Hatay gezilecek yerler

Paylaş
 

Ulaşım: Hataya İstanbul ve Ankaradan karşılıklı günlük uçak seferleri bulunuyor. Hatay havaalanı Antakya merkeze 20 km. mesafede. Taksi ve Havaalanı servisleri ile rahatça merkeze ulaşabilirsiniz. Karayoluyla Adana üzerinden  giderseniz 194 km. lik yol İskenderuna kadar otoban ancak sonrası dağlık arazide Belen geçidi biraz yoğun ve zorlu bir yol ama duble olduğundan fazla sıkıntı çekmeden devam edebilirsiniz. Şehir içi trafiğine dikkat etmenizi öneririm ışıksız kavşaklarda kimse kimseye yol vermiyor. Biraz Arap trafiği gibi.

Hatay Habib-i Neccar Camii

Habib-i Neccar Camii

Habib-i Neccar Camii: Cami Anadoluda yapılan ilk camidir. Antakyanın 638 yılında müslümanlar tarafından fethinden sonra Ebu Ubeyde bin Cerrah tarafından yaptırılmıştır. Günümüzdeki cami Osmanlı eseridir. Minaresi 17. yüzyılda şadırvanı ise 19. yüzyılda yapılmıştır.

Habib-i Neccar dağına ve camiye adını veren Habib-i Neccar M.S. 40 lı yıllarda Antakyada yaşamıştır. Kuran-ı Kerimde Yasin suresinde 20-21 ve 26. Ayetlerinde bahsedilen kişi olduğu düşünülmektedir. Neccar marangoz demektir. Caminin kuzeydoğu köşesinde Hz. İsanın havarilerinden Yunus ve Yahya türbeleri bulunmaktadır. Hz. İsa havarilerini Antakyaya gönderir dağda koyunlarını otlatan Habib-i Neccar ile karşılaşırlar. Havariler Neccarın hasta oğlunu iyileştirirler.  Neccar Hz. İsaya inanır. Ancak halk havarilere inanmaz ve onları hapse atar. Habib-i Neccar halkı uyarmak ister ancak öldürülür. Türbesi caminin sol yanında dört  metre kadar altındadır.

St. Pierre Kilisesi Hatay

St. Pierre Kilisesi

St. Pierre Kilisesi: Habib-i Neccar dağının yanında kayalara oyulmuştur. Antakya kilisesinin kurucusu ve ilk rahibi St. Pierre tarafından M.S. 29-40 yılları arasında yapılmıştır. Günümüzde anıt müze olarak  kullanılmaktadır.

Hatay Arkeoloji Müzesi: Dünyanın üçüncü büyük mozaik müzesidir. Çeşitli dönemlere ait olan Harbiye, Antakya, Samandağ ve İskenderunda bulunan eserler müzede teşhir  edilmektedir.

Harbiye Şelaleleri: Antakyanın 6 km. güneyinde yer almaktadır. Alan 1. Derece doğal sit alanıdır. Şelalelerin etrafındaki yeme-içme yerlerinde Hatay mutfağının lezzetlerini tadabilirsiniz.

Uzun Çarşı: Köprüden geçince eski Hatay kısmında bulunan Uzunçarşıda baharatçılar, kadayıfçılar, künefeciler, kasaplar ve kebapçılar, fırınlar bulunuyor. Yöresel ürünleri de bu çarşıda bulabilirsiniz.

Ne Yenir Nerede Yenir: Hatay mutfağı değişik lezzetleri sunmaktadır. Tepsi kebabı ve kağıt kebabı kasaplarda hazırlanan ve fırında pişirilen bir kabaptır. Uzunçarşıda Pöç kasabında tadına baktığımız tepsi kebabı koyun ve bir miktar dana etinden hazırlanıyor.

Hatay tepsi kebabı

Tepsi kebabı

Eskiden sadece kasap olan mekanlar genişletilerek yemek yiyebileceğiniz şekilde düzenlenmiş. Ustalar giriş kısmında sizin göreceğiniz şekilde hazırladığı kebabı yakındaki bir fırına gönderiyor. Taş fırında pişen kebap üzerine konulan sıcak pidelerle servis ediliyor. Yanında humus ve diğer mezelerle yeniliyor. Tabiki tatlı olarak Hatay Künefesi tavsiye ediliyor.

Hatay künefesi

Künefe

Ulucami yanında Tarihi Bizim Künefeciye gidiyoruz. Künefe ustasının dediğine göre üzerine fıstık, dondurma, kaymak tavsiye etmiyor. Yanında çay da içmeyin sade yiyin diyor. Ayrıca pişmiş künefe de şerbetlenmeden götürmeniz için paket olarak alınabiliyor. Şerbeti içine poşetle konuyor ve uçakta sıkıntı olmuyor kabine alabiliyorsunuz. Biber salçasını uçağa almadıklarını söylediklerinden alamıyoruz. Peynir çeşitlerinden sürk peyniri bildiğimiz çökeliğin baharatlı hali tavsiye ederiz. Hatay kömbesi ise özel baharatıyla yapılan bir kurabiye türü. Uzunçarşının bulunduğu caddede Gümüş Unlu Mamüllerinden temin edebilirsiniz.

Reyhanlı Yenişehir Gölü: Reyhanlı İlçesinde tam  Suriye sınırında bir mesire alanı olan Yenişehir gölü etrafı park olarak düzenlenmiş. Göl kenarında bulunan lokanta tuzda tavuk ile meşhur olmuştur. Kaya tuzu kaplanarak fırına verilen tavuğun ayrı bir lezzeti vardır.

Kırıkhan Gölbaşı

Gölbaşı

Kırıkhan Gölbaşı: Kırıkhan İlçesinin güneyinde doğal bir göl olan Gölbaşı bulunuyor. Önemli bir sulak alan olan gölün içinde bir de ada bulunuyor. Etrafında tarım alanları bulunan gölde herhangi bir tesis bulunmamaktadır.

Bu yazı 1619 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Mobil Sürüme Geç