Vize nasıl alınır

Paylaş
 

Vize, konsolosluklar veya büyükelçiliklerin konsolusluk bölümünden alınan ve pasaporta koyulan o ülkeye giriş iznidir.

Vize alabilmek için pasaportunuz olmalı ve yıpranmamış olmalıdır. Vize için konsolosluğa şahsen başvurulur. Burada bir mülakat yapılır. Mülakatta verilen sorulara makul cevaplar vermek gerekir. En önemli soru seyahat amacıdır.

Size mesleğinizi, gelir durumunuzu ve başka özel hususlar sorabilirler. Her ülkenin bu konuda kendine göre kriterleri vardır. Bu sorularla kriterleri karşılayıp karşılamadığınızı test ederler. Size vize vermeme hakları da vardır.

Bazı ülkelerin yasaklı kişiler listesi veya sağlık, kamu düzenini bozma, ekonomik yük getirme konusunda ciddi kriterleri vardır. Bu nedenle bu kriterleri karşılayamayanlar veya yasaklı listesinde yer alan kişilere konsoloslar vize vermek zorunda değildir.

Vize başvurusuna yasal olarak en yakın konsolos neresiyse oraya başvurmak zorundasınız. Size vize vermemeleri halinde  yine aynı yere yazılı olarak itiraz edebilirsiniz veya mahkemeye başvurabilirsiniz.

Vize almak size bir ülkeye sınırsız giriş hakkı vermez. O ülkede vizede belirtilen süreden fazla kalamaz veya vizede belirtilen amacın dışına çıkamazsınız. Örneğin turist vizesi ile girdiğiniz bir ülkede gezebilirsiniz ama ticari faaliyet yürütemez, okul okuyamazsınız.

Vize amacı veya süresi dışına çıkıldığı takdirde sizi sınır dışı ederler. Buna ilave olarak sizin için sürekli veya geçici giriş yasağı koymaları, para cezası kesmeleri de mümkündür.

Vize konusunda Schengen Vizesi nedir, ona da değinmek istiyorum. 1995 yılında Avrupa Birliği ülkeleri kendi aralarında daha kolay dolaşım sağlamak için Schengen Sözleşmesi imzalamışlardır. Schengen Vizesi Avrupayı dolaşmada sanki yurt içinde dolaşıyormuş gibi bir kolaylık sağlar. Özellikle tren gezileri bu vize sayesinde çok kolay gerçekleşmiştir.  Aynı zamanda ülkelerin bazı konularda ortak hareket etmelerini sağlar. Mesela bir ülkede suç işleyip diğerine geçtiğiniz zaman o ülkenin polisi sizi yakalar ve hakimi de yargılar.

Vizesiz gidilen ülkeler

Vize almadan da yurt dışına gitmek mümkündür. Ama bu konuda bazı kavramları bilmek iyi olur. “Vizesiz” demek hiçbir vize almadan Ankaradan Sivasa gider gibi yabancı ülkeye gitmek demektir.

Kapıda vize veya sınırda vize demek uçaktan inince havaalanındaki gişeden formaliteden 5 dakikada alınan vizedir.

Bir de online vize var. Bu da internetten form doldurularak alınıyor.

Vizesiz gidilen ülkeler içinde iki cazip yer var. Bunlardan birisi yavru vatan Kıbrıs, diğeri ise vatandaşlarımızın sıklıkla tercih ettiği Gürcistan. Ayrıca Mayıs 2017 itibariyle Ukrayna da vize istemiyor.

Bunların dışında Bosna Hersek, Brezilya ve Fas gibi ülkeler 90 günü aşmamak kaydıyla vize istemiyor. İran ve Japonya da 90 gün için vize istemiyor.

Bu aralar adı çok duyulan Katar 14 gün yani iki haftalık girişler için kapıda vize uyguluyor. Uzak doğu ülkesi Taylanda 30 günlüğüne vizesiz gitmek mümkün.

Eğer uçakla gidecekseniz Aliyev Bakü Havalimanı’ndan kapıda vize alarak 30 günlüğüne Azerbaycan’a gidebilirsiniz. Karadan gidiyorsanız vize almanız gerekiyor.

Bu yazı 1075 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA