Paris gezi notları

Şanzelize Paris
Paylaş
 

Eski filmleri hatırlar mısınız “Avrupa’ya” gidiyoruz türü replikler olurdu. “Avrupa” deyince nereyi kastediyor tabi ki bilmezdik. Almanya’ya mı gidiyor, Bulgaristan’a mı gidiyor nereye gidiyor söylenmezdi.  Yani filmde şunu demek istiyor “Sofya desem ne anlayacaksın, Paris desem ne anlayacaksın, nasılsa bir yeri görmemişsiniz, Avrupa’dan kasıt Türkiye olmayan bir yer”

Şimdilerde uçak biletleri ucuzladı, ülke olarak 70’li yıllarda değiliz, cebimiz biraz para da gördü, artık fabrikatör olmayanlar da Avrupa’nın güzel şehirlerini dolaşabiliyor.

Bu yazımda Paris’i gezmek isteyenler için birkaç faydalı bilgi ve birkaç da yorum olacak. Paris’te nereleri gezilir, ne yenir, nasıl gidilir bu bilgiler internet ortamında bolca mevcut. Yeniden bunların üzerinden geçmek istemiyorum. Kısa geçeceğim. Bunların yerine bilinmesi yararlı birkaç şeye temas etmek istiyorum.

Paris’te ulaşım

Paris’i hakkıyla gezip dolaşabilmeniz önce şehrin metro sistemini nasıl kullanacağınızı, hangi hattın nereye gittiğini ve zonları, gitmeden önce iyice araştırmalısınız. Şehrin ulaşımı raylı sisteme dayanıyor. Bizim 10. yıl marşında “Demir ağlarla ördük Ana yurdu dört baştan” deniyor ya işte Fransızlar bunu gerçeğe dönüştürmüş. Paris’in her yerine raylı sistem ile ulaşmak mümkün.

Paris’e gittiğinizde taksi ve araç kiralama seçeneklerini de kullanabilirsiniz ama bunlar size zaman kazandırmıyor ve pahalı. Raylı sistemi teşvik etmek için metro biletlerini gayet ucuz yapmışlar ve şehrin her bölgesine yaymışlar.

Paristeki Ankara Sokağı- Fotoğraf:Özgül KARA

Paristeki Ankara Sokağı- Fotoğraf:Özgül KARA

Havaalanından itibaren navigo kart satın alarak her yere (sadece raylı sistemi kullanarak) bununla gidebilirsiniz. Turistler için en uygun seçenek bu. Paris metro güzergahlarını gitmeden önce iyi araştırın. Çünkü çok detaylı bir sistem. Her yerde Fransızca yazdığı için orada bu sistemi zor çözersiniz, Türkiye’deyken araştırıp öğrenin.

Paris’te ne yenir ?

Fransa mutfağı dünyada ünlü ama Türk damak tadına uymuyor. Sadece salyangoz gibi şeyleri yemelerinden bahsetmiyorum, bizim bildiğimiz bifteği bile farklı şekilde yaptıkları için Paris’e gidince aç kalmanız olasıdır. Eti kalın bir şekilde ızgaraya atıp fazla pişirmiyorlar. İçi kanlı ve çiğ olarak önünüze geliyor. (Onlara göre bu pişmiş hali)

Tabi bir de haram helal meselesi var. Dinimizde ehli kitabın kestiği yenir ama bunlar hayvanı kesmeden öldürüyorlar. Dolayısıyla domuz eti değil de dana veya tavuk tercih etseniz de haramdan kurtulmuş olamıyorsunuz. Kızartmalar da çok güvenilir değil, domuz yağı katıldığı söyleniyor. Helal-haram sizin için önemliyse vejetaryen yemekleri, salata ve makarnalar dışında fazla bir alternatifiniz yok.

Le Consulat

Tipik Fransız restoranı-Fotoğraf: Özgül KARA

Hem helal yiyeyim, hem ülkemde olmayan bir şey olsun hem de karnım doysun istiyorsanız Kuzey Afrikalıların restoranları var, oralara gidebilirsiniz. Mesela “Chez Omar” diye bir restoran var. Bu tip yerlerde garsonlarla iletişiminiz de daha iyi olacaktır. (En azından ne yiyeceğini Fransızca kullanmadan söyleyebilirsiniz ve Türkleri tanıyorlar, az buçuk Türkçeleri var)

Esasen Paris’e giden turistlerin çoğu kallavi Fransız restoranlarına uğramıyor. Çünkü hem aşırı pahalı hem de damak tadı farklılığından ötürü önüne gelen yemeği yiyemiyorsunuz. Bunun yerine kafeye benzer minik restoranlarda atıştırma tarzı yiyecekler tercih ediliyor.

İşte size karın doyuracak iki atıştırmalık, hem de helal !!

Birinci bir çeşit ton balıklı salata ama daha fazla malzemeyle yapılan “Salade nicoise“. Bu salata çeşidi olsa da yumurta, sardalya ve ton balığı gibi protein öğeleri içerdiği için gayet doyurucu.

İkincisi de “Ratatouille” denilen karışık sebze yemeği. Ülkemizde de artık bu yemek biliniyor ama Fransa’da yapılanı bizdekinden farklı . Daha çok ana yemeğin yanında ara sıcak olarak yense de atıştırmalık olarak da tercih edebilirsiniz. Yalnız pişirirken içine et suyu koyuyorlar mı diye sorsanız iyi olur. (İhtiyaten)

Bunların üzerine bir de macaron veya tiramisu alabilirsiniz.

  • Domuz eti ve yağı kullanımı nedeniyle restoranların nahoş bir kokusu var. Onlar alışmışlar ama turist olarak size garip gelecektir.
  • Fransa’nın zengin bir peynir çeşidi yelpazesi var. Bazıları çok ağır kokuyor ama farklı lezzetleri tatmak için bunları deneyebilirsiniz.
  • Biz nasıl hamur işi tatlılarda mahirsek Fransızlar da meyveli ve kremalı tatlılarda becerikliler.
  • Yemek fiyatları pahalı olduğu gibi porsiyonlar da küçük, salata minik çerez tabağında geliyor.

Paris’te nereleri gezilir ?

Paris’te gezilecek yer çok. Vaktiniz ne kadarsa o kadar yer gezebilirsiniz. Pazar günü giderseniz bazı yerler ve bazı lokantalar kapalı oluyor. Buna dikkat edin. Ama meşhur Notre Dam Katedralindeki bir ayini canlı ve ücretsiz izlemek için buraya Pazar günü gitmelisiniz.

Notre Dam iç görünüm

Notre Dam Katedrali iç görünüm-Fotoğraf: Özgül KARA

Giriş ücretsiz ama kulelere de çıkmak isterseniz hem önceden rezervasyon yaptırmanız lazım hem de kuleye çıkmak için 10 Euro ödemeniz gerekir.

Paris’e gidenler illa ki Eiffel kulesini görmek istiyor. Bu devasa yapıyı görmek bedava ama kuleye çıkmak parayla üstelik uzun kuyruk oluyor. Bu nedenle biletinizi evvelden ayarlamanız iyi olur.

Eyfel kulesi

Eyfel Kulesi-Fotoğraf:Özgül KARA

Parise gidenler bir de Louvre Müzesi’ni görmek istiyor. Buraya giriş 17 Euro. Yaklaşık 100 TL tuttuğu için içine girmeyip önünde fotoğraf çektirenlerin sayısı fazla. İçerisinde Mona Lisa tablosu olduğu için rağbet görüyor ama müzedeki diğer resimler Mona Lisadan hem büyük hemde daha güzel. (Sanata esnaf bakış açısı ile değerlendirme yapılırsa)

Bir de meşhur Şanzelize var elbette. Burası kesin listenizde olmalı.

Şanzelize Paris

Şanzelize’de gün batımı-Fotoğraf:Özgül KARA

Paris’in yeraltı şehri de gezilebiliyor.Bunu da unutmayın.

Birkaç yüz lirayı gözden çıkarırsanız 7 saatlik kapsamlı bir nehir gezisi ve unutulmaz anlar vaadeden  Sen (Seine) nehir turu da atabilirsiniz. (Detaylı bilgi için arama motoruna seine river tour tickets yazmanız yeterli)

Paris’i hakkıyla gezmek istiyorsanız hangi mekan ne zaman açılır, ne zaman kapanır evvelden öğrenmeniz, Eiffel kulesi, Notre Dam Katedrali gibi yerler için giriş biletlerinizi önceden almanız gerekir. Ve bir de özellikle de yanınızda partnerinizle gidecekseniz gezi bütçenizi önceden planlamanız iyi olur.

Paris’te konaklama

Önemli gördüğüm bir hususa dikkat çekeceğim;

Eğer Paris’in merkezinde bir yerde kalacaksanız 3 yıldızlı bir otele Türkiye’deki 5 yıldız otel parası kadar ödeme yaparsınız ve odalar bizim butik otellerden de dardır.

paris

Otel manzarası-Fotoğraf:Özgül Kara

Paris zonlara ayrılır. Arkalardaki zonlarda konaklayıp trenle merkeze gelirseniz günde 30 dakika kaybeder ama 300 TL tasarruf edersiniz.

Paris’te alışveriş

Burası pahalı bir şehirdir. Ne alırsanız, ne yerseniz Türkiye’dekinin 3-4 katı fiyattır. Para mühim değil derseniz Şanzelize Caddesinde bolca mağaza var. Orada ne ararsanız bulabilirsiniz.

Daha otantik şeyler, Fransa’ya özgü şeyler arıyorsanız. Paris’in hem güney tarafında hem de kuzey tarafında bizdeki bit pazarı tarzı yerler var. Ucuz değil ama değişik şeyler bulabilirsiniz.

Evini “Fransız Country” tarzı döşeyenler  antikacılardan veya bit pazarlarından ilginç hayvan figürlü dekoratif aksesuarlar bulabilir.

Fabrikasyon ürünlere ise boş yere para vermeyiniz, aynısının ucuzu burada da var. Yine de bavul ticareti yapar gibi alışveriş yapmak istiyorsanız olayın hava alanı ve gümrük boyutu da var, unutmayın.

Bu yazı 858 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA