Artvinde Gezilecek Yerler

Paylaş
 

Ülkemizin köşesinde bir yer olmasından kaynaklı olsa gerek sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklere sahip yerlere kıyasla Artvin’e çok turist gitmez. Herkese sapa gelir. Buraya gitmek için illa da bir neden aranır. Fakat Artvinde gezilecek yerler oldukça fazladır. Bir haftada bile gezip bitiremezseniz. Gerçi bunda Artvin’nin sarp topoğrafik yapısı da etkilidir.

artvinde gezilecek yerler

Artvin Manzarası. Fotoğraf – Zafer Coşar

Öncelikle ifade etmek gerekir ki Artvin turu gibi doğa konsepti olan bir gezi planlıyorsanız kesinlikle “acele” kelimesini lügatınızdan çıkarmalısınız. Bir yerden bir yere gitmek oldukça uzun sürer. İsterseniz Artvinin gezilecek yerlerine bir göz atalım.

Artvin Kalesi

Artvin şehir merkezi ile Erzurum-Samsun karayolu bağlantısına ve Çoruh Nehri üzerine kurulu Artvin Köprüsüne yakın bir yerdedir. 10. Yüzyılda o civarda hüküm süren Bagratlı Krallığınca inşa ettirilen kalede su temini için sarnıç ve ibadet için de şapel bulunmaktadır. Kulesi gayet yüksektir. Osmanlılar buraları zaptedince 16. Yüzyıldan itibaren ecdadımızca da kullanılmıştır.

livana kalesi

Artvin Kalesi. Fotoğraf Zafer Coşar

Şavşat Kalesi

Buranın eski adı Şatlel Kalesidir. Aynı Artvin Kalesi (Livana Kalesi de denir) gibi bu kale de Bagratlı Krallığı tarafından inşa edilmiştir. Yeri Şavşatta Söğütlü mahallesindedir. Osmanlılarca da kullanılan kalenin bir kısım surları halen ayakadır.

Ardanuç Kalesi

Eski ismi Gevhernik Kalesidir. Başta söylediklerimiz gibi Bagratlı Krallığı tarafından yaptırılan kale Ardanuç’un Adakale mahallesinde bulunmaktadır. Eskiden kale içinde şehir kurulmuştur. İçinde şehir bulunan kaleler dünya üzerinde pek nadirdir. Ardanuç Kalesi bu konuda ender örneklerdendir. Osmanlı zamanında yönetim yeri olan kale, iç kale ve etrafındaki surlardan oluşmaktadır. Burada bir de Kanuni Sultan Süleymanın kitabesi bulunmaktadır. Giderseniz başka tarihi eserleri de görebilirsiniz.

Ardanuç İlçesinde bu kaleye yakın tarihi İskenderpaşa Camii bulunmaktadır. Bu cami yörenin ilk camisi olup tamiratlarla bu güne kadar sağlam olarak gelebilmiştir. Caminin yanında türbeler mevcuttur.

Artvin Tarihi Camileri

Cami demişken Artvindeki tarihi camileri sıralayayım dedim. Çoğu yerde olduğu gibi Artvinde de gezilecek tarihi yerlerin başında camiler gelir çünkü.

Ortacalar Merkez Camii:1757 yılında yapılmış olan caminin süslemeleri gayet estetiktir. Özellikle mimber ve tavan çok güzeldir. BU cami Artvin’in Arhavi İlçesi Ortacalar bucağında bulunmaktadır.

Muratlı Cami: Borçka İlçesinin Muratlı Köyünde bulunan bu cami 1846 yılında yapılmış olup tamamen ahşap olması nedeniyle dikkat çekmektedir. Camide zamane sanatlarından ağaç oymacılığı eserleri bulunmaktadır. Özellikle kapı kanatları, minber ve mihrap dikkat çekicidir.

Esenköy Camii: Murgul İlçesinde Esenköyde bulunan bu cami de ahşaptan yapılma olup yöresel sanat esintilerini taşımaktadır.

Kocabey Camii: Şavşat Kocabey Köyünde bulunan bu cami orjinalliği oldukça korunmuş olması itibari ile önemlidir.

Demirkent Camii: Yusufeli İlçesinin Demirkent Köyünde bulunan cami kilisenden çevrilmiştir.

Artvinin Kiliseleri

Artvin yıllarca Hristiyanlık etkisinde kalmış yerlerdendir. Bu nedenle Artvinde gezilecek yerler arasında kiliseler de yer alır.

Artvinin Tarihi Kiliseleri

Barhal Kilisesi:Yusufeli İlçesinin Sarıgöl bucağında yer alan bu kilise zamane Bagratlı kralı David Magistros (Gerçi kendisini pek tanımayız) zamanında (9. Yüzyıl civarı) yapılmıştır. Bu ibadethane vaftzci Yahya’ya adanmıştır. Yontma taş ve kesme taştan yapılan bu yapıyı görünce zamane azmine ve teknolojisine hayran kalacaksınız. Süslemeler, kabartmalar dikkatinizi çekecektir. Yusufeli ilçesinin 30 km dışında olan bu kilise Osmanlı zamanında cami olarak kullanılmıştır.

İşhan Manastır Kilisesi: Bu kilise de Yusufelinde bulunmaktadır. İşhan Köyünde bulunan bu manastıra ulaşmak için Artvin Erzurum karayolunun 92. Kilometresinden kuzeye doğru dönülüp 7 kilometre daha gidilmesi gerekmektedir. 951 tarihli el yazmasına göre Kilise; Rahip Khandza’nın (759 – 861) yeğeni ve öğrencisi Rahip Seba tarafından, Kral Andernese’nin desteği ve maddi katkısı ile yaptırılmıştır. Manastırın yapımına 955 yılında Gürcü Kralı David zamanında başlanmış 1027 yılında Bagratlı Kralı Magistros tarafından bitirilmiştir. Güneybatıda Meryem Ana Şapeli bulunmaktadır. 35 m. uzunluğunda 20.75 cm. genişliğinde olan yapı, kubbeli bazilikal plan tipindedir.

Dört Kilise: Yusufelinde Tekkale köyünde yer almaktadır. Köyün içinde değil 7 kilometre dışındadır. Az önce bahsettiğim Gürcü kral tarafından rahibe okulu olarak yaptırılmıştır. Yapı Ortaçağ tipik manastırlarına benzer.

Hamamlı Kilisesi:Artvin Merkez Hamamlı köyündedir. Artvin – Şavşat karayolunun Berta köprüsü mevkiinden kuzeybatı yönüne doğru 6 km.lik yol ile gidilmektedir. Kilise; 10. yy. ortalarında Bagratlı Kralı Sumbath tarafından inşa edilmiştir. Güney cephesinde bulunan “Güneş Saati” ünik olup dönemin özelliğini yansıtmaktadır. 17. yy. sonlarında camiye çevrilmiş ve bir süre cami olarak kullanılmıştır.

Artvinde Gezilecek Doğal Alanlar

Yeşillik bakımından zengin bu ilimiz doğa l güzellikler açısında resital sunar. Milli parklarına ve göllerine gitmenizi isterim doğrusu.

Hatila Vadisi Milli Parkı

 Ülkemizde benzeri pek bulunmayan bir doğal alandır. Stabilize yoldan gidilen bu park Artvin Merkezin sadece 10 km dışında olması nedeniyle Artvin’e gittiğinizde uğramanızı beklediğim yerlerdendir. Başka yerde rastlayamayacağınız bitki türlerin, jeolojik ve jeomorfolojik açıdan benzersiz oluşumların yer aldığı bir yerdir.

Sahara Karagöl Milli Parkı

Şavşatta bulunmaktadır. Bu ilçenin 17 km kadar dışında Şavşat Ardahan yolu üzerinde bulunmaktadır. Ağaçlık, ormanlık, doğal güzelliği olan bir alandır.

Macahel Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanları

Yaşlı yaşlı ağaçların ve sık bitki örtüsünün bulunduğu bu alan sanki dinazorlar devrinden kalmadır.

Hopa Kemalpaşa Plajı

Karadenizin tehlikeli akıntılarından tırsmıyorsanız bu plaja gidebilirsiniz. Ayrıca Hopa plajı ve Arhavi plajı da yöre sakinlerinin tercih ettiği yerlerdendir.

Kaçkar Turizm Merkezi

Yusufeli ilçesine 60 km. uzaklıktadır. Kaçkar Dağı’nın güney yamaçlarında yer alan yayla, çok geniş orman ve çayır alanlarıyla kaplı olup; yayla ve dağ turizmi için ideal bir konuma sahiptir. Yaylalar köyü, Kaçkar Dağı’na tırmanmak isteyenlerin ara konaklama merkezi konumundadır. Kaçkar Dağları zirvesine en yakın kamp yeri, 3328 m. yükseklikteki Dilberdüzü’dür. Bol soğuk suyu bulunan Dilberdüzü’nde altyapı bulunmamaktadır. Dilberdüzü’nden itibaren 3932 m. rakımlı Kaçkar Dağları’na rehbersiz çıkmak tehlikelidir. Bölgede vaşak, ayı, yaban keçisi, kurt, çakal, tilki gibi yaban hayvanları izlenip görüntülenebilir. Yaylalar köyü yolu üzerinde Altıparmak köyünde, Altıparmak (Barhal) Kilisesi ziyaret edilebilir. Köyde dokunan ipek halılardan satın alınabilir. Konaklama için pek çok pansiyonun bulunduğu Sarıgöl Beldesi’nde kalınabilir.

Kafkasör Turizm Merkezi

Artvin’in güneybatısındaki yaylaya 10 km. asfalt yolla ulaşılmaktadır. Yayla 1250 m. yükseklikte olup görülmeye değer güzelliktedir. Altyapı hizmeti götürülmüş olan yaylada Belediye tarafından yaptırılan 10 adet 80 yatak kapasiteli bungalovlar bulunmaktadır. Her yıl Haziran ayının son haftasında düzenlenen ve üç gün süren boğa güreşleri, yöre halkı tarafından yoğun ilgi görmekte ve festival havasında geçmektedir. Yaylada; Cıskaro, Yalnızhasan ve Acısu diye adlandırılan şifalı sular bulunmaktadır.

Mersivan Yaylası

Artvin merkezini çevreleyen Genya Dağı eteklerinde bulunan Mersivan Yaylası, ormanlarla çevrili olan geniş düzlüklerle kaplıdır.

Borçka – Karagöl

Borçka – Camili yolunun 27. km’sinden doğuya ayrılan toprak yoldan 20 km. giderek Karagöl’e ulaşılır. Göl çevresinde bulunan ormanlarda; vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağtavuğu, yırtıcı kuşlar izlenebilir ve gölde alabalık avlanabilir.

Şavşat – Karagöl

Şavşat ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan, 8 – 10 hektar büyüklükteki Karagöl’e 30 km. toprak yolla, özel veya kiralanacak araçlarla ulaşılabilir. Elektrik ve su mevcut olan Karagöl’de Orman Bölge Müdürlüğü’nün dinlenme binası ve telsizi hizmet vermektedir. Şavşat ve civarında da vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağkeçisi, dağtavuğu, yırtıcı kuşlar yaşamaktadır.

Sahara Yaylası

Şavşat ile Ardahan arasında bulunan Sahara Yaylası, geniş otlakları ve soğuk suları ile Artvin’in önemli yaylalarındandır.

Bilbilan Yaylası

Karanlık meşe ve çam ormanlarından geçilerek gidilen, Ardahan ile hudut olan meşhur Bilbilan Yaylası, yöre insanının yaylacılık yaptığı yaylalardandır. Yaylaya, Ardanuç ilçesinin doğusundaki 51 km’lik stabilize yolla ulaşarak mümkündür. Bu yaylalarda haziranın ilk haftasından başlayarak eylül ayının son günlerine kadar devam eden büyük bir pazar kurulmakta ve bu pazarda hayvan pazarlaması başta olmak üzere her türlü alışveriş yapılmaktadır. Ayrıca, berrak soğuk suları ve yemyeşil bitki örtüsünün yanında sütü, kaymağı ve yağı ile ünlüdür.

Arsiyan Yaylası

Şavşat ilçesinin güneydoğusunda, Gürcistan sınırı boyunca uzanan yaylalardır.

Bu yazı 1259 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA