Malatya gezilecek yerler

Malatya teze cami
Paylaş
 

Ulaşım: Malatyaya İstanbul ve Ankaradan karşılıklı günlük uçak seferleri bulunuyor. Hatay havaalanı Antakya merkeze 30 km. mesafede. Taksi ve Havaalanı servisleri ile rahatça merkeze ulaşabilirsiniz. Karayoluyla Ankaradan 652 km. Malatyaya doğru sizi kayısı ağaçları karşılıyor.

Malatya teze cami

Yeni Cami (Teze Cami)

Yeni Camii: Malatyanın bugünkü merkezinde bulunan tarihi camiye halk arasında Teze Camide denilmektedir.Osmanlı  eseri olup yapım tarihi 1912-1913 dür.

Malatya Şire Pazarı

Şire Pazarı

Şire Pazarı: Malatya denince akla tabiki kayısı gelir. Şire üzüm ve benzeri  meyvelerin suyu anlamında olsada Malatyada şire pazarı kayısı pazarı demektir. Yeni Caminin arkasında bulunan şire pazarında yaş ve kuru kayısının her türlüsünün yanıda kayısının lokumu, çikolatası, sucuğu, döneri, reçeli, kolonyası, sabunu, kremi bulunmaktadır. Ayrıca üzüm pekmezi, pestili, ceviz  ve siyah üzümde satılmaktadır. Cadde üzerinde de kayısı ürünleri satan dükkanlar bulunmakla birlikte Malatyalılara sorduğumuzda şire pazarını tavsiye etmişlerdir.

Battalgazi (Eski Malatya):  Battalgazi Malatyanın en büyük ilçesidir. Eski Malayanın ilk kurulduğu yerdir. Burada birçok tarihi eser bulunmaktadır. Kent merkezine 10 km. mesafededir. Eğer yaz aylarında giderseni Battalgazi Belediyesinin düzenlendiği Eski Malatya turuna katılabilirsiniz. Üstü açık otobüs ile düzenlenen ücretsiz turlar sabah 10 da ve öğleden sonra 14 de İnönü Kapalıçarsından başlamaktadır. Rehber eşliğinde önemli eserleri gezme imkanı sağlamaktadır.

Malatya Ulucami

Ulucami iç avlusu

Ulucami: Anadolu Selçuklu Devleti eseri olan cami 1224 yılında 1. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Anadoluda orta avlulu yapılmış bu cami ilk ve tek örnektir. Tuğla olan yapının iç kısımları mavi turkuaz çini mozaiklerle süslenmiştir.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı: Padişah 4. Murat zamanında 1637 yılında Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yazlık ve kışlık olarak iki kısımdır. Batıdan doğuya giden önemli bir ticaret yolu üzerindedir. Restore edilen hanın giriş kısmında maketler eşliğinde eski zamanlardaki kullanım amaçları sergilenmektedir. İç kısmında ise nikah salonu ve toplantı salonu düzenlemesi yapılmıştır.

Malatya Kalesi

Malatya Kalesi: Roma Bizans Sasani dönemlerinde yapılmış olan kale surları Osmanlı dönemine kadar korunmuştur. Günümüzde bir kısmı tekrar restore edilmiştir.

Namazgah: Kesme taş ile yapılmış olan namazgah yol üzerinde kervanların ibadet ihtiyacını karşılamak üzere yapılmıştır.

Kanlı Kümbet: Anıt mezar olarak yapılmıştır ancak içerisi boştur. Selçuklu mimarisi ile yapılmış olan kümbette Osmanlı zamanında idamlar yapıldığından kanlı kümbet denilmektedir.

Sıddı Zeynep Kümbeti: Tamamı  kesme taştan sekiz köşelidir. Battalgazinin eşi Zeynep’e ait olduğu rivayet edilmektedir.

 

Bu yazı 1575 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir