Rize Çamlıhemşin Kaçkar Dağları gezilecek yerler

Paylaş
 

Rize denilince ilk akla gelen Ayder yaylasıdır. Ayder yaylası Çamlıhemşin İlçesine 18 km. mesafede bulunan otellerle dolu bir alan olup pek yayla özelliği kalmamıştır. Bu yazımızda Çamlıhemşin İlçesinin başka gezilecek yerlerinden bahsedeceğim.

NASIL GİDİLİR: Rize merkezden Çamlıhemşin 65 km. mesafede olup sahil yolundan Ardeşen ilçesine gelince sağa ayrılan Çamlıhemşin ve Ayder tabelalarını takip ederek asfalt bir yolla ulaşılır. Çamlıhemşin küçük bir ilçedir. Fırtına Deresi kenarında kurulmuştur. İlçe merkezinde yol ikiye ayrılır sol taraf Ayder Yaylası ve ilerisindeki yaylalara çıkarken sağ taraf daha bakir olan köylere ve yaylalara devam eder. 13 km. mesafede Zilkale, Zilkaleden 15 km. mesafede Çat Köyü bulunmaktadır.

Çat köyüne giderken ana yoldan sol tarafta 4 km. lik bir mesafede Palovit şelalesi gezi güzergahımızdadır. Çat Köyünden daha yukarı Kaçkar Dağlarına çıkmak isterseniz aracınız müsaitse Elevit 7 km. daha sonra Trovit Yaylası 7 km. devamında ise Palovit Yaylası 8 km. mesafededir.  Kilometre olarak yakın görünen yaylalara virajlı ve bozuk yollardan dolayı ulaşmakta zorlanabilirsiniz. Eğer arazi aracınız yoksa Çat köyünden sonrasına otomobille çıkmanızı tavsiye etmem çünkü mevsimine göre akan sulardan dolayı yolda geçemeyeceğiniz kadar derin hendekler oluşabilir. Yaylalara Ayder ve Çamlıhemşindeki tur minibüsleri ile daha rahat ulaşabilirsiniz.  Çat Köyünden sağa devam ederseniz Kale ve Yazlık Köyleri ile eski bir kale olan Kale-i Bala’yı görebilirsiniz.

Çilanç Köprüsü (Foto Zeynep Büşra Pala)

NE YENİR NEREDE YENİR: Çamlıhemşin’de soğuk derelerde yetişen tereyağlı alabalık yenir. Özellikle kırmızı benekli alabalık farklı bir lezzettedir. Muhlama da mutlaka tadılması gereken bir lezzettir. Laz böreği ve sütlaç da tadılmalıdır. Yemek yerleri Çamlıhemşin merkezinde, Çat köyünde yol üzerinde bulunmaktadır. Benim tavsiyem ilçe merkezindeki Yamantürk Öğretmenevi dere kenarındaki terasıyla temiz kaliteli ve uygun fiyatlarıyla hizmet veriyor. Özellikle muhlaması bir harika.

ŞENYUVA KÖYÜ: Şenyuva köyü Zilkale yolu üzerinde köprüsü ile meşhur küçük bir köydür. Daha önce Show tv de yayınlanan “Sevdaluk” dizisi ile tanınmıştır. Dizinin çekildiği Adalet Pansiyon hemen köprünün yanındadır. Resimlerde gördüğünüz klasik taş köprü üzerinde fotoğraf çekinebilirsiniz.

Zilkale (Foto Zeynep Büşra Pala)

ZİLKALE: Altında akan Fırtına Deresinden 100 metre denizden ise 700 metre yükseklikte yapılmış olan kalenin Trabzon İmparatorluğu zamanında Lordlar tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Giriş ücreti 5 TL olan kalenin burçlarına çıkılarak muhteşem dağ ve dere manzarasını izleyebilirsiniz. Kalenin dibinde bir kafeterya bulunmaktadır. Yoğun bir araç trafiği ve dar yollar dönüşlerde bazen sıkıntı çıkarmaktadır.

Palovit Şelalesi (Foto Zeynep Büşra Pala)

PALOVİT ŞELALESİ: Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan şelaleye 4 km. lik taş döşeli dar bir yoldan gidiliyor. Yol dar olduğundan bazen karşıdan gelen araçlara yol vermek gerekiyor. Şelale bölgesinde de trafik sıkışabiliyor. Şelaleye üst taraftan bakılıyor ama isterseniz dere üzerindeki merdivenlerden aşağıya döküldüğü yere de inebilirsiniz. Buraya inerseniz kaygan zemine dikkat edin ve ıslanmayı göze alın. Varsa yağmurluğunuzu giyerek şelaleye yaklaşabilirsiniz.

Gito Yaylası

GİTO YAYLASI: Palovit Şelalesinden ana yola çıktıktan sonra Çat Köyüne devam ederken sağdan Gito Yaylası yolu ayrılmaktadır. Kağıt üzerinde 16 km. görülen yol bir saatinizi alabilir. Yine tavsiyem buraya otomobille çıkmamanız. Biz 4×4 kamyonetle çıkmamıza rağmen bazı yerlerde zorlandık. Sonuçta yayla yolları böyle oluyor. Tur minibüsleri ile de daha rahat çıkmanız mümkün. Yaylada sis yoksa muhteşem bir manzara sizi bekliyor. Ama sis varsa fotoğrafta gördüğünüz gibi. Konaklama için Koçira pansiyon ve Hozboncuk Dağevi  tavsiye edilir. Koçiranın bahçesindeki salıncakla bulutların üzerinde uçabilirsiniz.

Çat Köyünde Mescid

ÇAT KÖYÜ: Çat köyü Kaçkar Dağları Milli parkı içerisinde merkezi bir konumdadır. Konaklama imkanı da bulunan köyde yemek molası da verebilirsiniz. Ayrıca Milli Parklarca yapılmış küçük ahşap bir tuvalet ve mescid bulunmaktadır. Çata gelirseniz Çatdüzü mevkisine mutlaka çıkın ve fotoğraftaki manzarayı izleyin. Yolu çok zor olsa da bu manzaraya değer. Ayrıca Elevit yolundaki Çilanç Köprüsü de görülmeli.

Kale-i Bala

 

KALE KÖYÜ VE KALE-İ BALA : Çat köyünden ileride Kaçkar Dağlarına doğru çıktığınızda yükseklik ve iklim koşullarında dolayı ağaç yetişmeyen Yazlık ve Kale köylerine ulaşıyorsunuz. Kale-i Bala arkeolojik sit alanında restore edilen kale oldukça yüksek bir zirvede. İşte fazla insan eli değmemiş gerçek Karadeniz yaylaları buralar. Hala hayvancılık yapılıyor ve bulabilirseniz çok lezzetli süt ve tereyağ üretiliyor.

Bu yazı 831 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir