Amasyada Gezilecek Yerler

Amasya
Paylaş
 

Amasya’da gezilecek yerleri anlatmadan önce Amasya tarihi hakkında bilgi vereyim. Amasya’nın ismi ilk günden beri hep aynıdır. Burada bulunan sikkelerde Amasya olarak geçer.

Bir vadi tabanına kurulu ve ortasından Yeşilırmak geçen Amasya Osmanlı’ya en fazla şehzade yetiştiren şehirlerimizden birisidir. Çelebi Mehmet, Fatih Sultan Mehmet, II. Murad ve Yavuz Sultan Selim şehzadeliklerini burada yapmışlardır. Çok şehzade çok cami demek, bu nedenle Amasya gezilecek yerlerin başında camiler geliyor.

Yeşilırmak

Yeşilırmak

Amasya denilince Amasya Elması ve Ferhat ile Şirin hikayesinin geçtiği dağ gelir. Bu hikayeyi daha önce yazmıştım. Bir delikanlının aşkı uğruna dağı delmeye çalışmasını anlatıyor. Bir tek taş için havalara zıplayan zamane genç kızları “dağ deldiren” Şirin’i kıskanıyorlardır sanırım.

Amasya su kanalı

Ferhatın başladığı su kanalı yapım işini Helen uygarlıkları devam ettirmiş sonra da Romalılar tamamlamış

Bu hikaye Pers kaynaklı Türk destekli bir hikaye. Amasya’da mevcut su kanalları ise Helen dönemi sonları ile Roma dönemi başlarına ait. Yani mevcut kanallar Ferhat’ın imalatı değil. Fakat genç aşıkların temsili kabirleri ve Ferhat ile Şirin hikayesinin yazılı olduğu kitabe bu kanalların bitişiğinde mevcut.

Ferhat ile Şirin mezarı

Ferhat ile Şirin’in temsili mezarları

Amasya’yı yekten görmenin en pratik yolu Amasya Kalesi’ne çıkmak. Şehir ayağınızın altına geliyor. Kaleye çıkarken bir su kuyusu var. Yolu oldukça dik olduğunu söylemek mümkün. Kaleye giderseniz uzaktan bile görülen “Kral Kaya Mezarları”nı da ziyaret edebilirsiniz. Muğla Fethiye’de bulunan Likya  kral mezarlarına benzeyen bu mezarlar zamane Pontus krallarına ait. Demek ki o devirlerde moda bu imiş.

Amasya kalesi

Amasya Kalesi içten görünüm

O kadar yükseğe çıkıp da yorulamam diyorsanız şehrin içindeki yalı boyu evlerini ziyaret edebilirsiniz. Çoğu restore edilerek işletmeye açılan bu evler zannımca eski Amasya eşrafına ait konaklar imiş. Amasya’yı tanıtan kartpostal ve posterlerde yer alan yalı boyu evlerinin arasında dolaşmak hoş olur değil mi?

Amasya su kuyusu

Kale içindeki su kuyusu

Amasya’nın simge konaklarından en önemlisi belki de Hazeranlar Konağı’dır. Sonradan restore edilip Etnoğrafya müzesine çevrilen bu konağı ziyaret etmeyi unutmayınız. Yapılacaklar listesine saat kulesinin altında fotoğraf çektirmeyi de yazın.

Amasya konakları

Arkada kral kaya mezarları önde tarihi Yıldız hamamı ve konak

On dokuzuncu yüzyılda saat kulesi yaparak modernleşmeye çalışan bir ”Tanzimatçı” kafası var biliyorsunuz. Zamanında bebeğin mamasından, askerin kumanyasından kısıp her yere saat kulesi yapmışlar. Şimdilerde ise sadece altında fotoğraf çekmeye yarıyor.

Amasya saat kulesi

Amasya saat kulesi

Amasya’da gezilecek yerlerin gerisi falanca medrese filanca camii şeklindedir. Onları da minareleri takip edip bulabilirsiniz. Ben sadece birisine, İkinci Bayezid Camii’ne değineceğim. Halefleri ve seleflerinin aksine savaşmaktan ziyade namaza düşkün olan bu padişahın adını taşıyan cami, şadırvanından kubbesine, dönemin Türk sanatını en iyi şekilde yansıtan estetik kapısına kadar şık ve kullanışlı. Yani görmemişin camisi değil sofu camisi niteliği taşıyor.

Amasya II. Bayezid Camii

Amasya II. Bayezid Camii

Ha bir de Amasya Arkeoloji Müzesi var gezebileceğiniz. Zaten bu şehre arkeoloji ve tarih meraklıları daha çok geliyor. Gelmişken müzeye uğramak lazım.

Son olarak Amasya’da ne yenir sorusunun cevabını vereceğim. Amasya’da Tokat kebabı yenir.  Doğruya doğru, buraya Mc GDO veya Urfa Sofrası açılana dek burada en lezzetli yiyebileceğiniz şey Tokat kebabı.

Bu yazı 2148 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA