Tokat Ballıca Mağarası Ve Gezilecek Yerler
19 Eylül 2018
Erhan Pala

Tokat Ballıca Mağarası Ve Gezilecek Yerler

Tokat Ballıca Mağarası ülkemizin en önemli ve özellikli mağaralarından birisidir. Öncelikle Türkiyemizin bazı mağaralarını tanıtacağımız yazı dizimize başlarken sizlere mağaralar...

Tokat Ballıca Mağarası ülkemizin en önemli ve özellikli mağaralarından birisidir. Öncelikle Türkiyemizin bazı mağaralarını tanıtacağımız yazı dizimize başlarken sizlere mağaralar hakkında genel bir bilgi vermek istiyorum.

Mağaralar Nasıl Oluşur: Kireçtaşının bol olduğu yerlerde  ve aktif fayların da etkisiyle binlerce mağara oluşmuştur. Mağara içerisindeki oluşumlara kısaca değinecek olursak;

Tokat Ballıca Mağarası

Ballıca Mağarası Girişi

Soda Tüpleri: mağara tavanından aşağıya doğru tüp şeklinde oluşumlardır. Bu tüplerin genişliği su damlasının çapı kadardır. Damlacık tüpün içinden aşağıya akarken yavaşlar ve damlanın karbondioksit gazı (CO2) açığa çıkar ve damlada kalan kalsiyum karbonat (CaCO3) ince tüpün ağzına eklenerek uzatır.

Tokat Ballıca Mağarası

Fener Işığında Bal Rengi Oluşumlar

Sarkıt: Mağara tavanından akan su damlaları içerisindeki karbonat malzemesinin ince tabakası ilk büyümeyi başlatır. Sarkıtlar  20-30 metreye kadar çıkabilir.

Dikit: Genellikle dikitlerin sarkıtlardan damlayan sular  ile oluştuğu sanılır, ancak damlama sarkıtlar haricinde tavandan da olabilir. Dikit yukarı doğru sivrilerek devam eder.

Sütun: Dikit ve Sarkıtların birleşmesiyle oluşabildiği gibi, tek başına tavana veya zemine ulaşmasıyla da sütunlar oluşur.

Tokat Ballıca Mağarası

Sütunlar

Akmataşı: Su akıntısının olduğu yerlerde açığa çıkan kalsitler beyaz, sarı ve kırmızı renklerde görülebilir. Mağara duvarlarını kaplar.

Tokat Ballıca Mağarası

Akmataşlar

Damlataş Havuzları: Mağara içindeki yavaş su akışı ile oluşur. Su çalkantıları da etkili olabilir. Derinliği 5-6 metreye kadar havuzlar oluşabilir.

Tokat Ballıca Mağarası

Perde Sarkıtlar

Perde Sarkıtlar: Perde şeklindeki yapı eğik yüzeylerde oluşur. Aşağı ve yana doğru uzayan sarkıtlar perde şeklinde oluşumları meydana getirir.

Mağara Kalkanları: Genellikle az görülen damlataş oluşumlarıdır. Dairesel ve oval olan kalkanlar birkaç santimetreden üç metreye kadar mağara duvarında ve tabanında oluşur.

Patlamış Mısır: Patlamış mısır şeklindeki oluşumlar büyük oranda buharlaşmanın etkisi bir üründür.

Mağara İncileri: Sığ mağara havuzlarında oluşan mağara incileri küresel, eliptik hatta küp şeklinde olabilir.

Sıçrama Kaseleri: Damlaların altındaki zemin kumlu ise, damlayan sular yuvarlak kaseler oluşturur. Kum tanelerini dairesel olarak uzağa iter ve kase oluşur.

Mağara Bulutları: Suyun kayalardan sızması sonucunda mağara tavanında biriken bulut şeklinde oluşumlardır.

BALLICA MAĞARASINA NASIL GİDİLİR: Tokat merkezden 34 km. mesafededir. Tokat’ın Pazar ilçesi 26 km. olup buradan güneye doğru Ballıca Mağarası 8 km. mesafededir. Tabelaları takip ederek asfalt yoldan  tırmanarak  çıkılmaktadır. Mağara Ankara’dan 360 km. Samsun’dan 224 km. Sivas’tan 144 km. mesafededir.

Ballıca mağarası

Mağara giriş yolları

Otopark alanından mağara girişine merdivenli bir yoldan çıkılmaktadır. Ancak yaşlılar için Tabiat Parkı giriş tabelasının solundaki toprak yoldan araçla girilip rampa şeklindeki ahşap yoldan çıkılması daha uygun olur. Burada araç parkı bulunmadığından yolcuları indirip aşağı otopark alanına inebilirsiniz.

Tokat Ballıca Mağarası giriş ücreti ne kadar

Giriş ücreti 10 TL olup hergün 8-18 saatleri arasında açıktır. Toplutaşım bulunmayan mağaraya Pazar ilçesinden taksi ile ulaşabilirsiniz.

BALLICA MAĞARASINDA NELER VAR: Mağaranın en önemli özelliği içerisindeki oksijenli ve mineralli havanın astım hastalarına iyi gelmesidir. Gazeteci Yavuz Donat’ın Sabah Gazetesindeki Ballıca Mağarasının KOAH hastalarına iyi geldiği yazısından sonra mağaraya ilgi daha da artmıştır.

Orta salonda hastalar oturma alanında 1-2 saat oturarak rahatlamaktadır.  Ziyarete açık sekiz adet salon bulunmaktadır.  Toplam 680 metrelik kısmı gezilmektedir. Ortama sıcaklık 18 derece ortalama nem 54 civarındadır. Ballıca ismini genç mağara oluşumlarına fener ışığı yanaştırıldığında bal rengine dönüşen oluşumlardan dolayı almıştır.

Büyük Damlataşlar Salonu, Çöküntü Salonu,  Sütunlar Salonu, Mantarlı Salon, Yeni Salon, Fosil Salonu, Yarasalar Salonu bulunuyor. Yarasalar Salonu ve Fosil Salon bilimsel çalışmalar dışında ziyarete kapalı. Yarasalar akşamları mağara girişinden çıkarak gece dışarda dolaşıyor ve sabaha doğru tekrar yerlerine dönüyorlar.

Tokat Ballıca Mağarası

Çöküntü Salon

Mağara girişinde Pazar Belediyesi tarafından işletilen bir kafe bulunuyor. Katmer çökelikli gözleme yiyebilir, çay ve ayran içebilirsiniz. Ayrıca tuvalet ve mescid de giriş merdivenleri kısmında mevcuttur.

MAHPERİ HATUN KERVANSARAYI: Pazar ilçesi girişinde bulunan 1238 yapım tarihli Selçuklu eseri Kervansaray Samsun-Tokat-Sivas kervan yolu üzerinde bulunmaktadır. Restore edilen eser lokanta olarak kullanılmaktadır. Burada yemek molası verebilir Tokat Kebabı ve diğer kebaplardan tadabilirsiniz.

Bir Yorum Bırak

Tüm Hakları Saklıdır © 2015-2022