Bursada gezilecek tarihi yerler

Muradiye külliyesi
Paylaş
 

Osmanlı’ya başkentlik yapması nedeniyle Bursa gezilecek tarihi yerler epey fazladır. Vakti ekonomik kullanarak ve gezi rotasını önceden planlayarak Bursa’nın önemli tarihi mekanlarını bir iki gün zarfında dolaşmak mümkündür.

Bursada gezilecek tarihi yerler

Aşağıdaki tarihi yerler listesi Bursa’daki tarihi yerlerin tamamını kapsamamaktadır. Bursa’ya bir veya iki günlüğüne gelen ziyaretçiler için hazırlanmıştır.

  • Bursa Kent müzesi
  • Yeşil Camii
  • Emir Sultan Türbesi
  • Osmangazi Türbesi
  • Ulu Camii
  • Muradiye Külliyesi
  • Cumalıkızık
  • Mudanya Mütareke Evi

Bursa Kent müzesi

2004 senesinde faaliyete giren Bursa şehir müzesi 7000 yıllık Bursa tarihinde şehrin geçirdiği evrimi yansıtan bir müzedir. Eskiden adliye binası olan yapı müzeye dönüştürülmüştür.

Müzede eski uygarlıklara ait çanak çömleklerden tutun geçen asrın başlarında kullanılan antika arabalara, eski savaş gereçlerinden Osmanlı kıyafetlerine kadar değişik eser ve eşya sergilenmektedir.

Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi-Fotoğraf: Zafer COŞAR

Yapılan istatistiklere göre bu müzede ziyaretçilerin ortalama 1,5 saat vakit geçirdiği tespit edilmiştir. Pazartesi hariç diğer günler açıktır.

Adres:Hocaalizade Mahallesi Atatürk Caddesi 6. Kültür Sk. No:8, Osmangazi/Bursa

Çalışma saatleri: 

Açılış saati: 09:30 Kapanış saati: 17:00

Telefon: 444 1 600

 

Yeşil Camii

Bursa’da çok sayıda cami vardır ama içlerinden estetik açısından en güzeli belki de Yeşil Cami’dir. Yeşil caminin en belirgin özelliği ters T şeklinde mimariye sahip olmasıdır. Mihrap ve kubbesi başta olmak üzere camideki çinilere bayılacaksınız. Kapısı taş oymasıdır.

Yeşil Camii

Yeşil Camii-Fotoğraf:Zafer COŞAR

Osmanlı padişahı Çelebi Mehmed tarafından yaptırılan Yeşil Camii bulunduğu semte ismini vermiştir.

Ulaşım için Şehreküstü Meydanı‘ndan 35C veya 35B numaralı otobüslere binmeniz gerekmektedir.

Adres: Yeşil Caddesi, Yıldırım, Bursa

 

Emir Sultan Türbesi

Aynı İstanbul’daki Eyüp Sultan gibi Bursa’da bulunan Emir Sultan Türbesi ülkemizde en çok ziyaret edilen türbelerdendir.

Emir Sultan Türbesi

Emir Sultan Türbesi-Fotoğraf:Zafer COŞAR

Emir sultan Yıldırım Beyazıt devrinde yaşamış ve velilik makamına ermiş bir şahsiyettir. Yıldırım Beyazıt’ın kızı Hundi Sultan ile evlenmiştir.

Adres: Emir Sultan Mezarlığı, Yıldırım/Bursa

 

Osmangazi Türbesi

Osmanlı devletinin kurucusu Osmangazi ve Bursayı fetheden oğlu Orhangazi’nin türbeleri Tophane semtinde bulunmaktadır.  Türbe park girişinin solunda, Şehitlik Anıtının yanında bulunmaktadır.

Osmangazi Türbesi

Osmangazi Türbesi-Fotoğraf:Zafer COŞAR

Bursa’ya tarihi mekanları gezmek için gelindiğinde mutlaka gelinmesi gereken bir yerdir. Türbenin olduğu yer Osmangazi gömülmeden önce Bizans’ın elitler kişilerinin gömüldüğü mezarlık imiş ve Sainte Elie Manastırı bulunuyormuş.

Adres: Osmangazi, Yiğitler Cd., Osmangazi/Bursa

 

Ulu Camii

Bursa’daki Ulu Camii adının hakkını verecek büyüklükte olup Niğbolu zaferine şükür mahiyetinde Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Açılış hutbesini de Somuncu baba vermiştir. Ayasofya camiine nispet edilecek bir güzelliği olan camide üstü açık havuzlu şadırvan bulunmaktadır.

Ulu Camii

Ulu Camii-Fotoğraf:Zafer COŞAR

Bu caminin bir de hikayesi vardır:

Mimarlar camii için bugün Ulu Camiinin bulunduğu mevkide karar kılarlar. Söz konusu arsa üzerinde evi¸ bahçesi olanlara başka yerden muadil yer verilir. Hatta ceplerine birkaç kese altın sıkıştırılır¸ gönülleri hoş edilir. Ancak yaşlı bir kadıncağız bir “Evim de evim” feryadı tutturur. Değerinin fevkinde ücretlere omuz silker¸ bütün tekliflere “Olmaz” der. Önce vezirler¸ sonra bizzat Sultan¸ kadının ayağına gider¸ ikna etmeye çalışırlar. Ama o direnir.

Sultan Bayezid caminin yerini sevmiştir. Hiç hesapta olmayan pürüz canını sıkar. Hatta divanı toplar¸ çözüm yolu arar. Kadılar “Mal onun değil mi?” derler¸ “Satarsa satar¸ satmazsa satmaz!” Meclis çaresizlik içinde dağılırken Bayezid’in aklına damadı gelir. Emir Sultan‘ı bulur meseleyi anlatır. Mübarek sadece tebessüm eder:

-Acele etme¸ der¸ bir gecede neler değişmez?

İhtiyar kadın o gece rüyasında mahşer meydanını görür. Annenin çocuğundan kaçtığı bir dehşet anıdır. Kalabalıkta korkunç bir azap endişesi vardır. O arada bir dalgalanma olur. İnsanlar âlemlere rahmet olarak yaratılan Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in yanına koşarlar. Şefaat deryasına Kadıncağız da niyetlenir¸ ama bırakın yürümeye¸ kıpırdamaya mecali yoktur. Ayakları vücudunu taşıyamaz¸ ıstırapla yerleri tırmalar. Elinden kaçan büyük fırsat ciğerini dağlar. Feryat figan ağlamaya başlar. İşte tam o sırada Emir Sultan’ı görür:

–Herkes cennete gitti¸ der¸ ben bir başıma kaldım burada!

Mübarek o gönül ferahlatan tatlı sesiyle sorar:

–Kurtulmak istiyor musun?

Kadın nefes nefese cevap verir:

-Hiç istemez miyim?

–Öyleyse Sultanımızı üzme!

Ertesi gün kadın ayağı ile gelir¸ evini verir. Üstelik önüne konulan ücreti de bağışlar camiye.

Adres: Nalbantoğlu, Atatürk Cd., Osmangazi/Bursa

 

Muradiye külliyesi

Muradiye külliyesi

Muradiye Külliyesi:Fotoğraf:Zafer COŞAR

Muradiye külliyesi Cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden kompleks bir yapıdır.12 tane türbe vardır. Bunlar;

  • Sultan 2. Murad Türbesi
  • Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi,
  • Şehzade Alaaddin Türbesi,
  • Şehzade Ahmed Türbesi,
  • Şehzade Mustafa Türbesi,
  • Şirin Hatun Türbesi,
  • Gülruh Hatun Türbesi,
  • Ebe Hatun (Fatih Sultan Mehmed’in Ebesi) ,
  • Şehzade Mehmed Türbesi,
  • Mükrime Hatun Türbesi,
  • Gülşah Hatun Türbesi
  • Saraylılar (Cariyeler) Türbesi

Dir.

Rivayete göre Sultan 2. Murad tahttan el çektirilmesine gücenmiş ve “Soyumdan kimseyi benim yanıma gömmeyin” diye vasiyet etmiştir.

Burada gömülü olan şehzadeler Sultan 2. Murad’dan evvel ölen çocuklarıdır. Oğlu Fatih Sultan Mehmed ise İstanbul’da gömülmüştür.

Adres: Muradiye Semti, Prf. Dr. Halil İnalcık Sk., Osmangazi/Bursa

Eğer Bursayı gezmek için sadece 1 gün ayırdıysanız yukarıdaki mekanları 1 günde gezebilirsiniz. Eğer 2 günlük vaktiniz varsa ertesi gün Cumalıkızık ve Mudanya Mütareke Müzesi’ni de gezebilirsiniz.

 

Cumalıkızık

Tarihi dokusu henüz bozulmadığı için Bursa’ya gelen turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerden birisi de Cumalıkızık’tır. Burada birkaç tane dizi film çekilmiştir. Sokaklarında dolaşıp civardaki kahvaltı mekanlarında dinlenmenizi tavsiye ederim.

Cumalıkızık

Cumalıkızık-Fotoğraf:Zafer COŞAR

Cumalıkızık Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalle olup Bursa şehir merkezine 11 kilometre mesafede bulunmaktadır.  Burası aynı zamanda Uludağ’ın kuzey etekleridir Bursa Merkezden buraya 20 dakikada gelinmektedir. Civarda Cumalıkızık haricinde 4 kızık köyü daha vardır, vaktiniz bolsa ve doğada gezmeyi seviyorsanız, etrafı dolaşabilirsiniz.

 

Mudanya Mütareke Evi

Mütareke “ateşkes” anlamına gelmektedir. İngilizlerin piyonluğunu yapan Yunanlılar 9 Eylül’de dökülünce İtilaf Devletleri ile TBMM hükümeti adına İsmet İnönü Mudanya’da bir araya gelerek Türk-Yunan Savaşını sonlandırmak için ateşkes antlaşması imzalamıştır.

Mudanya Mütareke Evi

Mudanya Mütareke Evi-Fotoğraf:Zafer COŞAR

Antlaşmanın imzalandığı ev 1937 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

Mudanya mütarekesi ile o esnada düşman işgalinde olan İstanbul ve Doğu Trakya bize bırakılmıştır. Yeni bir savaş yapmaksızın İstanbul ve çevresini düşmandan temizlemek diplomatik bir başarıdır.

Müdanya Mütareke Evi’nin 1. katında, Türk ve itilaf devletlerinin çalışma odaları ve mütarekenin imzalandığı salon bulunmaktadır. 2. katta ise İsmet İnönü ile Asım Gündüz paşaların ve yaverlerinin yatak odaları yer almaktadır. Müzede ayrıca Kurtuluş Savaşı ve mütarekeye ait çeşitli belge ve malzemeler ile döneme ait eşyalar sergilenmektedir.

 

Bu yazı 476 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA