Sinop’un neyi meşhur hediyelik, ne yenir, nerede kalınır,görülecek yerler
19 Ocak 2019
ibrahim YALAVAC

Sinop’un neyi meşhur hediyelik, ne yenir, nerede kalınır,görülecek yerler

Sinop’un neyi meşhur hediyelik olarak, biliyor musunuz ? Ben de gidince öğrendim. Sinop’a gelen turistlerin dönerken hediyelik olarak satın aldığı...

Sinop’un neyi meşhur hediyelik olarak, biliyor musunuz ? Ben de gidince öğrendim. Sinop’a gelen turistlerin dönerken hediyelik olarak satın aldığı birkaç şey var. Öncelikle Sinop’ta avm yok bunu belirteyim. Yani alışveriş yapmak istediğinizde bunu şehir merkezindeki dükkanlardan halledeceksiniz.

Sinop’tan ne alınır ?

Turistlerin en fazla tercih ettikleri hediyelik yat, kotra, balıkçı vs. gemilerin maketleri. Şehrin içinde denize yakın kısımda birkaç tane dükkan var. 10-20 liralık olanları da var 150-200 lira civarı yapılmış ve epey emek verilmiş yelkenli maketleri de var.

Sinop'tan ne alınır

Fiyatlar ortaya konan emeğe göre ucuz. Yani Ankara’da 400-500 fiyat çekilen yelkenli maketlerini burada 200 TL’ye satın alabilirsiniz. Dükkanlardan birinde maket tekneye isim de yazılıyordu. Bu şekilde kişiye özel bir hediye gayet güzel olmaz mı ?

Hediyelik eşya olarak gemi maketine alternatif olarak pek bir şey göremedim. Sinop ve çevresinin keten giysileri meşhur. Vakıflar Genel Müdürlüğünün tarihi bir binası var Alaeddin Camii’nin karşısında. (Bu camiyi Alaeddin Keykubat yaptırmış) Tarihi binada emek verilmiş keten veya başka kumaşlardan yapılmış giysiler veya hediyelik olabilecek eşyalar satıyorlar. Hepsi el emeği olduğu için ve yöreye özel olduğu için buradan da hediyelik bir şeyler bulabilirsiniz.

Bunun dışında hediyelik eşya tavsiyesi vermem biraz zorlama olur. Ama yiyecek olarak iki şey var.

Birincisi Erfeleğin meşhur kestaneli çikolatası. Erfelek’te de satılıyor. Sinop merkezde de birkaç dükkanda satılıyor. Öyle ultra süper bir şey değil ama farklı bir lezzet olduğu için satın alabilirsiniz.Alttaki kutuyu 15 TL’ye aldım.Kestaneyi çikolata ile kaplamışlar, içeriği bu.

Sinop'tan ne alınır

Diğeri ise Boyabat ezmesi. Ceviz etrafına badem ezmesi ve tatlı bir malzeme kullanılmış. Bunun tadı gayet güzel. Alttaki kutuyu 20 TL’ye aldım.

Sinop'tan ne alınır

Hediyelik değil de evde yemek için bir şeyler arıyorsanız. Sinop’tan taze balık alıp kutuyla yanınızda getirtebilirsiniz. Burada balıklar taze ve Ankara gibi şehirlere göre daha ucuz.3 kilogramlık veya 7 kilogramlık kutular var. Genellikle kutulamaya ayrıca ücret almıyorlar.

Perşembe günleri burada Pazar kuruluyor. Pazardan ceviz reçeli, kızılcık reçeli gibi kendi memleketinizde bulunmayan şeyler alabilirsiniz.

Sinop’ta ne yenir ?

Bu konuda iki şey öne çıkıyor. Biri deniz mahsulleri, diğeri ise mantı. Okyanus restoranda mezgit ve sargan  yedim, güzeldi. Burada genellikle balık grubu deniz mahsulleri var, ahtapot, kalamar, karides gibi yiyecekler gözüme çarpmadı. Balıkların porsiyonu 25 TL ile 30 TL arasında.

Mantıyı ise Örnek Mantı diye bir yerde yedim. Burasının mantısı da fena değildi. Zaten tavsiye üzerine gitmiştim.Mantı bildiğimiz mantıdan biraz farklı. Burada kulak mantısı da diyorlar. Bir kısmı yoğurtlu, diğer kısmı cevizli şeklinde servis ediyorlar. Bir porsiyonu 20 TL

Bunların haricinde Sinop’ta nokul yiyebilirsiniz. Bir seferinde de ev yemekleri satan bir lokantada yemek yemiştik. Fiyat olarak uygundu. Ama ismini hatırlayamıyorum.

Sinop’ta nerede kalınır ?

Biz Öğretmenevinde kaldık ve fena değildi. Kamu kurumu tarifesi 55 TL, sivil 82,50 TL ücret alıyorlar. Şehirde oteller ve başka misafirhaneler de var ama fiyat ve kalite açısından Sinop Öğretmen evi gayet yeterli. Burası 2. Abdülhamit tarafından okul olarak yapılmış 1899 yılında. Gayet sağlam bir bina. Lokasyon olarak da iyi.

sinop öğretmenevi

Sinop’ta gezilecek görülecek yerler

Şehrin içinde tarihi bir çok bina var. Hem Roma hem de Selçuklu döneminden kalma yapı ve eserlere rastlayabilirsiniz. Şehir içi ufacık bir yer olduğu için iki saatte her tarafını gezebilirsiniz.

Sinop denizi

Sahile yakın yerde kale burçları var. Buralarda aynı zamanda yemek yenecek yerler, hediyelik eşya dükkanları var. Sinop deyince akla tarihi Sinop Cezaevi geliyor. Maalesef bu yapı şehrin biraz dışında yürüme giderseniz biraz uzak kalır. 10-15 TL verip taksiyle gidebilirsiniz. 6 TL giriş ücreti var. Cezaevi yakınında bir de Büyük İskender’e “Gölge etme başka ihsan istemem” diye posta koyan Diyojen’in heykeli var.

Gündüz vakti elinde fenerle “Adam arıyorum” diye dolaşan kişidir kendisi. Aynı zamanda kinik ekolünden gelir.

Arabanız var ise Sinop’un hemen kenarında Hamsilos Tabiat Parkı var. Süper bir yer. Mangallı pikniğin gözüne vurabilirsiniz. Maalesef Hamsilos Koyu hazine arazilerini gasp eden restoran ve oteller tarafından yağmalanmış durumda. Burası doğal sit alanı olmasına rağmen kaçak olarak binalarını yapmışlar, şimdilerde imar barışının sefasını sürüyorlar. Normal insana sit alanında çivi çakmak yasak ama siyasileri yıllardır besleyen, her iktidarda işini gördüren bu kişiler hazine arazisinin üzerine kondurdukları işletmelerini sorunsuz şekilde işletiyorlar.

Hamsilos koyu

Hamsilos koyu

Doğa meraklısıysanız bir de Sarıkum  bölgesi var. Burası eskiden kumul bir bölge iken kumların rüzgarla havaya karışması, şehir havasını tozlandırması nedeniyle 70 li yıllarda çam dikilmiş.

Daha uzun menzilli gezi planlamışsanız Erfelek Şelalesine gidebilirsiniz. Giriş 14 TL (araba başı) ama mangala izin veriyorlar ve şelale görebileceğiniz enfes şelalelerden. Turlar da buraya uğruyor. Turistlerden gelen konaklama talepleri karşılanabilmiş değil. Doğa severler burada kamp yapmak istiyor ama henüz buna izin verilmiş değil.

Erfelek şelalesi

Erfelek şelalesi

Bir de Boyabat’a giderseniz Boyabat Kalesi var.Yakın zamanda kale çevresine hediyelik eşya standları açılacak. Buranın turizme kazandırılması düşünülüyor. Buranın kalesi Sinop kalesine göre daha sağlam ama başka da bir numarası yok. Turizm hamlesi işe yarayacak mı göreceğiz.

Bir Yorum Bırak

Tüm Hakları Saklıdır © 2015-2022