Kaz dağları milli parkı giriş ücreti
9 Ekim 2019
Erhan Pala

Kaz dağları milli parkı giriş ücreti

Kaz dağları milli parkına nasıl gidilir ? Kazdağları Milli Parkı içerisinde bulunan Hasanboğuldu göleti ve piknik alanı Balıkesir ilinin Edremit...

Kaz dağları milli parkına nasıl gidilir ?

Kazdağları Milli Parkı içerisinde bulunan Hasanboğuldu göleti ve piknik alanı Balıkesir ilinin Edremit İlçesinde Kazdağları eteğindedir. Edremit, Ayvalık, Altınoluk, Burhaniye civarında tatil yaptığınızda bir gününüzü ayırarak bu tabiat harikası yerleri görmenizi tavsiye ederim. Ancak tatil zamanında yoğunluk biraz fazla olduğunda otopark alanı yetersiz olabilir ve  araç trafiği sıkışık olabilir.

Kaz dağları

Kaz dağları

Edremit merkezinden 15 km. mesafededir. Hasanboğulduya gitmek için iki yol vardır. Edremitten Akçaya giderken birinci yol sağda Zeytinli Köyü üzerinden anayoldan içeriye 7 km. ikinci yol ise 2 km. ilerde sağdan Kızılkeçili Köyü üzerinden 7 km. lik yol ile ulaşılmaktadır. Zeytinli Köyü üzerinden Beyoba Köyünü geçerek otopark alanına ulaşabilirsiniz. Yolun dağlara doğru 2-3 km. lik kısmı biraz dar ve bozuktur ama otomobil ile de gidilebilmektedir.

Kaz dağları milli parkı

Kaz dağları milli parkı giriş ücreti

Giriş ücreti otomobil için 21 TL dir. İkinci yol ise Kızılkeçili Köyündendir. Köye doğru sağlı sollu bahçelerde kahvaltı mekanları bulunmaktadır. Köyü geçtikten sonra bir araç geçebilecek kadar dar ve toprak yoldan otoparka ulaşılmaktadır. Otopark ücretsiz olup yaya giriş ücreti kişi başı 7 TL dir. Özel araç haricinde ulaşım imkanı bulunmamaktadır.

Hasanboğuldu hikayesi

Gölete ismin veren Hasanboğuldunun hikayesi şöyledir. Emine Kazdağlarında obada, Hasan ise aşağıda ovada yaşamaktadır. Birbirlerini severler ancak oba geleneğine göre evlenebilmeleri için, Hasanın  ovadan obaya sırtından bir çuval tuz getirmesi gerekmektedir.  Hasan bunu kabul eder ve sırtında bir çuval tuz ile Kazdağlarına doğru yola koyulur. Bir süre sonra sütüven şelalesinin olduğu yere gelirler.

Hasanboğuldu Göleti

Hasanboğuldu Göleti

Göletin bulunduğu yerde sıcağın ve tuzun sırtını yakmasının etkisiyle Hasan yolda yığılır kalır yola devam edemez. Emine töreye göre tuzu alır devam eder, Hasan arkasından bağırır -Emine ben senin ardından gelemedim sen benim ardımdan geleceksin. Emine köye döner ama Hasanı unutamaz günlerce sesini duyar. Köylüler Hasanın boğulduğunu söylerler. Emine gölete gelir ancak Hasanın sadece gömleğini bulur ve bu gömlekle kendini koca çınara asar. O zamandan beri bu mevkinin adı Hasanboğuldu olarak bilinir.

Sabahattin Alinin Şiiri

Sabahattin Alinin Şiiri

Sütüven Şelalesi

Alana geldiğinizde ilk olarak şelaleyi görürsünüz. Sütüven şelalesi mevsimine göre artan azalan suyuyla güzel bir görsellik sunmaktadır. Başka yerlerdeki şelaleler ile kıyasladığınızda biraz küçük diyebilirsiniz ama yine de görülmeye değer.

Sütüven Şelalesi

Sütüven Şelalesi

Hasanboğuldu Göleti

Daha ileride köylülerin yöresel ürünlerini sattıkları tezgahların arasından geçilerek 100-150 metre sonra Hasanboğuldu Göletine ulaşılmaktadır. Buranın patika yolu biraz taşlı olup mümkünse araziye uygun ayakkabılar giymenizi tavsiye ederim.

Küçük bir gölet ve etrafından orman manzarası bulunmaktadır. Mevsimine göre çok soğuk olan suya girebilir veya ayaklarınızı donana kadar suya sokabilirsiniz. Dönüşte köylü teyzelerin nane, reyhan, kekik, zeytin, zeytinyağı gibi yöresel ürünlerinden satın almanızı tavsiye ederim.

Sütüven Şelalesi

Piknik Alanı: Şelaleden yukarıya doğru dereyi takip ettiğinizde derenin kenarlarında piknik masaları bulunmaktadır. Günübirlik ihtiyaçlarınız için iki adet tesis bulunmaktadır. Mangal yakılması için özel bir alan ayrılmıştır ve burası dışında ateş yakılması yasaktır. Yanınızda malzeme götürmemişseniz iki adet tesiste her türlü piknik malzemesini, yiyecek ve içecekleri temin edilebilirsiniz.

Kaz dağları piknik alanı

 

Bir Yorum Bırak

Tüm Hakları Saklıdır © 2015-2022