Sultan Şehir Sivasta Gezilecek Yerler

hükümet binası sivas
Paylaş
 

Sivas’a nasıl gidilir: 1285 rakımlı Sivas İç Anadolu Bölgesinde ile Doğu Anadolu Bölgesine geçiş güzergahında bulunmaktadır. Sivas-Ankara 442 km. Sivas-İstanbul 893 km. Sivas-Tokat 108 km. Sivas-Kayseri 195 km. dir. Karayolları duble yoldur ve rahat bir ulaşım sağlanmaktadır. Tren yolu ile Ankara-Kayseri-Sivas üzerinden 11 saatlik bir yolculukla Sivas’a ulaşılmaktadır.  Sivas Nuri Demirağ Havalimanı şehir merkezine 23 km. mesafede olup Ankara ve İstanbul’dan düzenli uçak seferleri vardır.

Sivas Kent Meydanı:

Çok kıymetli Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle çevrili, birçok şehrimizde olmayan güzel bir meydandır. Yakın zamanda yapılan düzenleme ile tarihi eserleri ortaya çıkan meydana geldiğinizde Sultan şehir Sivas’ta olduğunuzu hissediyorsunuz.  Sivas’ın simgesi çifte minareli medresenin, günümüze ulaşan çifte minareleri meydanın istasyon caddesi girişinde sizi karşılıyor. Şifahiye ve Buruciye Medreseleri taş işçiliği görülmeye değer. Tarihi Vilayet binası ve yanındaki jandarma binası meydanı çevirmektedir. Dört Eylül Kongresinin yapıldığı tarihi lise binasının da restorasyonu tamamlanmış olup, kent meydanını çevreleyen önemli bir eserdir.

Çifte Minareli Medrese:

Sivası simgesi olan Çifte Minareli Medrese meydanda yer almaktadır. 1271 yılında İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmet Güveyni tarafından yaptırılmıştır. Medresenin sadece doğu yönündeki asıl cephesi ayakta kalmıştır. İki minareli taç kapısı, iki yanda pencere ve köşe kuleleri kalmış medrese kısmının sadece duvar kalıntıları kalmıştır. Çay bahçesi olarak kullanılmaktadır.

 

Çifte minareli medrese sivas

Çifte Minareli Medrese

Şifahiye Medresesi:

Çifte Minareli Medrese’nin tam karşısında yer almakta olup, 1217 yılında Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklu tıp hastanelerinin en eski ve en büyük olanlarındandır. I. İzzeddin Keykavus 1220 yılında vefat etmiştir. Medresesi’nin güney eyvanındaki türbede ailesiyle birlikte yatmaktadır. Günümüzde çay bahçesi ve hediyelik eşya satışı yapılan dükkanlar bulunmaktadır.

 

Şifahiye Sivas

Şifahiye ve Çifte Minareli Medrese

Buruciye Medresesi:

Merkezde yer almakta olup Anadolu Selçuklu Sultanı III Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, Hibetullah Burucerdi oğlu Muzaffer tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır. Taç kapıdaki taş işçiliği mutlaka görülmelidir. Girişin solunda yer alan türbe çinileri önemlidir. Dört eyvanlı ve ortası açık avlulu güzel bir Selçuklu medresesidir. Yapıda; kesme taş, moloz taş, devşirme, tuğla ve çini olmak üzere beş tür malzeme kullanılmıştır. Medrese taş ve çinilerle süslenmiştir.

 

Buruciye medresesi sivas

Kale Camisi ve Buruciye Medresesi

Tarihi Hükümet Konağı: 1884 yılında Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından kesme taşlardan iki katlı olarak yaptırılmıştır. Güzel bir taş işçiliğiyle yapılan bina 50 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğindedir. Ön ve arka girişleri, ikişer sütunlu destekli büyük kapılardan oluşur. Büyük bir yangın geçiren bina esaslı bir tamirattan  sonra Valilik binası olarak kullanılmaya devam etmiştir.

hükümet binası sivas

Tarihi Hükümet Binası

Ulu Cami:

Kitabesine göre 1196-1197 yıllarında Kızılarslan Bin İbrahim tarafından yaptırılmıştır. dikdörtgen planlı 31×54 m ölçülerinde ve yaklaşık 1674 m2 lik bir alana sahiptir. Caminin üst örtüsü düz bir tavan şeklindedir. Onbir sahınlı asıl ibadet alanında 50 adet yığma ayak bulunmaktadır. 13. yy’ın ilk yarısında inşa edilen minaresi zamanla eğilmiştir. Zamanla caminin etrafında kot farkı oluştuğundan bahçesine merdivenle inilmektedir. Eğriliği gözle görülebilen  minaresiyle ünlüdür.

 

Gök Medrese:

Gökmedrese mahallesinde, diğer medreselerin güneyinde yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Selçuklu veziri Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır. Taç kapı üzerinde yükselen tuğla örgülü iki minaresindeki mavi çinilerden dolayı Gök Medrese adını almıştır. Taç kapıda mermer malzeme kullanılmış olup, taç kapının üst iki köşesinde iç içe girmiş hayvan motifleri vardır. Medreseye girişte sağda mescit, solda ise Dar-ül-Hadis bölümü mevcuttur. Restorasyon çalışmaları devam ettiğinden içerisi gezilememektedir.

 

Eğri Köprü:

Sivas Kardeşler mahallesinde eski Malatya karayolunda  Kızılırmak’ın üzerindedir. Uzunluğu 179,60 m., eni 4,55 m,  18 kemerli bir köprüdür.  Ortasında güzergahı değiştiğinden aynı doğrultuda olmadığı için Eğri Köprü denilmiştir. Eğri olmasıyla ilgili bir takım hikayeler olmakla birlikte yapım sırasında sağlam zemini bulmak amacıyla doğrultu değiştirilmiş olduğu sanılmaktadır. Köprünün kitabesi olmadığı için hangi tarihte ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir.

Sivas Köftesi

Sivas Köftesi

Ne Yenir  Nerede Yenir:

Sivas’da et yemekleri revaçtadır. Sivas köftesinin ünü Sivas sınırlarını  göç eden Sivaslılarla birlikte aşmış, tüm Anadoluya yayılmıştır. Ünlü köfteciler Kirli Ahmet, Mis Kebap, Sofra ve Çimen Kebaptır. Özellikle Kirli Ahmet televizyonlardaki yemek programlarında da Sivas köftesini tanıtmıştır. Merkez şubesi Dört Eylül Sanayi sitesinde bulunmaktadır. Mis Döner de şehir merkezinde eski Numune Hastanesi yolundadır ve kime sorsanız tarif ederler. Etli ekmek ve kelle de sevilen yemeklerdendir. Bir de Sivas kebabı vardır ki et ve patlıcan ile meşhur Tokat kebabına benzer ancak pişirme şekli farklıdır.

Bu yazımızda Sivas merkezinde bulunan gezilecek yerlerden bir kısmı tanıtılmıştır. Önemli eserleriyle Sivas bir güne sığmayacaktır. İleriki  günlerde Sivas’ın diğer görülmesi gereken yerlerini de sitemizden takip edebilirsiniz.

Bu yazı 1841 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir adet yorum var.

  1. Cemal Develi dedi ki:

    Sivası gezmeyenlere mutlaka tavsiye ederim. Burada anlatılanlardan çok daha güzel yerler var.

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Mobil Sürüme Geç