Erzurum’da Gezilecek Yerler

Erzurum Kalesi
Paylaş
 

Erzurumda gezilecek yerleri detayları ile bu yazımda bulabilirsiniz.

ULAŞIM: Erzurum havaalanına İstanbul ve Ankara’dan düzenli olarak karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Erzurum’a gideceklere özellikle havayolu tavsiye edilir. Ancak yakın illerde oturanlar veya özel araçlarıyla gitmek isteyenler için de karayolları oldukça elverişlidir. Trabzon Gümüşhane Bayburt güzergahında ise tünel ve çift yol yapım çalışmaları devam etmekte olup, kış şartlarında bazen ulaşım aksayabilmektedir. Havaalanından şehir merkezine Erzurum Büyükşehir Belediyesinin uçak saatlerinde otobüs seferleri olup bilet ücreti 3.5 TL dir. Şehir Merkezi 30-35 dakika sürmektedir.

KONAKLAMA:  Erzurum’da en büyük oteller Palandöken Kayak Merkezinde bulunmaktadır. Özellikle kış sezonunda önceden yer ayırtmak gerekir. Şehir merkezindeki oteller ise daha uygun fiyattadır. Atatürk Üniversitesinin konuk evleri, öğretmenevi, polisevi, DSİ misafirhanesi de kamuya ait konaklama yerleridir.

NE YENİR-NEREDE YENİR: Erzurumda yatık döner olarak da bilinen Cağ Kebap yöresel yemeklerin en meşhurudur. Odun ateşinde pişirilen et, cağ adı verilen şişlere takılarak servis yapılır. Tamam diyene kadar sıcak sıcak servis edilir. Tatlılardan Kadayıf Dolması en ünlüsüdür. Yumuşak tel kadayıfı, ceviz, yumurta, bal ile yapılır. Sütlaç Erzurum’da da yapılan bir süt tatlısıdır. Hayvancılık gelişmiş olduğundan süt ürünleri çok önemlidir. Civil peyniri, kaşar, tereyağı ülke çapında ün kazanmıştır. Kır çiçeklerinden yapılan balı ve organik dut pekmezi de oldukça tavsiye edilir. Şehir merkezinde Gel-Gör Cağ Kebap, Ye-Gör Cağ Kebap, Çınar Cağ Kebap, Hacı Baba Dönercisi, Kadayıfcı Muammer Usta en bilinen kebap lokantalarıdır.

NE ALINIR: Oltu taşı tespihler Taşhan da satılmaktadır. Oltu taşından takı, yüzük ve hediyelik eşyalar bulunmaktadır.

Erzurum Oltu taşı tesbih

Oltu taşı tesbih

ŞEHİR MERKEZİNDE GEZİLECEK YERLER:

Çifte Minareli Medrese (Hatuniye Medresesi): Erzurum’un sembolü haline gelen en önemli en tanınmış eserdir. Anadolu Selçuklu dönemi medreselerindendir. Medresenin İlhanlılar zamanında 1285-1290 yılları arasında yaptırıldığı düşünülmektedir. Medrese, 2 katlıdır, 4 eyvanlıdır, avlulu medrese tipinin  en önemli örneğidir. Kuzey cephesine hâkim taçkapısı başlı başına bir sanat şaheseridir. Kapının bezemelerinde ağırlıklı olarak bitkisel motifler kullanılmıştır. Taç kapının her iki yanında hayat ağacı motifi yer almaktadır. Hayat ağacı Orta Asya Türklerinin simgesi olan çift başlı kartal, ağzı açık iki yılan ve dilimli yapraktan oluşur. İnce uzun avlunun etrafı sütunlarla çevrilidir. Öğrenci odaları avlunun etrafında yer alır. Güneydeki eyvana bitişik bir kümbet vardır. Kümbet kübik bir kaide üzerine poligonal bir gövde ve konik külahtan oluşmaktadır. Portal nişi oldukça derin ve üzeri mukarnaslarla örtülmüştür. Uzun yıllar medresenin 1. Alaaddin Keykubat’ın kızı Huvand (Huand) Hatun zamanında yaptırıldığı ileri sürülmüştür. Bunun için yapının bir adı da Hatuniye Medresesi’dir. Restore edilmekte olduğundan ziyarete kapalıdır ve ne yazık ki foroğraflarda da görüleceği üzere dış cephesinde de çalışmalar devam ettiğinden tam olarak görülememektedir.

Üç Kümbetler:  Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleridir. Bu üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve 12. yüzyıl sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Kesme taştan yapılmış olan kümbet sekizgen gövdeli, üzeri kubbe ile konik karışımı bir külah ile örtülüdür. Diğer kümbetlerin kimlere ait oldukları bilinmemektedir. Bunların da 14. yüzyılda yapıldıkları sanılmaktadır.

Erzurum Üçkümbetler

Üç kümbetler

Ulu Cami: 1179 yılında Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. İbadet mekanındaki üst örtüyü, onaltısı duvarlara bitişik olan kırk paye taşımaktadır. Caminin kubbesi kırlangıç kubbe denilen bindirme şeklinde inşa edilmiştir. Cami yirmi sekiz pencere ile aydınlatılmaktadır. Beş kapısı olup ikis doğuda üç tanesi de kuzeydedir. Bu kapıların hiçbiri birbirine benzememektedir.

Erzurum Kalesi:  Erzurum’da kurulan ilk kalenin yapılışı Urartulara kadar uzanmaktadır. Ancak bugünkü kale 415 yılında Bizanslılarca inşa edilmiştir. Kale biri şehrin güvenliğini sağlayan muhafız askerlerinin bulunduğu bugün gördüğümüz iç kale, diğeri ise halkın yaşadığı sokak ve mahalleleri de içine alan dış kaledir. Dış kalenin surları yıkılmış olup, yalnızca dört yöne aşılan kapılarının isimleri bilinmektedir. Bunlar Tebriz Kapısı, Erzincan Kapısı, Gürcü Kapısı ve İstanbul Kapısıdır.

İç Kale Mescidi: 12. yüzyıl ortalarında Saltukoğulları döneminde inşa edilmiştir. İç Kalenin güney duvarının ortasında yer alır. Kıble duvarı surlara bitişik dikdörtgen bir plana sahiptir.

Saat Kulesi: 12. yüzyıl ortalarında Saltuklu Hükümdarı Ebul Kasım tarafından iç kale mescidine minare olarak yaptırılmıştır. 16. yüzyıl başlarında minarenin üst kısmı yıkılmış ilk olrak 1848 yılında daha sonra 1881 yılında saat yerleştirilerek saat kulesi ve gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.      11.5 metre yüksekliğindeki kulenin saatin konulduğu ahşap kule ve üst mimarisi batılı üsluptadır.

İbrahim Paşa Camii: Erzurum Valisi olan İbrahim Paşa tarafından 1748 yılında yaptırılmıştır. Tek kubbeli geleneksel şekilde inşa edilmiş olup üç kubbe ile örtülü son cemaat yeri bulunmaktadır. Kuzeybatısında tek minaresi vardır.

Lala Paşa Camii: Erzurum’da Osmanlı döneminde yapılan ilk camidir. Kanuni Sultan Süleymanın komutanı Lala Mustafa Paşa tarafından 1562 yılında yaptırılmıştır. Mimarı Mimar Sinan olup yanında bir saray bir de sıbyan mektebi yapılmıştır ancak bu eserler günümüze ulaşmamıştır. Ortada dört ayak ile taşınan merkezi kubbe, köşelerde dört küçük kubbeden oluşan merkezi planlı bir örtü biçimine sahiptir. Restore edilmekte olduğundan ziyarete kapalıdır.

Yakutiye Medresesi:  1310 yılında İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto döneminde Hoca Yakut Gazani tarafından yaptırılmıştır. Anadolu’daki kapalı avlulu medreselerin son örneklerinden biridir. Yapının taç kapısı cepheden dışa taşmaktadır. Dikdörtgen avlunun orta bölümü mukarnaslı bir kubbe örtülüdür. Günümüzde Türk-İslam Eserleri ve Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılmaktadır. Giriş ücreti 5 TL olup müze kart geçerlidir. Taç kapının yan yüzlerinde pars ve kartal motifleri bulunan hayat ağacı bulunmaktadır.

Yakutiye Medresesi

Yakutiye Medresesi

Atatürk Evi Müzesi: Erzurumlu bir zengin tarafından 19.yüzyılın sonlarında yaptırılmış, Mustafa Kemal ve arkadaşları tarafından 1919 yılında Erzurum Kongresi çalışmalarında kullanılmıştır. 52 gün süre ile bu konakta kalmıştır. Erzurum Kongresi üyelerinin fotoğrafları, Kazım Karabekir’e ait eşya ve belgeler, Milli Mücadele döneminin gazetesi Albayrak ve bildirilerin basıldığı matbaa makinesi sergilenmektedir. Üst katta Atatürk’ün kaldığı oda ve eşyaları sergilenmektedir. Giriş ücretsizdir.

Erzurum Arkeoloji Müzesi: Erzurum ve çevre illerden çeşitli şekilde toplanan eserler sergilenmektedir. 1967 yılında müze binası olarak yapılmıştır.  Trans Kafkas Kültürü Salonu, Urartu Salonu, Tabiat Tarihi salonu, Ermeni katliamları Salonu.

Erzurum Arkeoloji Müzesi

Erzurum Arkeoloji Müzesi

Rüstem Paşa Kervansarayı:  Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında yaptırılmıştı. Taşhan adıyla da anılan Kervansaray yolcuların ihtiyaçlarının  karşılandığı bir eserdir. Günümüzde oltu taşı esnafının imalat ve satış yeri olarak hizmet vermektedir.

Kongre Binası: 1867 yılında yapılmış olan bina İdadi Mektebi (Lisesi) olarak kullanılmıştır. 23 temmuz 1919 tarihinde gerçekleştirilen Erzurum Kongresinin yapıldığı yerdir. Tarihi kongre salonu ikinci katta bulunmaktadır.

Erzurum Kongre Müzesi

Kongre Müzesi

Bu yazı 1737 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.