Çanakkale de Gezilecek Yerler

çanakkale siperleri
Paylaş
 

Çanakkale de gezilecek yerler denilince ilk akla gelen yer Gelibolu’dur. Geçen asrın en kanlı savaşının yaşandığı yerleri görmeden buradan ayrılmak talihsizlik olur. Bozcaada, Truva antik kenti ve Aynalı çarşı da Çanakkale’nin uğrak yerlerindendir.

Şehre ayak bastığınızda buradaki insanların evlerine kapanmayı pek sevmediğini hemencecik anlayabilirsiniz. Sabahları kahvaltılar genellikle dışarıda yapılıyor buralarda. İnsanlar gayet sakin, trafik yavaştır. Buraya turist olarak gelenlerin bir çoğu akıllarından yerleşmeyi geçirir.

kahvaltı fırın

Gelibolu’ya gitmek için önce Lapseki’ye gitmelisiniz. Çanakkale-Lapseki arası yarım saat civarında sürer. Lapseki’de feribota binerek karşı tarafa yani Gelibolu’ya ulaşabilirsiniz. Feribotun hiç acelesi yoktur, boğaz manzarasının tadını çıkara çıkara karşıya geçebilirsiniz. Bu feribota ne zaman binsem Japon turistlere rastlamışımdır. Kafası gövdesine büyük gelen, mütemadiyen gülümseyen insanlar bunlar. Bol bol fotoğraf çeker, anın tadını çıkarmaya çalışırlar.

Gelibolu feribotu

Gelibolu’ya tur ile gelirseniz sizi doğruca şehitliğe götürürler Çanakkale Savaşının geçtiği yerleri adımlamak ve denizle yeşilin buluştuğu manzarayı seyretmek hoşunuza gidecektir. Şehitliğin iki kısma ayrıldığını söyleyebiliriz. Birincisi yarımadanın ucunda şehitlik abidesinin bulunduğu yer. Anıt kadraja sığmayacak kadar büyük, manzara sizi esir edecek kadar güzeldir. Çiçeklerle süslenmiş şehit mezarları ve Çanakkale Zaferini resmeden rölyef vardır. Şehitlere dua edebilir, namazgahta namaz kılabilirsiniz.

Gelibolu Anzak şehitliği

Anzak şehitlliği

Şehitliğin ikinci kısmı ise Atatürk’ün “Ben size ölmeyi emrediyorum!” dediği, 57. Alayın istisnasız şehit olduğu cönk bayırı bölgesi. Temsili siperler ve şehit mezarlarını bulabilirsiniz burada. Ayrıca Atatürk’ün şarapnelle yaralandığı, düşmanı gözetlediği yerleri de dolaşabilirsiniz. Burada bir de Anzak mezarlığı var. Büyük çıkarmanın yapıldığı 24 Nisanı 25’e bağlayan gece şafak ayini yapılır. Avustralya’dan ve İngiltere’den gelen turistler atalarını anarlar. Buradaki mezarlar oldukça bakımlıdır. Bir de anıt bulunmaktadır.

çanakkale siperleri

Eğer turla değil de kendi aracınızla Gelibolu’ya gitmişseniz, geri dönmekte acele etmeyin. Tarihi yarımadada hoşça vakit geçirebileceğiniz, hatta denize girebileceğiniz yerler mevcut. Buradaki işletmeler tapulu fakat yıkım kararı bulunan yerler. Sahipleri korkuyla yaşıyor resmen. Ama ne yalan söyleyeyim çok güzel yerler. Dönüşte sağa sapıp buralarda da vakit geçirmenizi tavsiye ederim.

Settül bahir ve Kilitbahir kaleleri de gezebileceğiniz yerlerden. Buralarda durup fotoğraf çektirebilirsiniz.

Gelibolu sadece Çanakkale Savaşı nedeniyle değil, güzel koyları ve İstanbul’a yakınlı nedeniyle de tercih ediliyor. Güneyli Koyun Limanı yazın hınca hınç doluyor. İstanbul’da yaşıyorsanız buraya günübirlik plaj keyfi yapmak için gelebilirsiniz. Bir çok bakir plaj mevcut.

Çanakkale’de gezilecek yerlerden birisi de Bozcaada. Geyikli’den feribota binerek buraya ulaşabilirsiniz. Sizi muhteşem güzelliği ile Bozcaada Kalesi karşılayacaktır. Korunmuş tarihi dokusu ve balık lokantaları ilginizi çekecektir. Kendi aracınızla geldiyseniz adanın iç kısımlarını da görün. Bir çok el değmemiş koy var burada. Bozcaada daha çok kalabalıktan kaçanlar için cazibe merkezi. Kısa turizm sezonunda en çok Ayazma plajı çok talep görüyor. Adada küçük küçük neredeyse on kadar koy var. Karavanınız var ise buralar tam size göre.

Bozcaada kale

Bozcaada kalesi

Çanakkale’de gezilecek yerlerden birisi de Truva Antik Kenti. Meşhur Yunan yazar Homeros’un yazdığı İlyada Destanı’nda bahsedilen Truva Savaşı’nı önceden bilirseniz karşınızda gördüğünüz harabeler daha da anlam kazanacaktır. Bilmeyenler için bu savaşı özetleyeyim.

Yunan mitolojisinde uzun uzadıya anlatılan hikaye Truvalı Paris’in Sparta ziyaretinde (Sparta Atina civarında eski bir yerleşim yeri) Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen’e aşık olup onu Truva’ya kaçırmasıyla başlar. (Ne hikmetse evli kadınlara aşık olma hikayesi edebiyat ve film sektöründe çok tutmuştur. Madam Bovary, Vadideki Zambak, Aşkı Memnu gibi klasikler ve güncel dizi ve sinema filmlerinin bir çoğunda bu konu işlenmiştir.)

Aniden gelişen bu olay üzerine tüm Yunan şehir devleti birleşerek “yengenin” namusunu kurtarmak üzere Truva’ya saldırmışlardır. Ancak bu savaş on sene sürmüş, bir sonuç elde edilememiştir. Yunanlılar pes etmek üzereyken zamanın meşhur kurnaz düşünürü Odysseus’un aklına “Truva Atı” fikri gelir. Devasa bir at yapıp kale önüne bırakırlar. Atın içinde bir avuç Yunanlı vardır. Truvalılar Yunan gemilerinin kuşatmayı kaldırıp geri döndüğünü görünce, kale önüne bırakılan atın ne olduğunu merak ederler ve içeri alırlar. Aslında Yunanlılar geri dönmemiştir. Denize açılıp sonra “U” yaparak bir koya sığınmışlardır. Gece vakti atın içinden çıkan savaşçılar kalenin kapılarını açarlar. Sabaha karşı şehre yeniden taarruz eden Yunanlılar kale kapılarının açık olması sebebiyle bu sefer şehri zapt etmeyi başarır.

Mitoloji’de hikaye böyle anlatılsa da asıl olay tamamen başkadır. O zamanlar Yunan şehir devletleri enerjisini birbiri ile çekişmek için harcamakta, yatırımı orduya yaptıkları için sefil bir hayat sürmekte idiler. Anadolu kentleri ise çalışıyor, üretiyor ve ticaretle zengin oluyordu. Birbiriyle kedi köpek gibi didişen Yunan kabilelerinin derdi Helen’in namusu değil, Truva’nın zenginlikleridir. Ayrıca Truva Karadeniz ticareti için kilit bir yerdedir. Buraya hakim olan Hem Ege-Karadeniz ticaretini ele geçirecek hem de Anadolu’yu istila etme fırsatını ele geçirmiş olacaktır. Savaşın uzun sürme sebebi de bundan korkan Anadolu şehir devletlerinin Truva’ya yardıma gelmeleridir.

Tesadüfe bakın ki bu olaydan binlerce yıl sonra Çanakkale savaşları cereyan etmiş ve oluk gibi kan akmıştır. Truva Savaşında savaşla geçilemeyen Çanakkale’nin hile ile ele geçirilmesi gibi, Çanakkale Savaşında geçilemeyen boğaz Mondros Mütarekesi ile geçilmiştir.

Koyun limanı

Gelibolu da Güneyli Köyü Koyun Limanı

Çanakkale’de gezilecek yerlerden birkaç tanesi Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Şehitleri Müzesi, Aynalı Çarşı, Çanakkale Deniz Müzesi ve Assos Antik Kenti’dir.

Deniz ve kumu sevenler için, Gelibolu ve Bozcaada’daki koylar, Zargana Plajı, Aydıncık Sahili ve Dardanos Plajını tavsiye edebilirim.

Peynir tatlısı kadir usta

Ne yenir ?

Çanakkale’ye giderseniz elbette balık yiyeceksiniz. Burada her mevsim taze balık bulmanız mümkündür. Gelirken de peynir helvası alın. En meşhur yerler Kadir Usta ve Babalık. Gerçi koyun peynirinden yapıldığı için tadını sevmeyenler de olabilir. Peynircilerden de peynir alabilirsiniz. Çanakkale’nin Ezine peyniri meşhurdur. Çanakkale’nin içinde bir çok yerde peynir satan yerler bulabilirsiniz.

 

Bu yazı 2826 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir adet yorum var.

  1. teşekkürler harika bir derleme olmuş çok güzel hazırlanmış

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA