Bilecik, Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi Ve Gezilecek Yerler

Paylaş
 

Nasıl Gidilir: Osmanlı Beyliği’nin ilk başkenti olarak bilinen Söğüt 1231 yılında Anadolu Selçuklu komutanı Ertuğrul Gazi tarafından İznik Rum İmparatorluğu’ndan alınmıştır ve kendisine Anadolu Selçuklu hükümdarı I. Alaeddin Keykubad tarafından Domaniç yaylak Söğüt kışlak olarak verilmiştir.

Bilecik’in Söğüt ilçesi, il merkezine 31 km. Ankara’ya 285 km.  Eskişehir’e 54 km. mesafededir. Eskişehir Bursa yolundan içeriye 25 km. lik asfalt yol ile ulaşılmaktadır.

Söğüt Müzesi

Ertuğrul Gazi Mescidi (Kuyulu Mescid): Söğüt gezinize Kuyulu Mescidden başlamanızı öneririm. Kuyulu Mescid adını girişinde bulunan su kuyusundan almaktadır. Ertuğrul Gazi’nin ilk çadır kurduğu yer olarak bilinmektedir.

Ertuğrul Gazi Türbesi

Eğer vakit namazına denk gelirseniz mescidin imamından merak ettiğiniz tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.

Kuyulu Mescid

İmam sadece hocalık değil aynı zamanda gönüllü rehberlik yapıyor, Ertuğrul Gazi ve kuyulu mescid hakkında oldukça bilgi sahibi bir kişi.

Mescid girişindeki su kuyusu

Çelebi Sultan Camii: 1420 yılında Kareye yakın dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Günümüze kadar birçok onarımdan geçen cami, son görünümünü II. Abdülhamit devrinde almıştır.

Çelebi Sultan Mehmet Camii

Kaymakam Çesmesi: Söğüt İlçesinde Çelebi Sultan Camii yanındaki parkta bulunmaktadır. 1914 yılında inşa edilmiş olan çeşmeyi Söğütte kaymakamlık yapan Sait Bey yaptırmıştır. Çeşme Neo-Klasik tarzda yapılmıştır. Her yüzünde ayrı kitabeler bulunur.

Kaymakam Çeşmesi

Ertuğrul Gazi Müzesi: Söğüt ilçe merkezinde Ertuğrul Gazi Türbesine doğru giderken sol tarafta eski bir konak olan  Ertuğrul Gazi Müzesi bulunuyor.  İki katlı ahşap konakta  ilçenin tarihini ve kültürünü yansıtan dönemin kıyafetleri, Osmanlı çinileri, arkeolojik eserler ve etnoğrafik eserler sergileniyor.

Hamidiye Camii: Yolun biraz ilerisinde sağ tarafta Hamidiye Camii ve Hamidiye İdadisi bulunuyor. Cami 1905 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından kare planlı, tek kubbeli ve iki minareli olarak yaptırılmıştır. Caminin iki minaresi bulunmasından dolayı Çifte Minareli Camii olarak da anılmaktadır.

Hamidiye Camisi

Hamidiye İdadisi: Caminin hemen karşısındadır. İki katlı taş bina zamanında lise seviyesinde bir okuldur. Giriş kapısının üzerindeki Osmanlı arması dikkat çekicidir.

Ertuğrul Gazi Türbesi: Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin türbesidir. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Osman Gazi tarafından 13. yüzyıl sonlarında açık mezar olarak yaptırılmış, daha sonra I. Mehmet Çelebi tarafından türbe haline getirilmiştir.

Hanımı Halime Hatunun mezarı

II. Abdülhamit tarafından 1886 yılında yeniden onartılmış ve yanına çeşme eklenmiştir. Altıgen planlı türbe üzeri kubbe örtülüdür. Bu girişin yanlarında ikişer pencere bulunmaktadır. Pencere kepenklerinde Yunan işgalinden kalma kurşun izleri hala görülmektedir.

Ertuğrul Gazi Türbesinde Yunan Kurşunu İzleri

Türbenin bahçesinde; Ertugrul Gazi’nin eşi Hayme Hatun, kardeşi Dündar Bey, oğlu Savcı Bey, silah arkadaşları Saltuk Alp, Samsa Çavuş, Akçakoca, Konur Alp, Aykut Alp, Turgut Alp ve diğer Alplerin mezarları bulunuyor.

Ertuğrul gazi  müzesi ziyaret saatleri

Yaz döneminde (15 Nisan 3 Ekim arası) sabah 09:00 ile akşam 19:00 arası açıktır. Kış döneminde ise 08:00 ile 17:00 arası açıktır.

Girişten ücret alınmamaktadır. Ramazan ve Kurban Bayramınlarında saat 13:00 e kadar kapalıdır. Bunun dışında hep açıktır.

Türbe ise 24 saat ziyaret edilebilir.

 

 

Bu yazı 880 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir