Zile Gezilecek Yerler

Zile
Paylaş
 

Üzüm bağları, meyve bahçeleri, beyaz pekmezi, leblebisi ve kirazı ile meşhur Tokat’ın İlçesi Zile il merkezine 78 km. Tokat havaalanına 50 km. mesafededir. İstanbul Tokat uçak seferleri belirli günlerde vardır.  Karayoluyla Ankara’ya Sungurlu Alaca üzerinden 316 km. dir. Bu yolda yapım çalışmaları devam etmekte olup, Tokat Ankara yolunun buradan kısa yol olarak devam etmesi düşünülmektedir. Bu yazımızda Zile’de gezilecek yerlerden bazılarını paylaşmaya çalışacağız. Bir günlük bir geziye sığdıramayacağınız Zile de daha pek çok gezebileceğiniz yer olduğunu bilmenizi isteriz.

ZELA SAVAŞI:

Ünlü Roma İmparatoru Joule SEZAR ile Pontus İmparatoru II. Pharnekes arasında M.Ö. 47 yılında Zile’de Zela savaşı olur. Sezar büyük kayıplar verse de savaşı kazanır.  Roma’ya tarihi en kısa ve en veciz mektubunu gönderir. VENİ-VİDİ-VİCİ (Geldim-Gördüm-Yendim) bir kurye ile gönderir. Bu savaş bugünki şehrin 5 km. dışarısında olmuştur.

zile gezi

ZİLE KALESİ:

Zile şehir merkezinin tam ortasındadır. Zile yerleşimini  panoramik olarak gören bir höyük konumundadır. Kalenin doğusunda kayalık alanda şu anda toprak altında bulunan bir Roma Anfi Tiyatrosu bulunmaktadır. Kalenin giriş kısmında bir kule bulunmaktadır. Zile Kalesi  yaya olarak da çıkılabilecek mesafede ve müsait bir yolu vardır. Araçla da giriş kapısına kadar çıkılabilmektedir. Tarihi Zile Kalesinde Sezar’ın silindir bir taşa yazdırdığı  veni-vidi-vici sözü yakın zamanda çalınmıştır.

Zile Kalesi

TARİHİ ZİLE SOKAKLARI:

Zile şehir merkezinde çok sayıda tescilli tarihi Türk evi mevcuttur. Bozulmamış tarihi sokak dokusuna sahiptir. Zile’de son yıllarda belediye ve vatandaşların iş birliği ile tarihi evlerin restorasyonlarına başlanmıştır. Bazı konaklar restore edilerek kültürel amaçlı kullanılmaktadır. Zile sokaklarında dolaşarak tarihi evleri keşfetmeniz tavsiye edilir.

Zile Kalesi

Kale İçinde Mezar

NASUH PAŞA ULU CAMİİ (Camiyi Kebir)

Zile Çarşı merkezinde göreceğiniz, Ulu Cami ilk olarak 1267 yılında yapılmıştır.  1909 yılında büyük bir tadilat geçirmiştir.  Armudi külah şeklinde kesme taştan yapılan minaresi en önemli özelliğidir. Ulu Cami’de bir asırı aşkın bir süredir 40 Hatim adı altında güzel bir gelenek devam etmektedir. 40 gün boyunca sabah namazından sonra günlük Ulu Cami’ye gelen hafızlar her gün bir hatim indirerek 40 gün boyunca 40 hatim okuyup şehrin güvenliği, bereketi için dualar edilmektedir.

Zile Kalesi

ZİLE PEKMEZİ:

Zile’nin en tanınmış mutfak ürünü Zile üzümünden yapılan beyaz pekmezidir. Beyaz Zile Pekmezi organik, kan yapıcı özellikleri ile meşhurdur. Eskiden her evde mahalli usullerle yapılan beyaz pekmez şimdi fabrikalarda el değmeden yapılmaktadır. Zile’ye gittiğinizde mutlaka  pekmez almalısınız.

Bu yazı 3149 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.