Şanlıurfada gezilecek noktalar

Paylaş
 

Şanlıurfa’nın doğusundaki eski yerleşim yeri, Türkiye’nin zengin kültür ve mirasına dalmak için iyi bir fırsat sunar. Buralar İbrahim Peygamber’in (as) doğduğu ve onun tek tanrı öğretilerine başladığı yerlerdir.

Büyük İskender zamanında buraya Edessa deniliyordu. Şanlıurfada turistlerin ziyaret ettiği yerlerden biri Göbeklitepe arkeolojik alanıdır. Şanlıurfa çarşısının dar geçitleri ve merkez bölgesi, cami ve medrese mimarisi ile görülmeye değer yerler.

Göbeklitepe

gobeklitepe

Her ne kadar bulunan kalıntılar insanlığın ilk çağlarını açıklamak için yetersiz kalsa da insanlık tarihimizin anlaşılması için Göbeklitepe önemli bir yer.

1990’ların ortalarında kazılar başladığında arkeologlar, dünyanın en eski dini tapınak alanı olduğuna inanılan bazı şeyleri keşfettiler. Anamorfik tasvirlerle oyulmuş Neolitik sütunlar, M.Ö. 10.000 yıllarına tarihlendirildi ve arkeolojinin Neolitik kültür anlayışını (önceden din içermediği düşünülüyor) başlarına döndürdü. Şimdiye kadar alanın küçücük bir kısmı (kabaca yüzde beşi) kazılan ancak mermer totem tarzı direkleri içeren eğim oldukça çarpıcıdır ve erken başlangıçlarımıza ilgi duyan herkesin ilgisini çeker.

Balıklı Göl Alanı

 balıklıgöl

Şanlıurfa’nın en önemli turistik mekanlarının bulunduğu yemyeşil bir parkı da olan Balıklıgöl , kentin tam merkezinde bulunur. Balıklı göl kuzeyde güzel Rızvaniye Vakfı Camii ve Medrese külliyesi ile batıda Halilur Rahman Camisi ile çevrilidir .

Göletlerde Hz. İbrahim’in öyküsünde merkezi bir rol oynayan yüzlerce sazan yüzer. Kendini  tanrı yerine koyan Kral Nemrut tek tanrılı tebliğ eden Hz. İbrahim’i yakmak istemiş ama ateş yakmamış, odunlar da göldeki balıklara dönüşmüş. Halk arasında göldeki balıkları öldürenin kör olacağı söylenmekyedir.

Arkeoloji ve Mozaik Müzesi

müze

Şanlıurfa’nın yeni arkeoloji müzesi, yakın tarihli kazı alanlarından sergilenen eserlerden oluşan şaşırtıcı bir koleksiyona sahip olan her türden hikayeler barındırır. En önemli eserler, Sit alanından Neolitik bulgular sergileyen Göbeklitepe sergileri, bu bölgede Osmanlı dönemine kadar olan tarihi eserler, Asur ve Hitit dönemi eserleridir.

Yeri: Haleplibahçe Caddesi

Dergah

dergah

Burada Hz. İbrahim’in doğduğu söylenen yer vardır. Efsaneye göre peygamberin annesinin onu burada gizli olarak doğurmuş. Çünkü Kral Nemrut, büyük bir liderin yakında doğacağını kahinden öğrenmiş ve yeni doğan bebekleri öldürtme emri vermiştir. Orta avluda Mevlid-i Halil Camii’nin görkemli cephesi vardır .

Yeri: Balıklı göl yanı

Urfa Kalesi

  kale

Kalenin tepesi yerel halk tarafından Nemrut’un Kürsüsü olarak bilinir. 12 metrelik bir yapay hendek, kaleyi çevresinden ayırır. Kalenin yaşı bilinmemekle birlikte, Hz. İbrahim için hazırlanan ateşin Kral Nemrut tarafından burada yaktırıldığı düşünülmektedir. Tepedeki asıl sur tahkimatları Yunan, Bizans, Haçlı ve Osmanlı tarafından yapılmıştır. Dış duvar hala üç kapıya sahiptir ve içinde 25 kuvvetlendirilmiş kulenin kalıntısı görülebilir.

Yeri: Balıklı gölden çıkılıyor

Çarşı

 çarşı

Burada, dolambaçlı yoldan tezgâhlarda sıkışan sokaklarda, kebapçılardan gelen baharat, deri ve ızgara et aromaları havada karışmaktadır. Ucuz kot pantolonlardan ve plastik ev eşyalarından, el yapımı deri eşyalar, antikalar ve güzel metal işlerine kadar her şeyi burada bulabilirsiniz. Birkaç saat takılmak ve şehrin otantik atmosferi hissetmek için harika bir yerdir. Çarşıda harika bir iyi korunmuş bir kervansaray ve avluda bir çay salonu vardır.

Yeri: Şehir merkezinde

Ulu Camii

12. yüzyıl yapımı Ulu Camii, 6. yüzyıldan kalma St. Stephen Kilisesi’nin (ki bu da bir sinagogun üzerine inşa edildiği düşünülüyor) kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Binanın batı tarafında, muhtemelen kiliseden korunmuş olağandışı bir sekizgen minare vardır.

Yeri: Divan Yolu Caddesi

Harran

Bu antik kentin M.Ö. 3. binyıldan itibaren yerleşilmiş olduğu düşünülmektedir. Harran kerpiçten yapılma arı kovanı evleri (muhtemelen ahşap eksikliği nedeniyle ortaya çıkan yerel bir mimari tarzı) ile ünlü olsa da, iki önemli kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır.

11. yüzyılın Fatımi döneminden kalma kale ve yerleşimin bulunduğu harabeler ile bir zamanlar İslam üniversitelerinin bulunduğu Ulu Camii harabeleri gezilebilir.

Yeri: Şanlıurfa’nın 50 km güneyinde

Selahattin Eyyubi Camisi

Şehrin en güzel camisi, eski ihtişamıyla güzelce restore edilmiş Selahattin Eyyubi Camisi olmalı . Cami, Aziz John Kilisesi’nin temelleri üzerine kurulmuştur ve kilisenin planının bir kısmı tasarımına dahil edilmiştir (orijinal sunağı hala görebilirsiniz). İç mekan, karmaşık bir işçiliğe sahip olan kavernöz bir alandır.

Yeri: Valı Fuat Caddesi

Sultantepe

Sultantepe tepesinde yapılan kazılarda M.Ö. 8. ve 7. yüzyıl Asur yerleşmelerinin buluntuları bulunmuştur. Keşifler epik bir şiir kütüphanesi (Gılgamet destanı parçaları da dahil olmak üzere), dualar, mektuplar ve matematiksel ve bilimsel metin oluşturan sayısız kil tabletleri içerir. Buradaki en önemli buluntuların bazıları şimdi Ankara’nın Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir .

Yeri: Urfa’nın 15 km güneyinde

Bu yazı 1277 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA