Mudanya Mütareke Evi giriş ücreti

Mudanya Mütareke Evi: Fotoğraf:Zafer COŞAR
Paylaş
 

Mudanya Mütareke Evi giriş ücreti sadece 7 TL olup Bursa’nın tarihi yerlerini gezdikten sonra yaklaşık 40 dakika yolculuk yaparak Mütareke Evi’ne ulaşabilirsiniz.

Tarihimizin kilometre taşlarına göz attığımızda Mudanya Mütarekesinin yurdumuzun dört bir yanına postu seren düşmanlardan “paçamızı kurtarmak” adına önemli bir dönüm noktası olduğunu görmekteyiz.

Olaylar nasıl gelişti ?

Tarih 11 Ekim 1922… İngilizlerin teşvikiyle önce İzmir’e göz koyan, daha sonra Anadolu içlerine kadar ilerleme fütursuzluğunu gösteren Yunan’ı geldiği yere göndereli henüz bir ay olmuş.  Son 200 yıldır istisnalar hariç neredeyse her savaşta yenildikten sonra nihayet gurur okşayan bir zafer kazanmışız.

Ancak o sıralarda göz bebeğimiz, ciğer paremiz payitahtımız İstanbul halen düşman işgali altında ve askerimize Rumeli topraklarına geçmeyi de yasaklamışlar. Yunan kozunu yitiren İngilizler yeniden palazlanan Türk Milleti karşısında hezimete uğramadan “alacağını aldıktan sonra” geldikleri yerlere gitmek niyetindeler, zaten İstanbul’u zapt etme konusunda Rusya ve Fransa ile anlaşamamışlar…

İtilaf Devletlerini temsilen birer general ve Türk hükümeti adına İsmet Paşa Mudanya’da şimdilerde Mudanya Mütareke Evi olarak bildiğimiz Rus asıllı tüccar Alexander Ganyanof’un denize nazır konağında (yalı da denilebilir) buluşuyorlar. Taraflar görüşmek için toplanıyorlar ama görüşmenin başlarında İtilaf Devletlerinin temsilcileri pamuk şekeri ile çocuk kandırmaya çalışır gibi zaten düşmandan temizlediğimiz yerleri bize bırakmayı teklif ettikleri için uzlaşma sağlanamıyor.

Amaçları İstanbul ve boğazları ellerinde tutmak, bizi Avrupa tarafına geçirmemek ve İzmir’i ticaret üssü (Hong Kong gibi) olarak kullanmak. Bu konuda gayet ısrarcılar ve küllenen savaşı yeniden başlatma tehdidini hep masada tutuyorlar. Bir zaman sonra İsmet Paşa düşman komutanlarının anlamsız ısrarlarına dayanamıyor ve yumruğunu hışımla mermer masaya vuruyor. Artık sabrı nasıl bir taştıysa, yumruğunu vurduğu mermer masa kırılıyor. Ve “Gerekirse savaşırız” diyor.

İstanbul ve Doğu Trakya’nın bize geri veri verilmesi haricindeki seçenekleri kabul etmeyeceğini bildiren İsmet Paşa’nın resti karşı taraf komutanlarını geri adım atmaya zorluyor.

Aslında yıllar içinde bizim dışımızda gelişen birkaç olay da Mudanya Mütarekesinin bizim lehimize sonuçlanmasına vesile olmuştur.

Mesela 1. Dünya savaşına “savaşmadan toprak kazanayım” fikriyle katılan İtalya müttefiklerin toprak paylaştığı anlaşmalardan pek nasiplenemediği, zaten kendine vaadedilen yerleri de alamadığı için küskünleri oynuyordu ve Kurtuluş Savaşı sonlanınca işgal ettiği yerleri bırakıp gitmişti. İtalya bize Mudanya Mütarekesinde zorluk çıkarmadı.

İşgal edilen yerlerin değerli kısımları İngiltere’ye gittiği için Fransa, İstanbul’un da İngiliz kontrolünde kalmasını istemiyordu, zaten Batı Anadolu veya Trakya taraflarında Fransa’ya verilecek yer yoktu. O da sorun çıkarmadı.

Zorluğu çıkaran İngiliz temsilcisi General Harington’du. İngilizler İstanbul’u kendileri dışında bir devlete yar etme niyetinde değildi. Ama İngilizler de masada olmayan eski müttefikten (Bolşevik Rusyası)çekiniyordu. 1917’deki devrimde Rusya’daki çarlık rejiminin yerine Bolşevikler iktidara gelmiş ve savaştan çekilmişti. Ama İstanbul’un kendilerinden başka büyük bir devletin kontrolüne girmesi Rusya’nın işine gelmezdi.

Dolayısıyla olası bir savaş durumunda Rusya’nın bizim tarafımızı tutması ve Fransa’nın İngiltere’ye “ne halin varsa gör” demesi muhtemeldi. Bu nedenle piyonu Ege’de boğulan İngiltere İsmet Paşa’nın restini görmezden gelemedi. Mudanya mütarekesi sonucunda İstanbul, boğazlar ve Trakya kurşun atmadan düşmandan temizlendi, Mustafa Kemal’in “Geldikleri gibi giderler” sözü gerçekleşti.

Mudanya Mütarekesi İngilizler tarafından pek hoş karşılanmadığı için İngilterede’deki Loyd George Hükümeti istifa etmiştir.

Mudanya Mütareke evi hakkında

Marmara Denizi’nin kıyısında yer alan Mudanya Mütareke evi 2 katlı ve yapılış dönemi düşünüldüğünde gayet zevkli, estetik ve lüks bir yapıdır. Bilinen ilk sahibi zamane tüccarlarından Alexander Ganyanof’tur.

Devir değişince Alexander Ganyanof’tan kalan bu ev başka bir zengine Mudanyalı iş adamı Hayri İpar’a nasip olmuştur. Mudanya Mütareke Ev’ini satın aldıktan sonra onaran Hayri İpar zamanın “Şeker Kralı” olarak bilinirdi. Zamanın eskitemediği hiçbir kişi yoktur.

Yıllar 1937’yi gösterdiğinde bu bina Mudanya Belediye’sine geçti ve Belediye’de bu tarihi önemi olan binayı başka bir zengine peşkeş çekmek yerine müze olmasına karar verdi. 1937-1959 yılları arasında burası Mudanya Belediyesi bünyesinde müze olarak hizmet verdi 1959 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

Mudanya Mütareke evi

Mudanya Mütareke Evi-Fotoğraf:Zafer COŞAR

Mudanya Mütareke evinde ne göreceksiniz ?

Mudanya Mütareke evi iki katlıdır, iki büyük salonu ve 13 odası vardır. Her bir odada tarih kokan eşyalara rastlayacaksınız. Mudanya Mütareke evinde ayrıca Mudanya Mütarekesinde imzaları olan;

  • İngilizleri temsilen General Harington,
  • Fransa adına General Charpy,
  • İtalya adına General Mombelli’nin balmumu heykelleri vardır.

Bir de yukarıda sözünü ettiğim İsmet Paşa’nın yumruğuyla kırıp ikiye ayırdığı mermer masa dikkatinizi çekecektir.

Mudanya mütareke evine nasıl gidilir ?

Mudanya mütareke evine nasıl gidilir

Mudanya Mütareke Evi Bursa’dan yaklaşık 30 kilometrede mesafede olup arabayla yaklaşık 30-40 dakikalık yoldur. Mudanya Mütareke Evi’ne gitmek için İstanbul Caddesinde bulunan büyük göbekten D200 yoluna (Ulubatlı Hasan Bulvarına doğru) giriniz. O yol ileride D575’e bağlanacaktır, D 575’ten devam ediniz. D575 sizi Mudanya’ya götürecektir. Deniz Otobüsü iskelesinin az ilerisinde denizin kenarında Mudanya Mütareke Evi’ni görebilirsiniz.

Mudanya mütareke evi giriş ücreti

Mudanya mütareke evi giriş ücreti

Mudanya Mütareke Evi giriş ücreti 7 TL’dir. Fotoğraf: Zafer COŞAR

Bu seneki giriş ücreti 7 TL’dir. Müzeye hafta sonu girişler daha yoğun olduğundan Pazartesi günleri temizlik ve bakım nedeniyle kapalıdır. Diğer günler 08:00-19:00 arası açıktır. Kış mevsiminde kapanışlar 17:00 de olmaktadır. Müzekart geçerlidir. Müzekart ile burası senede iki kere ücretsiz gezilebilir.

Bu yazı 354 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA