Salda Gölü giriş ücreti

salda gölü
Paylaş
 

İmkanınız varsa Burdur’da bulunan ve son zamanlarda haberlere sıkça konu olan Salda Gölü’ne gitmenizi öneririm. Salda gölü giriş ücretini Milli Parklar Genel Müdürlüğü toplamaktadır.

Salda Gölü’nün özelliği nedir ?

Salda Gölü’nü özel kılan şey bembeyaz kumlarıdır. Bu beyazlıkta kumlar dünyada nadir görülmektedir. Kum beyaz olunca göl suyunun rengi de efsane güzel olmaktadır. Salda Gölünü çevreleyen plajlar tamamıyla bu beyaz kumdan oluşmaktadır.

Bu kumun oluşma hikayesi diğer akarsu ve göllerin, denizlerin kumlarının oluşma hikayesinden farklıdır. Şöyle ki;

Salda Gölü tatlı-sodalı bir göldür. Bol miktarda magnezgum içerir. Gölde bulunan siyanobakteriler magnezyum içerikli ultrafamik kayaçları mineralize ederek hidromanyezite dönüştürmektedirler. Salda gölünün beyaz kumları işte bu şekilde milyonlarca yıllık bir süreçte oluşmuş ve hala da oluşum süreci devam etmektedir.

Hidromayezitin kimyasal formülü Mg5(CO3)4(OH)24H2O olup bu madde aynı zamanda alev geciktirici bir maddedir. Kaplama malzemesi, yanmaz elbise, fiber optik, elektrik kablosu, yangın söndürücü gibi şeylerin yapımında kullanılmaktadır.

Mavi-yeşil algler olarak bilinen siyanobakteri gibi mikroorganizmaların biyofilmlerinin tortu tanelerinin bir araya gelip yapışması, birikmesi ve donması ile sığ sularda oluşan genişleme eğilimli katmanlı yapılara stromatolit denilmekte olup Salda Gölünün tabanı ve kenarlarındaki beyaz kum tabakası bir stromatolit örneğidir.

Salda Gölü’nün kumu ile Mars yüzeyinin kumulları ile benzeşmesi nedeniyle bazı bilim adamları Salda Gölü ile özel olarak ilgilenmektedirler. Çünkü Mars’taki kumullar stromatolit ise ve stromatolitleri mikroorganizmalar meydana getirdiğine göre Mars’ta hayat var demektir.

Salda Gölündeki kum yapısının benzeri bir Mars’ta bir de Kanada’nın bir yerinde vardır.

Salda Gölü ve çevresinde yapılabilecek ve yapılamayacak aktiviteler

Yüzmek: Ziyaretçilerden bazıları Salda Gölünde yüzmektedir. Ancak bu göl yüzmek için pek müsait değildir. Çünkü gölün kenarları aşırı sığ olduğundan, yüzmek için epey ilerlemek gerekmektedir.

Fakat gölün içlerine doğru ilerleyince de gölün tabanı birden derinleşmekte ve içine çekmektedir. Ayrıca gölün tabanı çok gevşek olduğu için basınca batmaktadır. Bu nedenle boğulma riski olan bir yerdir.

salda gölü

Salda gölünün kenarları sığdır. Fotoğraftaki insanlara dikkat ediniz. Ortalara ilerleyince birden derinleşir. Fotoğrafa dikkatli bakarsanız suyun rengi bir yere kadar açık mavi, bir yerden sonrası koyu mavi.

Ancak gölün kenarları sığ olduğundan çocuklar için eğlenceli bir yerdir.

Güneşlenmek: Salda Gölünde şemsiye şezlong hizmeti verilmediğinden yanınızda şemsiye getirmediyseniz bronzlaşayım derken kavrulmanız olasıdır.

salda gölü

Balık tutmak: Gölde balık olduğu söylenmektedir ancak ben olta veya başka bir malzemeyle balık tutma girişiminde bulunan birilerini görmedim. Balık tutmak yasak olabilir veya çok az balık olabilir.

Kamp kurmak: Geçen seneye kadar Göl etrafında kamp kurulan yerler vardı. Bu sene haberlere fazlaca konu olduğu için öyle bir durum yok. Ancak ormanlık alana kaçak göcek şekilde çadır kuranlar (tek tük) var.

Yürüyüş yapmak: Gölden kıyıya doğru esinti var ve bembeyaz kumların üzerinde dalga seslerinin eşliğinde yürümek ziyaretçilerin en fazla tercih ettiği şeylerden biri.

Fotoğraf çekmek: Salda Gölü’ne gelen ziyaretçiler özçekim yapmayı ihmal etmiyor. Salda Gölü kenarında en iyi manzara fotoğrafı aşağıdaki resimde gösterilen noktada çekilmektedir. Burası gölün doğu kenarında bulunmakta ve gün batımı manzarası çekilmektedir.

Salda gölü

Yemek yemek: Göl kenarında yemek yiyeceğiniz doğru dürüst bir yer yok. Satış büfelerinden atıştırmalık alabilirsiniz. Doğanbaba Köyünde de yoğun mevsimde açık olan yerler var ama ne kalitede hizmet veriyorlar bilemiyorum.

Salda gölü

Salda Gölü Yeşilova Beldesi’ne yakın yemeği orada da yiyebilirsiniz. Uygun fiyatlara orta kalite hizmet sunan yerler var.

Benim tercihim Göle varmadan sanayiye uğrayıp Burdur şiş yemek oldu. Sanayinin içinde 10-12 lokantadan oluşan bir sokak var. Burdur’lular Burdur şişin hakikisini yemek için buraya gelmektedir.

Yamaç paraşütü: Sahilde gezerken yanınıza yamaç paraşütü hizmeti sunmak üzere bir genç gelebilir. Bu işi ne kadar profesyonel yapıyorlar bilmiyorum ama ben oradayken yamaç paraşütü yapanları gördüm. Fiyatları da Fethiye’dekine göre uygun.

Mangal: Salda Gölü çevresinde mangala izin verilmiyor.

Salda gölü giriş ücreti

Salda gölü giriş ücreti hakkında bir çok yerde yanlış bilgiler yer almaktadır. Öncelikle bu ücreti kim ne sıfatla alıyor, onu belirteyim.

Salda Gölü aynı zamanda tabiat parkı olduğu için bu giriş ücretini Milli Parklar Genel Müdürlüğü almaktadır. Bu yüzden Salda Gölü giriş ücretleri Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer almaktadır.

Web sitesinde yer alan bilgilere göre Salda Gölü giriş ücretleri;

  • Şahıs 3.5 TL
  • İndirimli Şahıs1.5 TL
  • Bisiklet 3.5 TL
  • Motorsiklet-ATV 5 TL
  • Otomobil-Kamyonet 10 TL
  • Minibüs 31 TL
  • Midibüs 52 TL
  • Otobüs 94 TL

Şeklindedir.

Otopark için yeterli yer mevcuttur. Plaj dubalarla kapatıldığı için aracı otoparka bırakmak mecburidir.

Salda Gölü Beyaz Adalar Mevkii en fazla ziyaret edilen noktadır. Burada yerel satıcıların ürünlerini sattığı bir yer vardır.

Salda Gölünü sürekli izleyen kameralar vardır.

Salda gölü

Salda Gölü’nün nasıl bir yer olduğunu merak ettiyseniz aşağıdaki linke basınız.

https://www.saldagolu.gov.tr/csb2/kamera2.html

Bu yazı 216 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA