Peri bacaları nasıl oluşmuş

paşabağı
Paylaş
 

Kapadokya gezisi esnasında peri bacaları nasıl oluşmuş bir çok kişi merak etmektedir. Az rastlanılan bu oluşumların gizemli güçler tarafından mı imal edildiği, bölge halkı tarafından mı inşa edildiği yoksa hava-su-rüzgar üçlüsünün ortaklaşa çalışmasının bir ürünü mü olduğu hep merak edilmiştir.

Peri bacaları nasıl oluşmuş

Kapadokya oldukça geniş bir araziye verilen bir isimdir. Bugünkü, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Aksaray İllerini kapsamaktadır. Bu bölgede yer alan Erciyes, Güllü Dağı ve Hasan Dağı volkanik dağlardır ve milyonlarca yıl önceden beri aralıklarla püskürmektedirler.

Peri bacaları kapadokya

Peri bacalarının oluşmasında bu dağlar büyük rol oynar. Bu dağlardaki volkanların ara ara patlamasıyla etrafa dağılan toz, tüf ve duman etrafa yayılmış ve milyonlarca yıl toprağın üzerinde birikerek 400-500 metre kalınlığında tüf tabakası oluşturmuştur.

Oluşan bu tüf tabakası bizim bildiğimiz taşlar veya toprak gibi değildir. Oldukça geçirgen ve yumuşaktır. Güneş ve hava gören kısımları sert,  iç kısımları ise tırnakla bile oyulabilecek derecede süngerimsi ve yumuşaktır.

Kapadokya

Bu taşımsı yapının kolay oyulabilmesi hava, rüzgar ve su etkenlerinin dağları, tepeleri kolay aşındırmasına yol açmıştır. Bölgede yeraltı şehirleri ve yerleşim oyukları bulunmasının sebebi de süngerimsi taş yapının kolay oyulabilmesidir.

Peribacalarının sivri şekilde oluşmasının sebebi ise en son püsküren Hasan Dağının donunca oldukça sert olan andezit taşına dönüşerek lavları püskürtmesidir. Süngerimsi taş yapının üzerinde oldukça sert olan andezit tabakası bulunmaktadır. Aşındırıcı faktörler andeziti kolay aşındıramayınca daha alttaki yumuşak tabakayı şekillendirmiş, böylece sivri şekilli ve üzerlerinde de şapka şeklinde andezit tabakası olan peri bacalarını oluşturmuştur.

paşabağı

Peri bacaları kolay oyulabildiği için yerleşim alanı ve erzak deposu olarak kullanılmıştır. Taşın özelliği nedeniyle içerisi kışın ve yazı ılıktır. Sirke ve yoğurt kolay mayalanır.

İnsanlar peri bacalarının jeolojik şeklinin nasıl oluştuğunu tam olarak tespit edemedikleri için bu yapıları perilere isnat etmişlerdir. İngilizce de de peri bacası “fairy chimneys” yani peri bacası şeklinde isimlendirilmiştir.

Bu yazı 1639 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Mobil Sürüme Geç