Adana’da Gezilecek Yerler

Adana Sabancı Camii
Paylaş
 

Çukurova’ nın kalbi, kebabın başkenti Adana geçmişten günümüze bir çok medeniyete beşiklik etmiş, farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir ilimizdir. Tarihi varlığı zengin olsa da  gezilecek yerleri sınırlıdır.  Buraya insanlar turistik gezilerden ziyade çalışmak, okumak veya akraba ziyareti için gelirler.

Adana’nın tarihi zenginlikleri , sakinleri tarafından bile yeterince bilinmemektedir. Şehirde dolaşırken herhangi birisine üzerinde yürüdüğü meşhur Taşköprü’nün aslında Romalılardan kaldığını veya her gün namaz kılınan “Yağ Camii’nin ilk olarak ortaçağda St. James Kilisesi olarak inşa edildiğini söylerseniz size şaşkın gözlerle bakacaktır.

Şehre ayak bastığınızda ilk dikkatinizi çekecek şey Adanalıların etine dolgun esmer insanlar olduğudur. Buraya gelen turistler tarihi varlığından pek istifade edemeseler de yöresel yemeklerinden gayet memnun ayrılırlar. Adana’da etin her türlüsü ustaların ellerinde lezzet deryasına dönüşür. Adana kebabı yenmeden,  şalgam suyu içilmeden pek geri dönülmez. Bu konuda mekan tavsiyesine gerek yoktur, kenarda köşede kalmış lokantalarda bile etin en lezzetli halini yersiniz. Kebabın yanında mevsim salata, soğan salata, turşu, söğüş turp ve limon-maydanoz ücretsiz olarak gelir.

Sakatat severler için de bir cennettir burası. Kelle-paça, işkembe, şırdan ve mumbar dolmasını birçok yerde bulabilirsiniz. Oldukça lezzetlidir.

Tatlı olarak ise baklavadan ziyade serinletici tatlılar meşhurdur. Eğer Adana’ya giderseniz buraya özgü serinletici bir tatlı çeşidi “bici bici” ve meşrubat “karsanbaç”ı kesinlikle deneyin. Ayrıca muzlu süt de Adana sıcağında tercih ediliyor.

Adana

Taşköprü

Ben bir de çayını sevdim. Şehirde bir çok çay ocağı var. Adana’nın sıcağında ne dondurma ne de meşrubat fayda ediyor. Beyindeki kan fokurdamaya başlayınca kendini çay ocağına atıyor insan. İri ince belli cam bardakta sunulan Seylan-Rize karışımı çay alüminyum çaydanlıkta demlendiği için oldukça lezzetlidir. İlk bardağı bitirince yenisini istersiniz.

Adana merhum Sakıp Sabancı’nın “memleketim” dediği gönül bağıyla bağlandığı bir ilimiz. Buraya yaptığı yatırım asıl memleketi Kayseri’ye oranla çok daha fazla. Başarısının sırrını her seferinde “çalışmak, çalışmak, çalışmak” olarak  tarif eden Sabancı’yı bereketli topraklar ve çalışkan Adana halkı cezbetmiş olmalı. Çalışmakla zengin olunsaydı Adana’da fakir kalmayacağı bir gerçek. Sakıp Sabancı Adana’ya gönül borcunu Seyhan Nehri’nin kenarına cami yaparak ödemiş. Sabancı Camii ve çevresindeki gezinti alanları Adana’da en çok ziyaret edilen yerlerden.

Bir başka Adanalı ünlü ise yazar Yaşar Kemal’dir. Eserlerini okuduysanız kaleminin bitmez tükenmez acı mürekkeple yazıldığını bilirsiniz. Eğer kısa süreliğine bir Adana turu yaparsanız bu acının kaynağını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ana caddelerin kalabalığından sıyrılıp kendinizi şehrin kenarlarına attığınızda sokaklarından fakirlik akan semtler, Kuzey Afrika standartlarında yaşayan insanlar görürsünüz. Şehrin öbür yanında ise yüksek binalar ve batı modelli yaşam biçimleri vardır.

 Gezilecek Yerler

Sabancı Camii: Sabancı Camii Seyhan Nehri’nin kenarında bulunmaktadır. Adana’nın en çok ilgi gören yeri belki de burasıdır. Etrafında çay bahçesi ve gezinti yolları bulunmaktadır. Özellikle Seyhan Nehri bu görkemli yapıya değer katmaktadır. Aynı zamanda aşıkların buluşma mekanıdır.

Adana Ulu Camii: Her şehirde bir ulu cami olduğunu bilirsiniz. Adana’nın ulu camisi 1541 yılında Ramazanoğulları Beyliği zamanında külliye olarak inşa edilen camidir.

Yağ Camii: Ortaçağ’da St. James kilisesi olarak faaliyete geçen bu yapı Ramazanoğulları tarafından 1501 yılında Cami’ye çevrilmiştir. Halen de hizmet vermektedir.

Adana Yağ Camii

Yağ Camii

Büyük Saat: Osmanlı Devleti’nin batılılaşma sevdası ile inşa ettirdiği yapılardan birisidir. 1882 yılında yapılmıştır. Otuziki metrelik yüksekliği ile kendine verilen “Büyük saat” adının hakkını vermektedir. Turistlerin ziyaret ettikleri yerlerden birisi de burasıdır. Adana’da bir de küçük saat kulesi vardır.

Adana Etnoğrafya Müzesi: Adana tarihi hakkında kısa yoldan bilgi almak isterseniz burayı ziyaret ediniz. Adana’da ayrıca arkeoloji müzesi ve Atatürk evi müzesi de bulunmaktadır.

Adana’nın Antik Kentleri: Adana’nın çevresinde Misis, Anavarza, Comona, Magarsus antik kentleri, Sirkeli Höyüğü, Yılankale, Toprakkale, Sis Kalesi gibi kaleler mevcuttur. Araba kiralayıp buraları gezebilirsiniz.

Sinema Müzesi: Adana’da gezilecek yerlerden birisi de sinema müzesidir. Müzede sinemanın geçmişten günümüze gelişimini bulabilirsiniz.

Atatürk Evi: Çoğu ilimizde olduğu gibi burada da Atatürk Evi vardır. Atatürk’ün Adana’yı ziyareti esnasında kaldığı evde dönemin eşyaları ve giyim kuşamı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Adana’nın Yaylaları: Tatillerinizde gezmekten hoşlanan biriyseniz ve Adana’ya yolunuz düştüyse yaylalara çıkmanızı tavsiye ederim.  Aladağ Meydan Yaylası, Karaisalı Kızıldağ Yaylası, Kozan Göller Yaylası gibi yaylalarda hem piknik yaparsınız hem de yöre insanının konukseverliği ile tanışırsınız.

Akyakan Gölü: Ceyhan Irmağının denize döküldüğü yerde bulunan Akyakan Gölü ekolojik olarak zengindir. Size güzel bir deneyim yaşatacaktır.

Adana’nın Parkları: Adana’lı yurttaşlarımız eğer damlarda mangal yapmazlarsa hafta sonlarında Seyhan Nehri kenarında dolaşmayı veya parklara gitmeyi tercih etmektedirler. Adana’da olukça büyük park ve korular bulunmaktadır. Bunların en bilinenleri Atatürk Parkı, Süleyman Demirel Parkı, İnönü Botanik Parkı, Çobandede Parkı, Yaşar Kemal Korusu ve Çatalan Korusudur.

Nasıl gidilir ?

Adana’ya uçakla gitmek isterseniz yolculuk süreniz bir, bir buçuk saat arasında olacaktır. Burada Şakirpaşa Havalimanı vardır. Aktarma otobüsleri ile şehre ulaşabilirsiniz.

Eğer trenle gitmek isterseniz tren garının şehir merkezinde olduğunu biliniz. Fakat tren yolculuğu oldukça uzun sürer. İstanbul’dan 19 saatte Ankara’dan 12 saatte gelirsiniz.

Otobüs ile gelmek istiyorsanız İstanbul-Adana 12 saat, Ankara-Adana 6,5 saat civarında sürer.

Ne yenir ?

Adana yemekleri et üzerine kuruludur. Yemeklerde genellikle kırmızı et tercih edilir. Adana et yemekleri bir çok yöremize göre oldukça lezzetlidir. Bunun sebebi  kullanılan malzemelerin yaylalarda organik olarak üretilmesi ve ustaların yaptığı işi kutsal kitabın emirlerini uygular gibi titiz ve tutkuyla yapmalarıdır. Adananın en iyi lokantasında da, vasat bir lokantada da aynı standartta adana kebabı yersiniz. Kebabın yanına sunulanlar bile hep aynıdır.

 Adana’da yemeklerin yanında şalgam suyu tüketilir. Adı şalgam suyu olsa da içeriğinde bolca havuç suyu bulunur. Şalgam suyunun tuzlu ve acı bir tadı vardır. İlk kez tadıyorsanız pek beğenmeyebilirsiniz.  Şalgam suyu sadece yemeklerin yanında değil, her fırsatta içilir. Çünkü yemeği hazmettirici özelliğinin yanı sıra aşırı sıcakta tuz, su ve mineral kaybını telefi etme özelliği vardır.

Adana Kebabı:  Adana’nın yöresel yemeği olan Adana kebabı artık Türkiye’nin her yerinde yapılmaktadır. Fakat Adana’da yenileni bir başkadır. Çünkü kullanılan et, etin hazırlanış şekli, kömürde pişirme ve yanında sunulan mezeler lezzetine önemli ölçüde etki etmektedir. Etin erkek koyun eti  olması ve zırh denilen satırla elde kıymaya dönüştürülmesi gerekmektedir. Özenle sinir ve damarlarından ayrılması gerekir.

Et kıyma haline getirildikten sonra kuzu kuyruk yağı, yöresel kırmızı biber, pul biber ve biber salçası  ile yoğurulur.  Dinlendirildikten sonra kebap şişine takıp kömür ateşinde pişirilir.

Adana kebabının yanında sumaklı soğan salatası, turp söğüş, limon, maydanoz, mevsim salatası, cin biber turşusu ve ezme sunulur.

Üzülerek söylemek gerekir ki Adana dışındaki illerde  yapılan Adana kebapları genellikle gerçek Adana kebabı değildir. Adana dışındaki illerimizde malzemenin organik olmamasının yanı sıra dana eti de kullanmakta, Adana kebabı iri soğan, yeşil biber-domates ızgarası ve bulgur pilavı ile servis edilmektedir ki bu kebaptan alacağınız lezzeti önemli ölçüde düşürmektedir.

Şalgam suyu: Adanalılar şalgam suyunu, Amerikalıların kola , Almanların bira tükettiği gibi tüketirler. Dünyanın hiçbir yerinde alkol veya kafein içermeyip de insanları kendine bu denli bağlayan bir içki türü görülmemiştir sanırım. Adana’da şalgam suyu tüketmek keyiften ziyade bir zorunluluktur. Kebabın sindirilesi, sıvı ve mineral kaybının telafi edilmesi için şalgam suyu birebirdir.

Lahmacun-Pide: Kebabın ünü diğerlerini gölgede bıraksa da lahmacun ve pide de enfestir Adana’da.

Şırdan Dolması: Adana’nın yöresel yemeğidir. Adana’lılar sakatat tüketimine de önem verirler. Şırdan dolmasının görünüşü pek cazip olmasa da Adana’da tüketimi yaygındır. Ayrıca kelle-paça ve işkembeciler de boldur Adana’da.

Bici-Bici: Adana’ya özgü bir tatlı türüdür. Fakat şerbetli bir tatlı olduğunu düşünmeyin. Buz ve nişasta ile yapılan serinletme amaçlı bir tatlıdır. Bulabilirseniz deneyin.

Karsambaç: Bici bicinin alternatifidir. Kar ve şerbet ile yapılan basit bir tatlıdır. Başka bir yerde bulamazsınız.

İmkanınız varsa Adana’nın yöresel yemeklerinin tadına bakınız. Bunların tarifleri çeşitli internet sitelerinde vardır. Ama işin sırrı kullanılan malzeme ve işçiliktir. Bu yüzden kendi yaptığınız hiçbir zaman Adana’da yediğinizin yerini tutmaz.

Adana’ya has lezzetler arasında analı kızlı, kabak çintme, karakuş tatlısı, yüksük çorbası, mahluta çorbası, sıkma ve batırık köftesini sayabiliriz.

Sheraton Hotel Adana

Adana Sheraton otel

Nerede kalınır ?

Yemek konusunda Adana ne kadar iyiyse konaklama konusunda o kadar yetersizdir. Eğer önceden kalacak yer belirlemeyip sıradan bir otelde kalırsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bu şehirde standartları yüksek oteller de vardır ama haliyle pahalıdır. Kamu görevlileri ise DSİ’nin Seyhan Nehri kenarındaki misafirhanesini tercih edebilirler.

 

Bu yazı 1863 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir adet yorum var.

  1. ALİ GEZEN dedi ki:

    çok güzel bir site olmuş takipciniz

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA