Erzuurmda gezilecek görülecek yerler

erzurum gezilecek yerler
Paylaş
 

Palandöken Dağı eteklerinde kurulmuş Doğu Anadolu bölgesinin en büyük şehri olan ve kış sporlarına ev sahipliği yapmasının yanında tarihi eserleriyle de tanınan Türkiye’nin yüz ölçümü en geniş üçüncü şehri Erzurum, özellikle kış aylarında spor turizmi ile beraber yerli ve yabancıların yoğun ilgisini çeken bir şehir durumunda. Tarihi boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum şehri Persler, Medler, Romalılar, Selçuklular, Bizanslılar, Sasaniler ve Moğollar gibi birbirinden farklı tarihi medeniyetlerin önemli izlerini barındırmakta.  On altıncı yüzyılda şehre sahip olan Osmanlı’dan sonra Erzurum 1923 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli şehirlerinden biri olmaya devam ediyor.

Erzurum’un İklim ve Coğrafyası Nasıldır?

Yükseltilerin en fazla olduğu illerden biri olan Erzurum, Palandöken Dağı’nın eteklerinde kurulmuş olması itibariyle karasal iklim bölgesinde yer alır. Kaçkar Tepesi ile Verçenik Tepesi 3937 metre ile şehrin en yüksek noktalarıdır. Erzurum’un yıllık sıcaklık ortalaması 6.0 derece civarındadır.  Şehir yılın büyük bir bölümünde kar ile örtülmüş durumdadır. Sert kara iklimi mevcuttur. Kış ayları başta olmak üzere metrelerce yoğun kar yağışı vardır.

Erzurum’un Gezilecek Yerleri

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden her gün bilet bulabileceğiniz Erzurum’un havalimanı şehrin kayak merkezine sadece on dakika civarında bir uzaklıkta yer almaktadır. Aralık ayından Mayıs ayına kadarki zaman kayak için en verimli zaman aralığı olarak kabul edilir. Şehirde kayak dersleri veren ve malzeme kiralayan yerler sıklıkla bulunmaktadır.

Dört ve beş yıldızlı otellerin yanında ufak pansiyonların, günlük evlerin ve tesislerin bulunduğu Erzurum’un bir önemli güzelliği de tarihi yerleridir. Türkiye’nin en önemli arkeoloji merkezlerinden biri olan Erzurum Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapan şehir bunun yanında milli mücadele döneminden kalma bir kongre salonu müzesine de sahiptir. Aynı zamanda şehir içerisinde Atatürk Müzesi de bulunmaktadır.

Erzurum’daki Tarihi Yapılar

Erzurum’un en önemli ören yerlerinden biri olan ve Romalılardan kalan tarihi miras Erzurum Kalesi şehrin ilk günlerinden beri halen ayakta ve ziyaretçilere istediğiniz her an açık durumdadır.

Erzurum ilinin sembollerinden biri olan ve Anadolu Selçuklu Sultanı’nın kızı Hüdavent Hatun tarafından yaptırılan Çifte Medreseli Minare yerli ve yabancı fark etmeksizin tüm turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır. Ayrıca bu yapı ile ilgili restorasyon çalışmaları da 2011 yılından bu yana sürmektedir.

Şehirde ayrıca tarihi bir geçmişe sahip olan Saat Kulesi de bulunmaktadır.

Erzurum’un Kaplıcaları

Romatizma, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, eklem ve kireçlenme gibi hastalıklara şifa olduğu bilinen ve ilçe merkezinde yer alan Pasinler Termal Turizm Merkezi, şehrin en ünlü kaplıcalarından biridir.

Erzurum’da Ne Yenir?

Erzurum’un geleneksel mutfağını oluşturan Su böreği, ekşili dolma, kesme çorbası, şalgam dolması, yumurta pilavı, kadayıf dolması gibi lezzetleri deneyebilirsiniz.

Erzurum’dan Alınacak Şeyler

Oltu taşı ve oltu taşı işçiliğinin oldukça meşhur olduğu bir şehir olan Erzurum’a yaptığınız ziyaretlerde hatıra veya hediyelik olarak bir şeyler satın almak istiyorsanız tespihler, bilezikler veya gerdanlıklar gibi el işi ürünlerini Türkiye’nin en kaliteli merkezinden almayı tercih edebilirsiniz.

Erzurum’a Nasıl Gidilmeli?

Türkiye’nin en büyük dördüncü havalimanına sahip olan şehir Erzurum’a hava yoluyla kolaylıkla seyahat edebilirsiniz. Ayrıca İstanbul ve Ankara gibi şehirlerden her gün uçuş imkanı bulunmaktadır.

Bu yazı 1373 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA