Bilecik Merkezde Gezilecek Yerler
14 Ekim 2023
Erhan Pala

Bilecik Merkezde Gezilecek Yerler

Nasıl Gidilir: Ankara-Bilecik karayoluyla 318 km. mesafededir. İstanbul-Bilecik ise Osmangazi köprüsünden 201 km. dir. Hızlı tren ile giderseniz, Ankara’dan YHT...

Nasıl Gidilir: Ankara-Bilecik karayoluyla 318 km. mesafededir. İstanbul-Bilecik ise Osmangazi köprüsünden 201 km. dir. Hızlı tren ile giderseniz, Ankara’dan YHT ile 2 saat mesafededir. Bilecik YHT garından şehir merkezi 6 km. mesafededir.

Eskişehir yolu girişinde Osmanlı Arması, sağda Belediye Binasının bahçesinde saat kulesi bulunmaktadır. Belediye binasını geçince sağdaki ilk yoldan girdiğinizde tabelaları takip ederek tepeye doğru Şey Edebali Türbesi, Orhan Gazi Camii ve Osmanlı Padişahları Tarih Şeridinin bulunduğu alana ulaşabilirsiniz.

Osmanlı Arması Anıtı Bilecik

Osmanlı Arması Anıtı

Osmanlı Arması Anıtı: Belediye binasının yakınındaki kavşakta bulunan Osmanlı Arması’ nın üç boyutlu olarak tasvir edildiği anıtın, üç tarafında Şeyh Edebali’ ye ait “ İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözü bulunmaktadır. Anıtın önünde fotoğraf çekinmek isterseniz kavşakta olduğu için dikkatli olmanız gerekir.

Bilecik gezilecek yerler

Bilecik saat kulesi

Saat Kulesi: Tarihi Belediye binasının arka bahçesinde yer almaktadır. 1907 yılında II. Abdülhamid zamanında yapılmıştır. 16 metre yüksekliğinde ve 4 katlı ahşap merdivenlidir.  1987 yılında restore edilmiştir.

Şeyh Edebali Türbesi Bilecik

Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi: Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Beyin kayınbabasıdır. Tefsir, hadis ve İslam hukuku alanlarında Şam’da ders alan Edebali Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Hacı Bektaşi Veli’nin sohbetlerinde bulunmuştur. Bilecik’in Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra Bilecik’te bir dergah yaptırmış ve burada Osman Bey’i birçok kez misafir etmiştir.  Osman Bey burada gördüğü rüyasını Edebali’ye anlatmış ve Edebali Osman Beyin rüyasını bir devlet kuracağı şeklinde yorumlamıştır. 1326 yılında Bilecik’de 120 yaşında vefat etmiştir ve zaviyesinin mescid olarak kullanılan odasına defnedilmiştir.

Orhan Gazi Camii: Edebali Türbesi’ne giden yol üzerinde bulunan Orhan Gazi Camisi  14. yüzyılın ilk yarısında yapılmıştır. II Abdülhamid zamanında tadilat görmüştür. Osmanlı-Türk Mimarisi’nin kubbeli yapı alanındaki ilk örneği olan cami halk arasında kurşunla kaplı kubbesinden  dolayı Kurşunlu Camii diye bilinir.

Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi Bilecik

Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi

Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi: Şeyh Edebali Türbesinin bulunduğu alanda 36 Osmanlı Devleti padişahının hayatının görsel ve işitsel teknolojilerle anlatıldığı bir eserdir. 165 metre mesafelik alanda padişahların resimleri, eserleri ve hayatları anlatılmaktadır. Osmanlı Padişahlarının Dedeleri Şeyh Edebali Hazretleri’nin huzurunda buluştuğu alan olarak ziyaretçilerin ilgisini çekmekte ve ücretsiz gezilmektedir.

Bir Yorum Bırak

Tüm Hakları Saklıdır © 2015-2022