Erzurum Tortum Gölü, Tortum Şelalesi ve Yedigöller

Tortum Gölü
Paylaş
 

Tortum Gölü: Erzurum doğal alanlarından en önemlisi olan Tortum Gölü, Erzurum şehir merkezine 105 km. Uzundere İlçesine ise 8 km. mesafededir. 1700’lü yıllarda Balıklı Köyü batısında bulunan dağın heyelan sonucu bugünkü Tortum çayının önünü kapatmasıyla Tortum  gölü oluşmuştur. Daha önce Tortum ilçesine bağlı olan bu alan 1987 yılında ilçe olan Uzundere sınırları içerisinde kalmakla birlikte ismi Tortum gölü ve şelalesi olarak kalmıştır.

Yaklaşık 10 km. uzunluğunda 600 ile 1000  metre genişliğinde, 40-50 metre derinliğindeki gölün etrafı yüksek ve kayalık dağlarla çevrilidir. Batı kısmından Erzurum Artvin yolu geçmektedir. Bu yol kenarında gölü yukardan izleyebileceğiniz müsait alanlar mevcuttur. Gölün dalgasız olduğu zamanlarda dağların ve bulutların göle yansıması çok güzel bir manzara oluşturmaktadır. Gölün karşı tarafı dağlık olup, kaysılık denilen kısma  yalnızca sandal  ile ulaşılabilmektedir.Gölde sazan ve benzeri tatlısu balıkları ile çiftlik alabalığı bulunmaktadır.

Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi: Bu şelale Tortum Gölünde biriken suyun heyelan kütlesini aşarak 48 metre yükseklikten 22 metre genişlikle dökülmesiyle oluşmuştur. Yükseklik bakımından ülkemizin en yüksek dünyanın ise üçüncü  büyük şelalesidir. Tortum gölünden  gelen su üzerine 1960 yılında faaliyete geçen hidroelektrik santralı yapılmış ve bir kanal ile şelaleye giden suyun bir kısmı santrala alınmıştır. Daha sonraki yıllarda suyun azalması ile şelaleye bazı mevsimlerde hiç su kalmamış ve bu doğal şelale akmaz olmuştur. Özel idare ve Çağlayan köyünün itirazları ve mahkemeye müracaatları ile belirli bir miktar suyun şelaleye verilmesi mahkeme kararına bağlanmıştır.

tortum şelalesi

Tortum Şelalesinin Nisan Ayındaki Görünümü

Fotoğraflarda suyun Nisan ayındaki az hali  görülmektedir. Mayıs ve Haziran aylarında gölün seviyesi yükseldiğinde savaklardan akan su şelaleyi coşturmaktadır. Suyun azalması şelalenin taşlarının doğal yapısını bozmaktadır. Mevcut HES in eski teknolojisi de göz önünde bulundurulduğunda suyun doğal haliyle tamamen şelaleye verilmesi ve HES in kapatılması Erzurum ve Türkiyenin en önemli şelalesi için muhteşem  bir karar olacaktır. HES her yerde olabilir ama Tortum Şelalesi  dünyada tektir. Eğer şelale olmasa buraya kimse gelmeyecektir. Ancak şelale etrafında yeterli çevre düzenlemesi ve günübirlik tesisler yapılmamıştır. Demir korkuluklu taş bir merdiven ile şelalenin kazanının bulunduğu kısma kadar inilebilmekte ve karşıdan suyun muhteşem akışı izlenebilmektedir.

tortum şelalesi

Tortum Şelalesinden Bir Görünüm

Düşen sular güneşin vurmasıyla   bazen gökkuşağı oluşturmaktadır. Sanki bir pasta katmanı kesilmiş gibi olan taşlardan dökülen su insana huzur veren bir sesle şakırdamaktadır. Doğal çevreye uygun malzeme kullanılarak yapılacak düzenlemelere ve tesislere ihtiyaç  vardır.

tortum şelalesi

Uzundere İlçesinde konaklama imakanları olmakla  birlikte Erzurum’dan günübirlik olarak da buralar gezilebilir.  Göl 1020 metre rakımında olduğundan iklimi  Erzurum merkeze göre oldukça yumuşaktır ve bu alanda mikroklima özelliği ile turuçgiller hariç her türlü ürün yetişmektedir.

yedigöller

Yedigöller

Yedigöller: Yedigöller denince Erzurumda mı demeyin, Anadolunun pek çok yerinde birden fazla olan göllere yedigöller denmektedir. İspir İlçesinde de Kaçkar Dağlarında bulunan buzul gölleri de Yedigöller olarak bilinmektedir. Şelalenin Kuzeybatısında Artvin yolu üzerinde Ulubağ Köyünde Tortum Gölünün yeraltı sularının birikmesiyle irili ufaklı göller oluşmuştur. Bunlardan en büyüğünün etrafında alabalık yetiştirme yerleri ve lokantalar bulunmaktadır. Göllerin etrafı piknik amaçlı kullanılmaktadır.

Bu yazı 4985 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir adet yorum var.

  1. ali kemal çivgin dedi ki:

    bu şelalenin su sorununun çözülmesi gerekir. deli aktığı zaman dünyanın en güzel şelalesi bence

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.