Bu Yaz Tatilinde Rota Çeşme-Alaçatı

Çeşme Belediyesi
Paylaş
 

Bu yaz tatilinde İzmir’in meşhur tatil beldesi Çeşme’ye gitmeye ne dersiniz ? Çeşme’nin gezilecek yerleri o kadar çoktur ki tatilciler her seferinde vaktin kısalığından dem vururlar.

Çeşme denizi ve koyları ile meşhurdur. Eskiden beri yazlıkçıların gözdesidir. Havanın rüzgarlı olması nemi düşürür. Bu nedenle bunaltıcı değildir. Temiz ve berrak denizi, bozulmamış doğası nedeniyle buraya birçok tatil sitesi yapılmıştır. Gece hayatının hareketli olduğunu belirtmeye gerek yok.

Çeşme’nin koyları şunlardır:

Şifne, Küçük Liman, Pırlanta, Paşa Limanı, Ilıca Plajı, Çiftlik, Altınkum, Çatal Azmak, Sakızlı Koyu, Tekke Plajı, Ayayorgi…

Bunlardan en önemlisi bence Altınkum plajıdır. Her kesimden ziyaretçiye kucak açan parça parça büyük bir plajdır burası. Çeşme yüzölçümüne oranla gezilecek yeri fazla olan beldelerimizdendir. Şehrin içinde Osmanlı’dan kalma cami ve diğer mimari eserler bulunur. Çeşme kalesi ve müze gezilecek yerlerdendir.

Kaplıca tatili arıyorsanız Ilıca ve Şifne’ye gitmelisiniz. Çeşmede her türden tatil alternatifi sunulmaktadır. Alaçatıda sörf yapabilir,  Ildırı Köyündeki Erythrai antik kentini, Çeşmeköy ve Bağarası bölgesindeki tarihi kalıntıları gezebilirsiniz.

Ne yenir ?

Elbette Çeşme’de balık yemelisiniz. Her tür deniz mahsulünü taze ve lezzetli olarak n-bulabilirsiniz. Yalnız gerek Çeşme’de gerek Alaçatı’da fiyatlar orta kesime göre gayet kazıktır.

Deniz ürünleri haricinde Çeşme Kumrusu’nu tatmanızı tavsiye derim. Bir de sakız reçeli var. Bu yerel lezzeti başka bir yerde bulmanız zordur.

Çeşme limanı

Çeşme Limanı

 Çeşme’ye nasıl gidilir ?

Yurdumuzun en eski turizm beldelerinden birisi olan Çeşme İzmir’in en batısında yer almaktadır. Sadece yerli turistlerin değil yabancılarında gözdesi olan Çeşme’ye yeni otoban yapılmıştır. İzmir’den çıkınca doğrudan otobandan ulaşabilirsiniz. Eski yolun virajlı ve çileli bilmeyenler yoktur sanırım.

Çeşme, İstanbul’a 640 km, Ankara’ya 670 km, İzmir’e 80 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Buraya ulaşmak için İzmir üzerinden gelmelisiniz. Kışın her 45 dakikada bir yazın ise 20 dakikada bir minibüs seferleri yapılmaktadır.

Çeşme plajları Türkiye’nin ve dünyanın en temiz plajları arasındadır. Bazı önemli plajlara belediye otobüsleri gitmektedir.

Çeşme adını sokaklarındaki çeşmelerden almaktadır. Eskiden her sokağında çeşme olduğu için şehre bu isim verilmiştir.

Güzel sahilleri ve altın rengi kumları vardır. Çevrede birçok plaj vardır. Dalyan Koyu, Ilıca, Altınkum en meşhur olanlarıdır. Çeşmede hem sakin Ege kasabası tadında bir tatil geçirebilirsiniz, hemde gecelerin karanlığına akabilirsiniz.

Çeşme Belediyesi

Çeşme Belediyesi

Son yıllarda Alaçatı’nın ünün Çeşme’yi geçmiştir. Ülkemizin gözde rüzgar sörfü merkezlerinden olan Alaçatı’da gayrimenkul ve tatil fiyatları Alaçatı Port’un yapılmasından sonra tabiri caizse katlanmıştır.

Çeşme yazlıkçıların tatil cennetidir. Burada bir çok yerde tatil siteleri bulunmaktadır. Bununla birlikte butik oteller, pansiyonlar da bulunmaktadır. Konaklama ve yeme içme tatilciler açısından biraz pahalıdır.

Çeşme’nin Gezilecek Yerleri

Çeşme Kalesi

Her yerde olduğu gibi burada da bir kale vardır. Zamanında önemli bir rol üstlenen kale şimdilerde turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden birisidir.

Kaleyi 2. Beyazıt 1508 yılında yaptırmıştır. İçinde arkeoloji müzesi de bulunmaktadır. Müzede Osmanlılar zamanından kalma savaş aletleri ve Ildırı antik kentinden getirilen tarihi eserler sergilenmektedir.

Çeşme Kalesi

Çeşme Kalesi

Ildırı Antik Kenti

Asıl adı Erythrai olan kenti şehir merkezine 27 kilometre uzaklıktadır.  Bir koya kurulu olan şehire ait ilk bulgular MÖ 3000 tarihine kadar gitmektedir. Buraya ilk yerleşenlerin  deniz ticareti yapan koloniler oldukları sanılmaktadır. Antik dönemde Efes’e bağlı bir yerleşim olan Ildırı daha sonra önemini giderek  kaybetmiştir. Fethini ise ünlü Türk denizcisi Çaka Bey gerçekleştirmiştir.

Antik kentte Romalılardan kalan antik tiyatro, yerleşkeler, mozaikler ve şehir surları bulunmaktadır. Giriş ücretsizdir.

Alaçatı

Günden güne trendi yükselen turizm cennetlerinden biri olan Alaçatı Ege kıyısında şirin bir kasabadır. Kendine has mimariye sahip evleri ve kuvvetli rüzgarıyla turistleri kendine çeker. Çeşmeye bağlı bir tatil beldesi olan Alçatı İzmir’seksenbeş km mesafededir. Doğu tarafında Urla ilçesi batısında ise uçsuz bucaksız Ege denizi bulunmaktadır. Sakız adasına da 8 mil mesafesi bulunmaktadır. Turizm cenneti olduğuna bakmayın buranın arazisi, taşlık kayalık ve eğimlidir. Buranın kerameti temiz denizi ve sörfçülere hizmet eden rüzgarıdır. Şehre ilk girdiğinizde göze çarpan şey Alaçatı evleri ve sokaklarıdır. Burası markalaşmış turizm merkezlerinden birisidir.

Alaçatı

Çeşme’nin en önemli turizm beldelerinden birisi Alaçatı’dır. Jet sosyetenin ve kalburüstü işadamlarının yıldan yıla artan ilgisi ile giderek de önemini artırmaktadır. Alaçatı evleri ve dar sokaklar kendine özgüdür. Burayı markalaştıran özelliklerdir.

Alaçatı evleri

Alaçatı evleri

Şehirde geleneksel taş işçiliği evlerde yerini bulmuştur. Beyaz badanalı, kırmızı kiremitli evlerin bulunduğu dar sokaklardan geçerken tarihe yolculuk yapmış olursunuz.

Tipik Alaçatı evi

Tipik Alaçatı evi

Alaçatı’da gündüz, güneş ve deniz konsepti, gece ise parti eğlence konsepti uygulanır.

Bu yazı 2114 kere okundu.
  • Site Yorum

2 adet yorum var.

  1. Kerpe dedi ki:

    O kadar güzel anlatmışsınız ki buralara gitmeden önce sizin bu yazınızı bir kere okumak Çeşme gezisinde işimize çok yarayacak

  2. Natasya dedi ki:

    seneye kısmet olursa 🙂

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA