Kirazın Anayurdu, Fındığın Başkenti Giresun
18 Ağustos 2015
Erhan Pala

Kirazın Anayurdu, Fındığın Başkenti Giresun

Kirazın anayurdu Giresun’dur. Giresun’da doğal olarak yetişen kiraz ilk kez Romalı komutan Lukullus tarafından İtalya’ya götürülmüştür. Buradan da dünyaya yayılmıştır....

Kirazın anayurdu Giresun’dur. Giresun’da doğal olarak yetişen kiraz ilk kez Romalı komutan Lukullus tarafından İtalya’ya götürülmüştür. Buradan da dünyaya yayılmıştır. Kiraz üretimi günümüzde büyük ölçüde azalmış olup yerini fındığa bırakmıştır. Merkezi Atatürk Meydanı etrafında gelişmiştir. Yukarılara doğru dar ve eğimli yollar üzerinde gelişmiştir. Merkez nüfusu 115 bin civarındadır. Fındık ve fındık ürünleri meşhurdur. Atatürk Meydanında Hacı Miktat Camii tarafındaki Fiskobirlik Satış mağazasında fındık ve her türlü fındık ürünlerini bulmanız mümkündür.

Baştacı Fındık  heykeli (450 x 600)

Giresun Kalesi: Şehrin merkezinde bulunan kale birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanıdır. Tüm şehri görebileceğiniz bir manzarası vardır. Hem araçla hem de yürüyerek çıkmak mümkündür. Surlar ve iç kale bulunmakta olup, park olarak düzenlenmiş kısımların mesire yeri  olarak kullanılmaktadır.

kale (600 x 450)

Giresun Adası: Doğukaradeniz’ in tek adası olan ada kıyıdan bir mil açıklarındadır. Milattan önce ikinci bin yıldan itibaren yerleşim başlamıştır. Tekne ile yarım saatte ulaşılmaktadır.  İkinci derece arkeolojik ve doğal sit alanıdır.  Üzerinde sur ve manastır kalıntıları vardır. Yaz aylarında tekne turları düzenlenmektedir. Piknik yapmak  amacıyla da kullanılmaktadır.

Giresun Adası (600 x 450)

Giresun Müzesi (Gogora Kilisesi) : Sahilde Gogora mevkiinde bulunan kilise 16. yüzyıldan kalma bir yapıdır. Kesme taşlardan inşa edilmiş tipik kilise mimarisindedir. 16. yüzyılın ortalarında, Ortodoks kilisesi olarak yapılmış olan bina, 1923 yılına kadar kilise olarak kullanılmıştır. 1982 yılında restore edilerek 1988 yılında müze olarak açılmıştır. Müze içerisinde Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergilenmektedir. Müze binası olarak kullanılan yapının hemen kuzeyinde bodrum üzerine üç katlı tarihi bir bina daha vardır. Burası da papaz evi olarak bilinmektedir.

Giresun müzesi

Müze

1993 yılında burası da orijinaline uygun olarak yeniden yapılıp müzenin idari binası olarak hizmete açılmıştır.

Giresun konak

Müze yanındaki konak

Hacı Miktat Camii: Hacı Miktat Ağa tarafından 1661 yılında ahşap olarak yapılmıştır.1841 yılında Hacı Çalık Kaptan tarafından onarılmıştır. Hacı İsmail Efendinin 1889 yılında yeniden inşası ile bugünkü halini almıştır. Şehrin merkezinde sahil yolu üzerindedir.

hacı miktat camii (450 x 600)

Giresun Simidi: Simidin en önemli özelliği susamsız ve tuzsuz olmasıdır. Oldukça lezzetli olan simit  bilhassa peynirle yenildiğinde daha da lezzetli Olur. Fakat taze taze tüketilmesi  tavsiye edilir. Bu simit, pekmez suyuna batırılarak pişirilmektedir. Şehrin hemen her yerinde  bu simidi bulmanız mümkündür.

simit (600 x 450)

Yaylalar: Giresun yaylaları oldukça güzeldir ve yaz aylarında kullanılmaktadır. Başlıca yaylaları 60 km. mesafedeki Kümbet Yaylası, 56 km. mesafedeki Bektaş Turizm merkezinde bulunan Kulakkaya Yaylası eskiden beri çok gidilen yaylalardır.

Bir Yorum Bırak

    Benzer Yazılar

Tüm Hakları Saklıdır © 2015-2022