Birecikte gezilecek görülecek yerler
12 Şubat 2018
ibrahim YALAVAC

Birecikte gezilecek görülecek yerler

Birecikte gezmeye ve görmeye değer birkaç yeri sizler için yazıyorum. Elbette çok yer var ama zamanı kısıtlı olup nokta yerler...

Birecikte gezmeye ve görmeye değer birkaç yeri sizler için yazıyorum. Elbette çok yer var ama zamanı kısıtlı olup nokta yerler görmek isteyenler için birkaç nokta belirledim. Fotoğraflar Zafer COŞAR ağabeyime ait. Kendisine çok teşekkür ederim.

Çok uzun bir gezi listesi yerine selfi çekmeye değer birkaç yerden bahsedeceğim.

Savaşan Köyü

Birincisi Birecik Barajının altında kalan Savaşan Köyü. Burası kartpostallara ve filmlere konu olmuş, suların yükselmesi nedeniyle tarihi eserlerin baraj sularının altında kaldığı bir yer. Eğer Bir gün Birecik’e giderseniz Birecik barajını, Savaşan Köyünü ve çevre köylerini gezmenizi tavsiye ederim.

Birecik Savaşan Köyü

Savaşan Köyü-Fotoğraf Zafer COŞAR

Bu köylerden en meşhur olanı Halfeti’ye bağlı Savaşan Köyü’dür. Buraya gitmeniz için Halfeti’den kalkan tekne turuna katılabilirsiniz.

Bazı yerli ve yabancı turistler sırt çantasına çadırını, konaklama malzemesini koyup bu köyde kamp kuruyor. Aslında gezinin tadı da ancak böyle çıkar. Savaşan köyü boşaltılmış durumda. Yani in cin top oynuyor.

Taş evlerle çevrili Arnavut kaldırımı döşeli dar sokaklarda dolaşıp kartpostallarda gördüğümüz sadece minaresi kalmış camiye kadar (nehrin kenarında bulunuyor) yürümenizi tavsiye ederim.

Kelaynak Kuşları

İkinci olarak nesli tükenmekte olan kelaynak kuşlarını görmenizi tavsiye ederim. Bu kuşlar tabiatı itibariyle göçmen kuşlar. Yani Birecik onlar için sadece bir konaklama yeridir. Şubatta Birecik’e gelirler. Birecik’in Kayalar mevkii onlar için üreme mevkiidir. Burada Şubat-Temmuz arası ürerler. Ağustos Ayında ise kış aylarını daha sıcak yerlerde geçirmek için Arabistan, Yemen ve Etiyopya gibi yerlere göç ederler. Kış biterken de Şubatın ortasında Birecik’e dönerler.

Kelaynak üretim istasyonu

Kelaynak üretim istasyonu-Fotoğraf Zafer COŞAR

Peki Birecik’e gelen turistler bu kuşları nasıl görecek ? Bunun cevabını öğrendikten sonra iyi ki geziyoruz.org takipçisiyim diyeceksiniz. Birecik’te kelaynak kuşu görmek için mevsimleri takip etmenize veya elinizde dürbünle dağ-tarla kelaynak kovalamanıza gerek yok.

Devletimizin finanse ettiği kelaynak üretme istasyonuna uğramanız yeterlidir. Doğada çok az sayıda Birecik kelaynak kuşu var. Kelaynak üretme istasyonunda ise çok sayıda görebilirsiniz. Bu kuşlar göç zamanı gelene kadar kafes altına alınmadan serbest yaşıyorlar. Temmuz-Ağustos aylarında göç ederler diye kafes altına alınıyorlar. Göç edemeyip bu üretme istasyonunda hazır gıdalarlar besleniyorlar. Göç etseler gittiği ülkelerde yiyecek bulamayıp telef oluyorlar ve dönemiyorlar. O yüzden 1977 yılında böyle bir yola başvurulmuş.

Birçok kişi bu kelaynak kuşlarının neden azaldığını merak ediyor. Onu da açıklayayım. Bu kuşlar doğal hayatta böcekler, çekirge, örümcek, akrep, kertenkele gibi haşerelerle besleniyorlar. Doğal alanların tarım arazilerine çevrilmesi ve zirai ilaçlama yapılması neticesinde bu kuşların besin kaynağı olan canlılar doğadan kaybolmuş durumdadır.

Ulu Camii

Ecdadımız her yerleşim birimine bir tane Ulu Cami yapmış. Birecik’teki Ulu Cami ta Memlükler zamanına dayanıyor.

Birecik ulu cami

Ulu Cami-Fotoğraf Zafer COŞAR

Birecik’e gittiğiniz zaman tarihi eser olarak en önemli yapı Ulu Cami. Yüzlerce yıl içinde ayakta kalmayı başarabilmiş. Elbette yer yüzyılda az veya çok tadilat görerek. Tarihe ve sanata meraklıysanız Yaşar Kemal Caddesinde bulunan bu camiyi görmenizi isterim.

Birecik Barajı

Birecik Barajı ve Zafer COŞAR

Diğer gezilecek yerler

Atletik yapıdaysanız, tırmanmayı seviyorsanız kaleye çıkabilirsiniz. Gezmeyi severim ama fazla efor gerektirmesin istiyorsanız nehir kenarında gezinti yapabilirsiniz. Selfi çektirmek için ise (kaleye çıkmazsanız) Birecik Köprüsünü veya Birecik surlarının giriş kapılarını (Urfa kapısı örneğin) tercih edebilirsiniz.

Bir Yorum Bırak

Tüm Hakları Saklıdır © 2015-2022