Tokat Gazi Osman Paşa Müzesi

Tokat Gazi Osman Paşa Müzesi
Paylaş
 

Tokat doğumlu olan Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa’nın Tokat’ta çok ayrı bir yeri vardır.  Şehrin en önemli caddesinin adı, ilkokul, ortaokul ve Tokat’ın en eski ve önemli lisesinin ve Üniversitesinin adı Gaziosmanpaşa’dır. Ayrıca Plevne ismi de okullarda kullanılmıştır. Şehrin voleybol takımının adı da Tokat Belediye Plevnespordur. Tokat Belediyesi tarafından Devegörmez mahallesindeki tarihi bir Tokat evi restore edilerek Gazi Osman Paşa Müzesi yapılmıştır.

Tokat Gaziosmanpaşa Müzesi

Müzenin dıştan görünüşü

GAZİ OSMAN PAŞA  KİMDİR: Yağcıoğulları ailesinden olan Osman Paşa, 1832’de Tokat’ta doğmuştur. Babasının işi nedeniyle  yaşında İstanbul’a yerleşmişler Beşiktaş’taki Askerî Rüştiye’de ve Kuleli Askerî İdâdîsi’nde okumuştur. Kara Harp Okulu’nu ve Harp Akademisini bitirmiştir. Kırım Savaşına, katılmıştır. Girit’te, Yemen’de, Rumeli’de görev yaptı. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndaki Plevne Savunması en önemli başarısıdır.

Tokat Gazi Osman Paşa  Müzesi

II. Abdulhamid ile Osman Paşa Mumya Heykelleri

Plevne savunması 145 gün sürdü ve kuşatmayı yarmak amacıyla yapılan harekatta  yaralandı ve esir düştü. Rus Çarı II. Nikola esir düşmesine rağmen kılıcını almadı. Bir süre esir tutuldu. Plevne Savunması’ndaki başarı ve kahramanlık nedeniyle Sultan II. Abdülhamid tarafından 1876 yılında Gazi unvanı verildi. 1878 yılında İstanbul’a dönüşünde törenle karşılandı. 5 Nisan 1900 tarihinde, İstanbul’da  vefat etti. Fatih Camisi avlusunadaki Türbesi, II. Abdülhamid tarafından yaptırıldı.

Tokat Gazi Osman Paşa  Müzesi

Osman Paşanın Mumya Heykeli

MÜZEYE NASIL GİDİLİR: Tokat merkezindeki meydandan yürüyerek 1200 metre mesafede Devegörmez Mahallesi 6. Sokaktadır. Yakınıda Devegörmez Camii vardır.

Tokat Gazi Osman Paşa  Müzesi

Plevne savunması maketi

MÜZEDE NELER VAR: Gazi Osman Paşa’nın hayatının canlandırıldığı müzede II. Abdulhamid’in ve Osman Paşanın balmumu heykelleri bulunuyor. Askeri üniformalar ve dönem  kıyafetleri Gazi Osman Paşa’nın aldığı nişan ve madalyalar sergileniyor. Plevne savunmasını temsili olarak canlandıran minyatür maket askerler  bulunuyor. Tabiki müzeyi gezerken Plevne marşı eşliğinde dolaşıyorsunuz.  Girişte sizi karşılayan rehber müze hakkında bilgiler veriyor. Müze pazartesi günleri  kapalı ve giriş ücretsiz.

Bu yazı 467 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.