Nevşehir’de Gezilecek Yerler

Kapadokya eski evleri
Paylaş
 

Nevşehir’de gezilecek yerler denilince akla Kapadokya bölgesi gelir. Kapadokya Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerini kapsayan coğrafyanın adı. Kapadokya’da Ürgüp, Göreme, Avanos, Kaymaklı, Ortahisar, Uçhisar ve Ihlara Vadisi en fazla ziyaret edilen yerlerden. Çünkü buralarda peri bacaları, yer altı şehirleri ve Ihlara vadisi gibi ilginç jeolojik oluşumlar var. Son yıllarda balon uçuşlarına ilgi görmeye başladı. Başta Japonlar olmak üzere yabancı turistler başka yerlerde görülemeyecek manzaranın tadına bakmak için Kapadokya’ya akın ediyorlar.

Kapadokya kaya evleri

Kaya evleri

Nevşehir’in ismi eskiden Muşkara imiş. Ve vilayetten ziyade köy-kasaba büyüklüğünde bir yer imiş. Tarih bilginiz en az orta sevide ise Lale devri sadrazamı Nevşehir’li damat İbrahim Paşa’yı hatırlarsınız. Nevşehir ismi Sadrazam Nevşehir’li Damat İbrahim Paşa’dan geliyor.  Muşkaralı İbrahim saraya damat gidince memleketine daha önce görülmediği kadar yatırım yapmış. Kasaba iken cazibesi yüksek bir şehir olmuş burası ve yeni şehir manasına Nevşehir denilmiş.

Kapadokya evleri

Kapadokya evleri

Nevşehir’li Damat İbrahim Paşa sarayın aşçılarını da memleketinden getirtmiş. O’nun idamından sonra bile uzun süre saray aşçıları Nevşehir’den seçilir olmuş. Ama her şeyin bir sonu var elbette ! Saray mutfağında yönetim bir süre sonra Bolu’lulara geçtiği gibi Nevşehir de eski cazibesini kaybetmiştir. Ta ki peribacaları gündeme gelene kadar. Sadece peri bacaları değil eskiden yüzüne bakılmayan mağara evleri ve Ihlara Vadisi son 20-30 yılda turistlerin ilgisini çekmeye başlamıştır. Bir de balon uçuşları başlayınca burası Sadrazam Nevşehir’li Damat İbrahim Paşa zamanındaki parlak günlerine geri döndü. 50 YTL’ye peribacalarının resminin basılması buranın ününü artırdı.

Kapadokya’da bulunan kilise ve tarihi kalıntılar yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Ta Hitit döneminden, Hristiyanlığın ilk yıllarından yapılar, binlerce yıl öncesinde barınma ve tapınma amaçlı kullanılan oyuk ve mağaralar, kaya mezarları talep görüyor. Kaya evleri bir bir eski sahiplerinden satın alınıp butik otele dönüştürülmüş Kapadokya’da.

Kapadokya’ya kapsamlı bir gezi planlayan turist, hayatında hiç görmediği peribacalarını, yeraltı şehirlerini, sanki burası dünya değil dedirtecek şekilde farklı jeolojik oluşum ve vadileri görüyor. Balon turu ile unutamayacağı dakikalar geçiriyor. İnsanlığın ilk yıllarından itibaren buradaki yerleşimleri, kilise, şapel, mezarları geziyor ve tur ile giderse rehber ona tarihi bilgiler veriyor.

Kapadokya balon turu

Kapadokya balon turu

Gezilecek Yerler

Göreme Açık Hava Müzesi: Göreme ilçesine yaklaşık iki kilometre uzaklıkta olan bu alan size yukarıda anlattığım güzelliklerden bir kesit sunar. İçeriye müze kart ile girebilirsiniz. Müzede rüzgar ve su ile şekillenmiş kayalar arasına kurulmuş kilise ve şapelleri görebilirsiniz. Bu yapılar Hristiyanlığın her döneminde yapılmış, ibadet, barınma ve dini eğitim tesisleridir. Bir nevi rahip ve rahibe eğitim kampüsü gibi düşünebiliriz burasını. Çok ciddi bir dini eğitim merkezidir, yaklaşık bin yıl bu maksatla kullanılmıştır. Buraya ulaşmak için Nevşehir’den doğuya Uçhisar yoluna (D302) girmelisiniz.

Hacı Bektaşi Veli Müzesi: Ankara’dan Nevşehir’e giderken Kırşehir’i geçtikten sonra Hacı Bektaş Beldesi bulunmaktadır. Burası Kırşehir ile Nevşehir arasında, Nevşehir’e 60 kilometre mesafede bulunmaktadır. Beldenin kenarında bulunan müze eskiden Hacı Bektaşi Veli’nin dergahı imiş. Burası mütevazi ama zamanının önemli dini eğitim merkezlerinden birisi imiş. Bir nevi mini külliye şeklinde dizayn edilmiştir. Çilehaneler, yaşam alanları, türbeler ve kabirler bulunmaktadır. Üç tane avlusu bulunmaktadır. Odalar minik ve içeri giren başını eğerek girsin (içeride bulunan arkadaşlarına olan saygısından ötürü) diye kapılar alçak yapılmıştır. Odalarda o dönem kullanılan eşyalar ve el yazması eserler bulunmaktadır. Hacı Bektaşi Veli Hazretlerine ait ibretlik sözler duvarları süslemektedir. Buraya yapılan 10 dakikalık bir ziyaret sizi manevi olarak etkileyecektir. Ankara-Nevşehir yolu kenarında olduğu için giderken uğramanızı tavsiye ederim. Hediyelik eşyalar da satılmaktadır burada.

Kaymaklı ve Derin Kuyu Yeraltı Şehirleri: Nevşehir’den Niğde yoluna (D765)girerseniz önce Kaymaklı, sonra Derinkuyu Kasabasına gelirsiniz. Buralarda yer altı şehirleri bulunmaktadır. Kaymaklı’daki yeraltı şehri tam sekiz katlıdır. Bizans ve Roma dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Labirente benzer koridorlar odaları birbirine bağlar. Tabiri caizse eskiden insanlar burada karınca gibi yaşamışlardır. Derinkuyu yer altı şehri yaklaşık doksan metre derinliktedir. Burasını görünce “Yok artık daha neler” diyeceksiniz. Yapı olarak Kaymaklı’dakine benzer.

Kapadokya yeraltı şehri

Yeraltı şehri

Ihlara Vadisi: Burası Aksaray, Niğde, Nevşehir illerinin arasında bulunmaktadır. Ankara’dan gelirseniz Aksaray üzerinden gelmek daha kısadır. Nevşehir üzerinden gelirseniz Derinkuyu’dan tali yolla ulaşırsınız. Ihlara Vadisi, Ihlara, Belisırma ve Selime yerleşim yerlerinin arasında bulunmaktadır. Eskiden su samurlarının bulunduğu vadi Roma zulmünden kaçan ilk Hristiyanların sığınak noktası olmuştur. Vadinin içinde kayadan oyulmuş yaşam alanları ve mezarlar bulunmaktadır. Vadi dışındaki kiliseler de halkın ilgisini çekmektedir. Size tavsiyem vadiyi baştan başa yürüyerek geçmeniz. Böylece hem vadinin muhteşem dokusunu, hem de tarihi nitelik taşıyan oyukları görürsünüz. O kadar vaktim yok derseniz Belisırma’daki seyir terasından vadiyi görebilirsiniz.

Bu yazı 1651 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA