Fethiye’de Gezilecek Yerler
2 Haziran 2015
ibrahim YALAVAC

Fethiye’de Gezilecek Yerler

Işık ülkesi anlamına gelen Likya uygarlığının kalbi Fethiye’de gezilecek yerleri birkaç günde görmeniz imkansızdır.  Daha sonra Roma güdümüne giren Likya...

Işık ülkesi anlamına gelen Likya uygarlığının kalbi Fethiye’de gezilecek yerleri birkaç günde görmeniz imkansızdır.  Daha sonra Roma güdümüne giren Likya medeniyeti, zamanının en gelişmiş uygarlıklarından biridir. Fethiye’nin her yerinde Likya ve Roma dönemine ait kalıntılara rastlamak mümkündür.

Son yıllarda turizmin gözdesi olan Fethiye’de en çok ziyaret edilen yerler Göcek, Çalış Plajı, Ölüdeniz, ve Kelebekler Vadisidir.

Gezilecek Yerler

Ölüdeniz: Dünyanın ve ülkemizin en güzel plajlarından birisidir. Temiz denizi, kaliteli kumu ve doğal güzelliği yerli yabancı milyonlarca turistleri buraya çeker. Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalan bu plaj kartpostalları süsler.

Babadağ: Ülkemizin en önemli yamaç paraşütü merkezidir. 1900 metre yükseklikten aşağıya doğru süzülen ziyaretçiler havada eşsiz doğa manzarasını seyrederek Ölüdeniz Plajına inerler. Cesaretiniz var ise denemenizi tavsiye ederim. Burada her sene kazalar olsa da (paraşütün açılmaması, ters rüzgar vs.) doğa ve macera tutkunları yamaç paraşütünden vazgeçemez, sonraki yıllarda yeniden gelirler.

Çalış Plajı: Fethiye’nin merkezinde birkaç kilometre uzunluğunda temiz bir plajdır. Bu plaja üreme ve yumurtlama döneminde Caretta Caretta denilen Akdeniz deniz Kaplumbağaları gelirler. Plajı çakılla kaplıdır, çakılın üzerine taşıma ince kum serilerek turistlerin hizmetine sunulmuştur. Yeri merkezi olması nedeniyle ziyaretçisi çoktur.

Fethiye Çalış Plajı

Çalış Plajı

Mesire Yerleri: Fethiye merkezine yakın birkaç tane mesire yeri vardır. Bu mesire yerleri deniz kenarındadır ve yerli turistlerin ilgisini çeker. Aksazlar, Kuleli, Büyük Samanlı, Küçük Samanlı mesire yerleri özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Fethiye

Fethiye’de deniz kenarında bir çok mesire yeri bulunmaktadır.

Göcek: Yat turizminin başkenti olan Göcek plajları ve bakir koyları ile özellikle varlıklı kesimin ilgisini çekmektedir. Burada birçok yat kiralama firması bulunmaktadır. Yat kiralayarak veya deniz turlarına katılarak mavi ve yeşilin güzelliklerini içinize çekebilirsiniz.

İztuzu Plajı: İztuzu Plajı’na Dalyan mahallesinden kalkan teknelerle ulaşılır. Tekneler kıvrılan dalyan kanallarından ağır ağır ilerlerken şahit olacağınız manzara enfestir. Burası dünyanın en ilginç coğrafi oluşumlarından birisidir. Köyceğiz Gölünü Akdeniz’e bağlayan kanallar kuşbakışı bakıldığında çok ilginç bir görüntü oluşturur. Labirente benzer kanallarda ilerlerken dalyan balıkçılarına ve daha önce görmediğiniz kuş ve ağaç türlerine rastlayabilirsiniz. İztuzu Plajı’na yaklaştığınızda sağ tarafta kayalara oyulmuş kral mezarlarını görebilirsiniz. Bu mezarlar Likya krallarına aittir.

İztuzu plajı dünyanın en güzel plajlarından birisidir. Kumu ince, denizi enfestir. Burası aynı zamanda Akdeniz Kaplumbağalarının yumurtlama alanıdır. Kaplumbağalar yazın geceleri kumsala yumurta bırakırlar. Yumurta bırakılan yerler işaretlenir. Kumsala yakın bir de deniz kaplumbağa hastanesi vardır. Yaralı deniz kaplumbağaları buradaki yerli ve yabancı gönüllüler tarafından tedavi edilir. Plajda turistlere hizmet veren büfeler vardır. Atıştırmalık bir şeyler alabilirsiniz.

Kayaköy: Hayalet şehri andıran Kayaköy Ölüdeniz’e giden yol üzerindedir. Bu köyde Osmanlılar zamanında Rumlar yaşarken mübadele ile boşaltılmıştır. Köyde kilise ve şapeller bulunmaktadır.

Saklıkent Kanyonu: Gürül gürül soğuk suyun aktığı, ziyaret edenlerin anlata anlata bitirmediği bir yerdir. Kanyonun içi oldukça serindir. Suda binlerce yılda şekillenen kayalar ilginizi çekecektir.

Kelebekler Vadisi: Burası ilginç bir coğrafi oluşumdur. Kara ulaşımı olmadığı için tekne turları ile gidilir. Yaz aylarında oldukça kalabalıktır. Manzarası mükemmeldir.

Fethiye Eski Yerleşim Yeri: Eğer Fethiye merkezde gezilecek yer arıyorsanız Fethiye’nin eski yerleşim yerine gidebilirsiniz. Buradaki kaleye çıkarsanız (Kaleye çıkmak zor değil ) şehir ayaklarınızın altına gelecektir. Eski yerleşim yerinde Likyalılar, Romalılar, Osmanlılar ve Fethiye’nin yerel yaşamına dair bilgiler bulabilirsiniz. Avlu ile çevrili karakteristik evler ilginizi çekecektir.

Fethiye

Kaya mezarlarından Fethiye Manzarası

Burası eskiden Likya uygarlığına ait Telmessos kenti imiş.  Eski şehirde Likya dönemine ait Kaya mezarları, lahitler ve antik tiyatro b

ulunmaktadır. Yalçın kayalara oyulmuş kaya mezarlarına 10-15 dakikalık patika tırmanması ile ulaşabilirsiniz. Antik tiyatro ise denize yakın bir yerdedir.

 

Bir adet yorum var.

  1. Ramiz dedi ki:

    bu yaz oradayım

Bir Yorum Bırak

Tüm Hakları Saklıdır © 2015-2022