Adıyaman gezilecek yerler

Paylaş
 

Doğuya veya Güneydoğu’ya bir gezi planlıyorsanız Adıyaman çevresi de alternatifleriniz arasında olmalı. Gerçi şehirde gezilecek yerler açısından pek bir şey bulamazsınız ama Adıyaman çevresi kültürel turizm cennetidir.

En başta da bir zamanlar Kommagene Krallığının hüküm sürdüğü Nemrut Dağı ve buradaki heykeller ilginizi çekecektir. Zamane hükümdarı Kral Antiochus’un ve ekip arkadaşlarının heykelleri, Nemrut Dağı’ndaki dik platoların ve tepelerin doğal manzaraları, mezarlar en sık gezilen yerlerdendir. Adıyaman’a gitmişken Eski Malatya ve Darende gibi yerlere de uğrayabilirsiniz.

Adıyaman gezilecek yerler

 Nemrut Dağı

Güneydoğunun en ünlü turistik mekanlarından biri, Nemrut Dağı zirvesindeki görkemli taş başlıkların bulunduğu Nemrut Dağıdır. 1881 yılında bir Alman mühendisi tarafından keşfedilen heykeller, Anadolu’nun bu küçük kısmını Roma ve Perslerin arasındaki çekişmeden istifade ederek bağımsızlığını ilan eden ve bir krallık haline getiren Kommagene Kralı Antiochus’un höyüğüne (M.Ö. 64-34) aittir.

Daha sonra, depremler iki metrelik devasa kafaları yıktığından şimdi yerdeler. Çoğu ziyaretçi gün doğumunda ya da günbatımında, taş başları altın ışıkta parlarken buraya gelir.

Yeri: Nemrut Dağı Milli Parkı

Arsameia (Eski Kale)

eski kale

M.Ö. 3. yüzyılda kurulan bu kültü ve mezarlık, Kommagene hükümdarlarının yazlık ikametgahıydı. Zirve platosundaki basamaklar ve binaların kalıntılarına (M.Ö. 2. yüzyıldan kalma mozaiklerle birlikte) ek olarak, tepeye giden yolda çok sayıda kabartma ve kaya kamaraları bulunmaktadır . İlk büyük stel kabartması tanrı Mithras-Helios’u, orta dereceli olan ise Kommagene Kralı Mithridates’i ve oğlu Antiochus I’i temsil eder. Buradan bir mezar odasına giden bir kaya tüneli bulunur. Bir başka kabartma, Mithridates’in ölüm Herkül’ü ile el sıkıştığını resmeder.

Yeri: Nemrut Dağı Milli Parkı

Cendere Köprüsü

cendere köprüsü

Bu iyi korunmuş bir Roma köprüsü olup, nehrin Kahta Vadisi’ndeki etkileyici bir vadiden çıktığı bir noktada Cendere Nehri’nin (eski Chabinas Nehri) üzerinden geçmektedir. MS 198 ile 200 yılları arasında Samsat’ta (eski Samosata) konuşlanmış ve Septimius Severus, eşi Julia Domna ve oğulları Caracalla ve Geta’ya adanan bir Roma general tarafından yaptırılmıştır. Yazıtlara göre, yapımını dört Kommagene kasabası finanse etmiştir. Kendi ulaşımınız varsa Cendere Köprüsü, Arsameia ve Karakuş ile birleşince iyi bir yarım gün yolculuğu yapar.

Yeri: Nemrut Dağı Milli Parkı

Karakuş

karakuş

Kommagene Krallığını merak edenler tümülüs gezisi için Karakuş’a gidilebilir. Burayı, annesi Isias, kız kardeş Laodice ve yeğeni Aka için 2.Mithridates (M.Ö. 36-20) anıt olarak inşa ettirmiştir. Bir zamanlar bu noktayı süsleyen orijinal üç çift kolondan yalnızca dört sütun ayakta kalabilmiştir. En üstte kalan boğa heykeli ile kartalın tepeyi ve kuzeydoğu sütununu taçlandırdığını görmek için en güneydeki sütuna bakmanız gerekir.

Yeri: Nemrut Dağı Milli Parkı

Adıyaman ve Kahta çevresi

atatürk barajı

Adıyaman’ın içi ile oyalanmaya gerek yok, görülmeye değer yerler açısından fakirdir. Yine de şehri gezmek isteyenler eski yerleşim yerinde bulunan Emevi döneminden kalma ve daha sonra Abbasi Halifesi Harun Reşit (MS 789-809) tarafından restore edilen Hisn Mansur Kalesi’nin kalıntılarını görebilirler. Ayrıca Eski Kent’te ilginç bir İslam mezarı olan Ebu-Zer Gıfari Türbesi bulunmaktadır .

Kahta (Adıyaman’ın 35 kilometre doğusunda) da pek gezilecek yer yoktur. Ama burası Nemrut Dağı’na yakın olduğu için konaklama ve yeme içme ihtiyaçları için tercih ediliyor. Adıyaman’ın yaklaşık 30 kilometre güneyinde , 817 kilometrekarelik bir alana yayılmış geniş Atatürk Barajı bulunmaktadır. Baraj, GAP Projesi olarak bilinen bir dizi Dicle ve Fırat Nehri barajlarının önemli bir unsurudur.

Malatya

malatya

Malatya’nın şimdiki yerleşim yeri sadece 150 yaşındadır. Burası yüzyıllar boyunca, Eski Malatya yerleşiminin bir banliyösü durumunda idi. Birkaç bin kişinin yaşadığı bağlık bahçelik bir yerdi. Adına da Aspuzu deniliyordu. 1838 yılında Mısır Osmanlıya karşı ayaklanınca Osmanlı Ordusu eski Malatya’da toplandı. Konaklamak için evler orduya lazım olunca ve ordunun kışı eski Malatya’da geçirmesine karar verilince, halka da siz Aspuzu’ya gidin denildi.

Eski Malatya sakinleri ordu Malatya’dan ayrılınca şehrin viraneye döndüğünü gördüler tekrar geri dönmek yerine geçici olarak geldikleri Aspuzu’da temelli kalmaya karar verdiler. İşte Yeni Malatya şehri böyle oluştu.

Simena Caddesi üzerinde Aslantepe kazılarından çıkarılan eserlerin sergilendiği bir Etnografya Müzesi bulunmaktadır.

Aslantepe

Arkeoloji ilmine sahip kişiler haricinde kimse burayı pek fazla kişi bilmez ve önemsemez. Ama Aslantepe Anadolu tarihi açısından önemli bir yer tutmaktadır. Burada yapılan kazılar, yeni Hitit kenti Milidia’nın kalıntılarının yanı sıra Asur dönemi egemenliğine ait buluntuları ortaya çıkarmıştır.

Bulunan en önemli kalıntılar geç Hitit dönemi sarayının kalıntılarının yanı sıra kabartma oymalarla yazılı büyük taş levhalar ve anıtsal aslan heykelleridir.  Buradaki bilgi panoları, arkeolojik bilgiler içerir ve turistleri bilgilendirir.

Yeri: Malatya’ya 6 kilometre mesafede

Eski Malatya (Battalgazı)

Az önce bahsettiğim Eski Malatya, Erzincan ve Sivas’a kadar eski yol üzerinde bulunur. Kavak ağaçları ve meyve bahçeleri ile çevrili olan bu eski surlu şehrin tarihi bir atmosferi vardır.  Bizans surlarını, savunma hendeklerini, kuleleri ve hala ayakta duran dört kapıyı görebilirsiniz.

Şimdi yarı gömülü Ulu Camii , daha eski bir 7. yüzyıl camisinin temelleri üzerine 1247 yılında inşa edilmiştir. İçeride, galeri iç avlu ve sırlı seramikten süslenmiş divan kubbeli namaz odasına geçebilirsiniz.  Kasabanın kuzeydoğusunda 1623-1640 yılları arasında kurulmuş iyi korunmuş bir kervansaray olan Mustafa Paşa Hanı bulunmaktadır .

Yeri: Malatya’ya 12 kilometre mesafede

Darende

Ortaçağ Zengibar Kalesi’nin hakim olduğu oldukça büyüleyici ve geleneksel Darende köyü, Tohma Kanyonunda harika rafting imkânlarıyla güzel bir vadide bir nehir boyunca yer alır .  Burada Sarruma tanrısı için dikilmiş Hitit bir dikilitaşı vardır.  Yazları hafta sonlarında yerel halk, buraya pikniğe gelir, sakin bir zaman arıyorsanız hafta içinde burayı ziyaret edebilirsiniz.

Yeri: Malatya’nın 100 kilometre batısında

Elbistan

Elbistan kasabası, batıda beş kilometre uzaktaki Kız Kalesi kalesinin ortaçağ surlarına bakmaktadır . Kale eski Elbistan-Kara’nın (veya Gizli Elbistan’ın) yerini belirtir. Burada güneşe ibadet etme kültüne ait bir taş kase ve Tanrıça Anahita Hitit dönemi figürleri yer almaktadır.

Şehrin sadece beş kilometre kuzeybatısında, Elbistan ovasında Karahüyük arkeolojik alanı bulunmaktadır . Bu Hitit yerleşmesinde çalışan arkeologlar, Ankara Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmekte olan bir Hitit prensine ait bir anıt taşını da içeren pek çok ilginç buluntular ortaya çıkarmışlardır .

Yeri: Malatya’nın 126 kilometre batısında

Afşin

Şehrin batısında Arabissos harabeleri bulunmakta olup burası eski zamanların kavşak noktası olduğundan zamanında gelişmiş bir yer imiş.

Burada ayrıca Selçuklu Döneminden kalan cami ve kervansaray kalıntıları bulunur. Harabe halindeki kervansaray iki ayrı bölme ve asimetrik dört parça salondan oluşur.

 Yeri: Malatya’nın 130 kilometre batısında

Bu yazı 1648 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Bunlar da ilginizi çekebilir