Boluda Gezilecek Yerler

Bolu Yedigöller
Paylaş
 

Bu yazımda Bolu’da gezilecek tarihi ve turistik yerler hakkında bilgi verilecektir.

Gezilecek Yerler

Abant Gölü: Bolu’da gezilecek yerlerin başında Abant Gölü gelir. Yazın bile serin olan göl kenarında piknik ve yürüyüşler yapılır. Bolu ile Düzce arasında olan Abant’a gitmek için otoyoldaki yol ayrımından sonra 22 kilometre daha içeri gitmek gerekmektedir.

Gölcük: Şehir merkezine oldukça yakındır. Yarım saatte bir kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Ziyaretçileri sadece Bolu ve Çevresi değildir, yurdumuzun her tarafından insanlar buraya piknik yapmaya gelirler.

Yedigöller: Kartpostallara konu olan Yedigöller, kurak yıllarda susuz kalmaktadır. Özellikle sonbaharda manzarası çok güzeldir.

Bolu Yedigöller

Yedigöller

Fotoğraf Serhan Sevim tarafından çekilmiştir.

Kartalkaya: Ülkemizin öne çıkan kayak merkezlerinden birisidir. Burada asla kar sorunu olmaz. Yeni açılan butik oteller sayesinde konaklama kapasitesi de artmıştır.

Tarihi Yerler

Halı Hisarı: Bolu’nun 5 km kuzeyinde, Bithynlerden kalma bir kent surudur. Günümüzde yıkık durumdadır.

Karaköy Cuma Camisi: Kente 7 km uzaklıkta ve bahçe içindedir. 1562-1563’te Musa Paşa oğlu Mehmet Bey’in annesi tarafından yaptırıldı. Moloz taştan, dikdörtgen planlı yapı ahşap çatıyla örtülüdür. Kapısı, minberi ve mihrabının ince işçiliğiyle dikkat çeker.

Ilıca Camii: Kente 5 km uzaklıkta bulunan yapı, 1510-1511’de Musa Paşa tarafından yaptırıldı. Kare planlı, moloz taş duvarlı bir yapıdır.

Yozgat (Kasım Dede) Türbesi: Aynı adlı köyün yakınındaki mezarlıktadır. Altıgen planlı yapı kesme taştandır. Pandantifli bir kubbeyle örtülüdür.

Tekke Köyü Ümmi Sinan Türbesi: Bolu Dağlarında, Tekke Köyü’ndedir. 15.yy’da Ümmi Sinan için yaptırıldı. Altıgen planlı yapı, kesme taş duvarlı ve ahşap çatılıdır.

 Bolu Çevresinde Gezilecek Yerler

Büyük ve Küçük Kaplıca: Bolu’nun 5 km güneyinde ve Aladağlar’ın eteğindedir. Su sıcaklığı 44’C olan kaplıca, Büyük ve Küçük olmak üzere ikiye ayrılır. Birinci derecede önemli olan kaplıca kaynağında modern bir termal otel vardır.

Seben: İl merkezine 54 km uzaklıkta, ilçe merkezi yerleşme. Özellikle Bizans dönemi tarihsel yapıtlarıyla önemlidir. Çeltikdere Kilisesi: Aynı adlı köyün yakınında bir dağ yamacında kuruludur. Yakın zamana değin köyün içindeydi ve cami olarak kullanılıyordu. Daha sonra köyün yeri değiştirildiğinden, yapı da boşaltıldı. Ahşap ve taş gereçler götürüldüğünden, kilisenin yalnızca dört duvarı kaldı. Bizans döneminin klasik kilise planına uygun olarak haç biçiminde yapılmıştır.

Çeltikdere Kaya Evleri: Kilisenin karşısında büyük bir kaya içindeki mağaralar işlenerek konut durumuna getirilmiştir. Bunların bir bölümünün duvarlarında resim izlerine rastlanır. Birbirlerine koridorlarla bağlı ve düzgün planlı bu mağara evlerin içinde taş sedirler, kiler ve merdiven kalıntıları bulundu.

Bu yazı 2765 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA