Derinkuyu yeraltı şehri giriş ücreti

Paylaş
 

Derinkuyu yeraltı şehri deneyimini yaşamanızı isterim. Kesinlikle giriş ücreti ödediğinize değecektir. Bu tür tarihi mekan gezilerinden önce ön bilgi toplamak geziye daha fazla anlam katmaktadır.

Kapadokya genellikle turlar ile gezilen ve oldukça geniş bir sahadır. Her bir bölgesi kendine göre ayrı bir özellik taşır. Tur rehberleri bunları anlatırken turistlerin kafalarında bilgiler çorba olur. Kapadokya turu eğer bir günlük ise tam da bahsettiğim gibi turist anlatılan mekanları ve bilgileri bir birine karıştırarak hatırlar.

Bu nedenle Derinkuyu yeraltı şehri giriş ücreti başlıklı şehri yazıma gezerek gördüğüm deneyimler ile araştırmalarım sonucu edindiğim sonuçları da eklemek istedim.

Derinkuyu yeraltı şehri girişi

Derinkuyu yeraltı şehri hakkında bilgi

Kapadokya’da çok sayıda yeraltı şehrine sahip bir bölgedir. Bu yeraltı şehirleri bazı dönemlerde tünellerle birbirine de bağlanmıştır. Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri birbirlerine yakın olduğu için alttan bağlantıları vardır. Bunu tahmin etmek zor değildir. Ama ya Derinkuyu’dan giren birinin Kayseri’den çıkabildiği zamanlar olduğunu söylesem ?

Şimdilerde gerekli kazı çalışmaları yapılmadığı için yeraltı şehirleri arasında kopukluklar var ama günün birinde aradaki bağlantılar açılırsa dünyanın başka yerinde bulamayacağınız yeraltı şehirleri gezileri de yapabilirsiniz belki.

Derinkuyu ve diğer yeraltı şehirleri savunma amaçlı olarak yapılmıştır. Bazı yerlerde yüksek kaleler görmüşsünüzdür. Buraları savunulması kolay, tırmanılması zor yerlerdir ve zor zamanlarda kendini içeriden kilitleyip düşman tarafından yerel halka zarar verilmesini önlemek için yapılmıştır.

Kapadokyada da bu amaca binaen yer altı şehirleri yapılmıştır. Alttaki resimde görüldüğü üzere yeryüzünde süregelen bir yaşam vardır. Evlerden aşağılara tüneller gider. Düşman buraları istila ettiği vakit halk düşmandan zarar görmemek için evlerini boşaltır ve erzaklarını da alarak evin altındaki mağaracıklara girerler.

Derinkuyu haritası

Yabancılar tarafından hazırlanan Derinkuyu temsili haritası

Mağaranın ilk katında ahır bulunur. Düşman mağarayı keşfedince ahırdaki hayvanları görür ve mağaranın zadece bu kadar olduğunu zannederek geri döner. Çünkü mağara girişi sadece içerden açılabilen büyükçe bir kaya ile kapatılmış ve gizlenmiştir.

Düşman Kapadokya konusunda deneyimli olsa da bir şey fark etmez. Çünkü tünelin ağzındaki kayayı açsa dahi içerisi atların giremeyeceği kadar dardır. Çok ısrar ederse tekere teker daralan tünellere girmek zorundadırlar. Neyle karşılaşacağını bilmeyen biri için bu hoş bir deneyim olmasa gerek. İçerisi tünellerle dolu ve karanlık olduğu için içeri giren çıkış yolunu bulamama riskine girmek zorundadır.

Diyelim ki düşman çok azimli olsun. İlk kapıyı kaba güçle açsalar dahi bir kat sonra başka oda karşılarına çıkacak buradan da değişik yerlere giden tünellerle karşılaşacaktır. Bunların bazıları yine kapalı olacaktır. Derinkuyu yeraltı şehri 8 kattır ve düşman sonuna gelene dek yerli halk çoktan başka bir yerden yüzeye çıkmış olacaktır. Tıpkı köstebekler gibi.

Derinkuyu yeraltı şehri çok iyi bir havalandırmaya ve yeraltı suyu kaynaklarına sahiptir. Yeterli erzak var ise yıllarda içeride yaşayabilirsiniz. Bu nedenle istilacılar genellikle yeraltı suyuna zehir katmayı yeğlemişlerdir.

Derinkuyu içerisi yaz kış 13-14 derecedir. Bu özelliği nedeniyle barış zamanlarında yoğurt mayalama ve sirke-şarap mayalamak de için bu dehlizler kullanılmıştır.

Eğer turlar ile buraya gelmişseniz, rehberleriniz ilk Hristiyanların Romalılardan kaçmak için burayı uzun süre hatta yüzyıllarca kullandıklarını söyleyeceklerdir. Yabancı turistlere de böyle söylenilmektedir. Böylece yabancı turistler kendilerini yarım hacı gibi hissetmektedir.

İşin aslı Derinkuyu gibi yeraltı şehirlerinin Hristiyanlıktan önce de kullanıldığıdır. Bu bölge savunma açısından zayıf olduğu için Hitit, Asur, Pers, Yunan, Roma ve Arap istilalarına uğramıştır. Yani buraya sığınanlar yalnızca Hristiyanlar değildir. Romalıların çok güçlü olduğu dönemde hazreti İsa dünyaya gelmiş ve ona inanlar Roma zulmüne uğramıştır. Bu nedenle takribi miladı 0 ile 250 yılları arasında Hristiyanlar Roma zulmünden kaçmak için bu tür yeraltı şehirlerini kullanmışlardır.

Derinkuyu da kilise ve manastırlarda bulunan haç sembollerinin, hazreti İsa tasvirlerinin bulunmaması anlamlıdır. Bu Hristiyanlığın ilk yıllarında bu tür şeylerin olmadığının bir kanıtıdır.

Derinkuyu yeraltı şehri giriş ücreti

2017 yılında bu ücret 25 TL’dir. 18 yaş üstü öğrenciler için biraz indirim vardır. 18 yaş altı öğrenciler ise ücretsiz girebilirler. Öğretmenlere de indirim uygulanmaktadır. Müze kartınız var ise burada geçerlidir, ücret ödemeden geçersiniz. Müzekart ücreti 50 TL’dir. Bir kere Müzekart alınca 1 yıl müzelere ücretsiz girebilirsiniz. Bazı müzelerde geçmiyor ama.

Buradan Müzekart alırsanız Göreme Açık Hava Müzesi için de kullanabilirsiniz.

Bu yazı 2238 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA