Edirne Gezi Rehberi

Kırkpınar Ağası Heykelleri
Paylaş
 

 

Bu yazımızda Edirne’de gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi verilmektedir.

ULAŞIM: Edirne  karayoluyla otoban üzerinden  İstanbul’dan 239 km. dir. Tekirdağ’dan 144 km. Çorlu’dan ise 141 km. dir. Havayolu ile gitmek isterseniz Çorlu havaalanına Ankara’dan düzenli uçak seferleri olup, Çorlu Havaalanından Edirne’ye ücretsiz servis vardır. Edirne otobüs terminali şehrin biraz dışındadır, servis ve halk otobüsü ile şehir merkezine ulaşılabilmektedir. Şehir merkezinde Selimiye Camii bulunmaktadır ve gezilecek yerlerin çoğu yürüme mesafesindedir.

KONAKLAMA: Edirne merkezinde pek çok küçük otel bulunmaktadır. Oteller genellikle Selimiye Camisi etrafında yürüme mesafesindedir. Gezimiz sırasında kaldığımız Selimiye Otel yeni açılmış, temiz ve tavsiye edeceğimiz bir otel olup kahvaltı dahil uygun fiyata hizmet vermektedir. İlgili kişi Vahit Bey (0533 339 44 43) ile iletişime geçip yer ayırtabilirsiniz.

YEME-İÇME:  Edirne’de yemek konusunda ilk akla gelen tava ciğeridir. Tava ciğerinde de en meşhuru Aydın Tava Ciğer’dir. Eski Caminin Batısında bulunan Bedestenin arkasındaki Tahmis Çarşısı Sokaktadır. Zaten sokağa girdiğinizde önünde bir kalabalık görürsünüz. Çünkü özellikle öğle vakti ise sıra beklemeniz gerekmektedir. Ustalar ciğeri cam bölmenin arkasında görebileceğiniz şekilde pişirmektedirler. Ciğer sevmem derseniz Selimiye Camiinin Güney Batısında Köfteci Osman’ın köftesinin tadına bakabilirsiniz. Ayrıca yanınızdaki ciğer severler için burada tava ciğeri de bulunmaktadır. Ciğer üzerine tatlı olarak Peynir tatlısı yiyebilirsiniz.  Bu tatlı  Rumeli (Edirne) tatlısı olarak bilinir.

Peynir tatlısı

Peynir tatlısı

Edirne aynalı süpürge

Aynalı süpürge

NE ALINIR-NEREDEN ALINIR: Yörede süpürgecilik hediyelik eşya olarak  bir el sanatı  varlığını sürdürmektedir. Süpürge darısından yapılır. El süpürgesi, sırıklı süpürge, küçük el süpürgesi, top süpürge gibi değişik türleri bulunmaktadır. Küçük aynalı süpürgeler satılmaktadır.  Bu süpürgenin kullanan gelinin, kaynanasını arkadan ne yaptığını aynadan izlemek için aynalı olduğu hikayesi anlatılmaktadır.  Edirne’nin en eski sanatlarından biri de misk sabunculuğudur. Portakal, elma, limon, armut vb. meyve  biçimlerinde yapılan sabunlar, hediyelik eşya olarak satılır. Tanesi 3 TL den başlayan kokulu sabunların sepeti 5-10-20 TL ye kadar büyüklüğüne göre değişmektedir. Badem ezmesi ve bademli kurabiye de Edirne’ye özgü alınabilecek ürünlerdir. Bunların hepsini Arasta Çarşısında ve Bedesten Çarşısında bulabilirsiniz.

EDİRNE GEZİ GÜZERGAHLARI:

Edirne Camilerini ve köprülerini birinci yazımızda, müzelerini ise ikinci yazımızda anlatmıştık. Bu yazımızda ise gezi güzergahımızı ve diğer gezilecek yerleri bulacaksınız.

GÜZERGAH-1 : Selimiye Camiini merkez olarak  alırsak ilk gezeceğimiz yer yaya olarak gidebileceğiniz  1300 m. uzaklıktaki Sarayiçidir. Burası Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı alandır.

Sarayiçi Kırkpınar Er Meydanı: Tarihi Kırkpınar güreşleri 1361 tarihinde Kırkpınar çayırında başlamış, 1924 yılında Sarayiçine alınmıştır. Her yıl Temmuz ayının sonunda Kırkpınar yağlı güreşleri burada düzenlenir. Er meydanın etrafı tribünlerle çevrilmiştir. Giriş kısmında pehlivan heykelleri ve Kırkpınar Ağalarının heykelleri bulunmaktadır.

GÜZERGAH-2: Er meydanından hemen sonraki Edirne Sarayının bulunduğu alandır.

Edirne Sarayı: Şehrin kuzeyinde, Tunca  Nehri kenarındadır. Yapımına 1450’de 2. Murat zamanında başlanılmış, Hükümdarın ölümü üzerine bir süre durmuş,  Fatih Sultan Mehmet tarafından 1475’te tamamlanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, 1.Ahmet, Avcı Mehmet, 2. Ahmet, 3. Ahmet zamanında  tamir gören saraya  yeni yapılar eklenmiştir. 3. Ahmet’in 1718 yılında İstanbul’a gitmesinden sonra, 1768 yılında  3. Mustafa’ya kadar hiçbir padişah Edirne’ye gelmemiş olduğundan bu yarım asırlık  süreçte tahrip olmuştur. 1752’deki büyük depremde ve 1776 yılındaki yangınla zarar görmüştür. 1829 yılında Rus işgalinde  saray bir ordugah olarak kullanmış ve büyük zarar görmüştür.   1876-77  Rus Savaşın’da sarayın bir çok yapısı yıkılmıştır. Bundan sonra yağma başlamış ve saraya ait kalıntılar başka yapılarda kullanılmıştır.

Adalet Kasrı: Edirne Sarayının sağlam kalan tek binasıdır.  Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin düzenlendiği alandan kuzeye gidildiğinde karşınıza çıkan bu eser Kanuni Sultan Süleyman zamanında Saraya eklenmiştir. Divan-ı Hümayun (Bakanlar Kurulu) ve Yargıtay olarak kullanılmıştır.

Edirne Adalet Kasrı

Adalet Kasrı

Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği: Balkan Savaşı’nda verilen 300.000 şehit ve 1913 yılında Sarayiçi’nde aç ve susuz bırakılarak öldürülen 20 bin şehit anısına yaptırılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenmiştir. Bu şehitlikte, Türkiye’nin her köşesinden şehit olmuşların isimler bulunmaktadır.

Edirne Balkan Şehitliği

Balkan şehitliği

Bab-Us Saade (Saadet Kapısı): Edirne Yeni Saray’ının  giriş kapısıdır.  Bab-üs Saade’nin hemen akabindeki arz odaları bulunmaktadır.  Alay meydanına bakan dış yüzü iki merkezli, sivri bir tahrif kemeri altındadır.

Cihannüma Kasrı: Edirne Sarayının en önemli yapısıdır. Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. Cihannüma Kasrı (Taht-ı Hümayun) sarayın  ana yapısını oluşturmaktadır.  Has oda, yediler odası, sancak-ı Şerif dairesi, kütüphane-i hümayun ve sancak-ı şerif mescidi ve dairelerden meydana  gelmektedir.

Matbah-ı Amire (Saray Mutfakları): Alay meydanının güneyinde yer almaktadır. Genel olarak dikdörtgen bir plan şemasına sahiptir. Beş kare paye üzerinde sekiz kubbelidir. Yapı üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden ikisi ikişer kubbe, diğeri ise dört kubbe ile örtülüdür.

Kum Kasrı Hamamı: Hamam Fatih devrinde yapılmıştır. Üç küçük kubbeli olup, soğukluk, ılıklık, bir göbek taşı ve ucundaki eyvandan oluşmaktadır.

GÜZERGAH-3: Sarayiçinden Beyazıd külliyesi ise yaklaşık 1300 metre mesafededir. Burada  Beyazıd Camisi ve Sağlık müzesi bulunmaktadır. Sağlık Müzesi Edirne-1 yazımızda ayrıntılarıyla anlatılmıştır.

GÜZERGAH-4: II. Beyazıd köprüsünden geçerek 1200 metre mesafede ise Makedonya kulesine  ulaşabilirsiniz. Kuleden sonra çarşıların bulunduğu merkeze gelmiş olacaksınız.

Büyük Kule – Makedonya (Saat) Kulesi: Üç Şerefeli Caminin Batısındadır. Uzun süre cephanelik olarak Kullanılmıştır. 1866’da ahşap, 1894’te ise kagir bir kule eklenerek belediyenin saat ve yangın kulesi olark kullanılmıştır. Günümüze ulaşabilen  tek kuledir.

Alipaşa Çarşısı (Kapalı Çarşı): Kapalı Çarşı adıyla anılan Ali Paşa Çarşısı Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından 1569 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Çarşının bir özelliği  kemerlerinin kırmızı-beyaz taştan yapılmış olmasıdır. Edirne’ye gelen yerli yabancı turistlerin uğrak noktası olan Alipaşa Çarşısı’nda 130 dükkan ve 6 kapı bulunmaktadır. Dış duvarları kesme taşla örülü üstü tuğla olan çarşı 300 m. uzunluğundadır.

Edirne Arasta Çarşısı

Arasta çarşısı

Arasta Çarşısı: Selimiye Camisi’ne gelir sağlamak amacıyla Sultan III.Murat zamanında yaptırılmıştır. Boyu 225 metre olup 73 kemerli ve 4 kapılıdır. Çarşıda 124 dükkan mevcuttur. Selimiye Camiinin yanında olması sebebiyle çoğunlukla turistik eşya satan dükkanlar bulunmaktadır. Selimiye Camisi’ni ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin uğradığı ve alışveriş yaptığı bir çarşıdır. Binanın ortasında “Dua Kubbesi” olarak bilinen kubbe altında  dükkan sahiplerinin her sabah toplanıp doğru iş yapacaklarına dair yemin ve dua etmeleri nedeniyle böyle adlandırıldığı söylenmektedir.

DİĞER GEZİLECEK YERLER: Vaktiniz olduğu taktirde araç ile gidebileceğiniz Karaağaçta Tarihi Tren İstasyonu ve Lozan Barış Anıtı görülebilir. Yunanistan Pazarkule sınır kapısı da Karaağaçtan 4 km. mesafededir.

Bu yazı 1948 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir adet yorum var.

  1. Kadir Turan dedi ki:

    Edirne ye ilk defa giden birisi bile burdaki bilgilerle çok rahat gezebilir. Çok teknik ve faydalı bir rehber olmuş.

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.
Mobil Sürüme Geç