İstanbul Boğaz Turu Ve Sultan Ahmet’te Gezilecek Yerler

Şehir Hatları Vapuru ve Topkapı Sarayı
Paylaş
 

İstanbul’a bir veya iki günlüğüne geldiyseniz ve vaktinizi gezi açısından maksimum verimle değerlendirmek istiyorsanız ya Sultan Ahmet civarındaki müzeleri gezebilirsiniz veya tekneyle boğaz turuna çıkabilirsiniz.

Vaktinizi dikkatli kullanırsanız her iki seçeneği de bir güne sığdırabilir, olabildiğince fazla yer görürsünüz.

BOĞAZ TURU: İstanbul turlarını taçlandıran boğaz turuna mutlaka çıkın. Boğaz turunda dikkat etmeniz gereken bir konu gezeceğiniz tekneyi görmeden ücret ödemeyin. Şehir hatlarının boğaz turları kişi başı 12 TL internetten saatlerini kontrol ederek bu tura katılmanızı tavsiye ederim.

Şehir Hatları Vapuru ve Topkapı Sarayı

Şehir Hatları Vapuru ve Topkapı Sarayı

Ancak özel turlardan da işini güzel yapanlar var. Hepsinin fiyatı 20 TL ancak bazıları küçük tekneler ve bir buçuk saatte ikinci köprüye varmadan dönüyorlar. Gezi güzergahını, rehber olup olmadığını (canlı değil ama ses kayıt sistemi ile rehber oluyor genelde)  süresini sorun ve küçük tekneleri tercih etmeyin.

Eminönünden servisle tekneye götürenlere kesinlikle binmeyin, parayı peşin alıp sizi küçük eski bir tekneye binmek zorunda bırakabilirler. Eminönünden, Boğaz Turuna başladığınızda eşsiz manzaralara şahit oluyorsunuz. İstanbul’un birçok güzel kıyı semtlerini (Kuzguncuk, Bebek, Arnavutköy, Küçüksu, Kandilli gibi) tarihi binalarını, yalıları, köşkleri görüyoruz.

Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı

Yeni Camii, Mısır Çarşısı, Süleymaniye Camii, Galata Kulesi, Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Boğaziçi köprüsünün yakınındaki Ortaköy(Büyük Mecidiye) Camii, Fatih Sultan Mehmet köprüsüne doğru Rumeli Hisarını gördükten sonra tur dönerek karşı kıyıdan devam ediyor.

Anadolu Hisarı, Küçüksu Kasrı, Kuleli Askeri Lisesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne doğru Beylerbeyi Sarayı, Üsküdardan Kız Kulesi manzarası ile Eminönü’ne dönüyor.

Kız Kulesi

Kız Kulesi

Bu bitmesini istemediğiniz tur yaklaşık 1.5 saat sürüyor.

Eminönünde balık ekmek yemek isterseniz Galata köprüsünün Haliç tarafındaki tekneleri öneririm. Yanında turşu suyu, üzerine de lokma tatlısı yiyebilirsiniz (Ekmek arası 15 TL).

Sakın köprünün altındaki lokantalara girmeyin, yabancı turistler için hazırlanmış menüler pahalı ve güzel değil. Özellikle köprünün hemen girişindeki Cansın Balık Lokantasına girmeyin, berbat ötesi. Küçük bir parça balık ve bayat yeşilliği 15 TL ye veriyorlar. Çalışanlar da çok kaba.

SULTANAHMET MEYDANI VE CİVARI GEZİLECEK YERLER: İstanbul’a eğer uçakla giderseniz ve yeni Havalimanına inerseniz 45 dakikalık bir otobüs yolculuğu ile Sultanahmet’e gidebilirsiniz. Yeni havalimanından Havaist otobüsleri bir çok yere gidebiliyorsunuz.

Havaalanı-Sultanahmet 18 tl  (İst-1 S ve İst-20) kredi kartı geçerli. Sultanahmet gezisinde uygun yürüyüş ayakkabıları, müze kartı için kimlik ve fotoğraf bulundurmanızı öneriyoruz. İstanbul’da müze gezmek istiyorsanız mutlaka müze kart almalısınız. muze.gov.tr adresinden ayrıntılı bilgiler alabileceğiniz müze kart tam 70 TL öğrenci 30 TL olup bir müzenin giriş ücreti ise 72 TL’dir.

Ayrıca müze kart sahipleri bilet sırası beklemeden kartları ile daha hızlı geçebiliyor. Vesikalık fotoğrafınız varsa bilet satış noktalarında müze kart alınabiliyor. Özellikle Ayasofya ve Topkapı sarayı Müzelerinde yabancı turist yoğunluğu olduğundan müze kartla geçme avantajını kullanabilirsiniz. Müze kartın geçerli olduğu güncel müze listesini sitesinden kontrol etmelisiniz.

Sultanahmet meydanında Alman Çeşmesi ve devamında dikili taşlar bulunuyor.

SULTANAHMET CAMİİ: Sultan I. Ahmed tarafından 1609-1616 yılları arasında Mimar Sinan ekolünden gelen Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Muhteşem mimarisi ve altı minaresi ile İstanbul’un ve dünyanın en güzel camilerindendir. İçerisinde bulunan mavi çinilerden dolayı yabancı turistler tarafından Blue Mosque olarak bilinir. Caminin kuzey köşesinde Sultan Ahmet’in türbesi bulunuyor.

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii

AYASOFYA MÜZESİ: İstanbul’daki en büyük Doğu Roma kilisesi olan Ayasofya 537 yılında yapılmıştır. İstanbul’un fethinden sonra cami olarak düzenlenmiş ve dört minare ile minber ve mihrap eklenmiş, mozaikler sıvanarak kapatılmıştır. 1935 de müzeye dönüştürülmüştür. Mozaikleri çok ünlüdür.

Ayasofya Cami

Ayasofya Cami

Camiye dönüştürüldükten sonra eklenen minber, mihrap, hünkar mahfili ve vaaz kürsüleri mutlaka görülmeye değerdir. Müze Kart geçerlidir. Kışın pazartesi kapalı, yazın 9.00-19.00 saatleri arasında her gün açık olup giriş ücreti 72 TL’dir. İçerideki kafede yiyecek içecek ücretleri yabancı turistlere göre düzenlenmiş olduğundan (0.5 lt su 6 TL yani 1 Euro civarında) oldukça pahalıdır.

TOPKAPI SARAYI: Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı olan saray Osmanlı devletinin yönetim ve eğitim merkezidir. Osmanlının ihtişamını görmek ve tarihe tanıklık etmek için mutlaka görülmelidir. Ancak gezmek için bir gün dahi yeterli olmayabilir.

Şehir Hatları Vapuru ve Topkapı Sarayı

Şehir Hatları Vapuru ve Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı 1478 yılından itibaren devletin idari merkezi ve padişahlar ile ailesinin yaşadığı yer olarak kullanılmıştır. Müze Kart geçerlidir. 9.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Salı günleri kapalıdır. Giriş ücreti 72 tl dir. Harem bölümü için ayrıca bilet almak gerekmektedir bilet ücreti 42 TL dir. Kutsal emanetler bölümü oldukça yoğundur ve sıra bekleyerek girilmektedir.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ: Sultanahmet meydanında İbrahim Paşa Sarayında olan müzede Türk ve İslam sanatının en önemli eserleri sergilenmektedir. Özellikle kutsal emanetler bölümü görülmelidir. Topkapı Sarayına göre az ziyaretçisi olduğundan eserleri daha rahat ve ayrıntılı inceleme fırsatınız olacaktır. Müze Kart geçerlidir. 9.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Pazartesi kapalıdır. Giriş ücreti 35 TL dir.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

YEREBATAN SARAYI (Sarnıcı): 565 yılında Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmış olan yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahip yeraltı sarnıcında mermer sütunlar bulunmaktadır. Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa Başı heykelleri turistlerin ilgisini çekmektedir. Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen müze 09.00-18.30 saatleri arasında hergün açıktır. Müzekart geçerli değildir. Tam:10 öğrenci:5 TL’dir.

Bu yazı 282 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.
Mobil Sürüme Geç