Osmanlı Tarihi Mudurnu’da Yaşıyor

Mudurnu
Paylaş
 

Eski Osmanlı evleri denilince ilk olarak akla Safranbolu ve Beypazarı gelse de Mudurnu’nun diğerlerinden aşağı kalır yanı yok. Bana sorarsanız korunmuşluk açısından daha iyi Mudurnu. Burası 173 tane tarihi yapı olduğu için kentsel sit ilan edilmiş.

Tarihi Mudurnu Evleri

Tarihi Mudurnu Evleri

Etrafı dağlarla çevrili olduğu için Cumhuriyet döneminde pek gelişme fırsatı bulamayan Mudurnu yapılaşması kısıtlı olduğu için eski sokaklarını ve evlerini muhafaza etmiş. Mudurnu sokaklarını dolaşırsanız Osmanlı döneminde burasının önemli bir şehir olduğunu tahmin etmekte güçlük çekmezsiniz.

Tarihi Mudurnu esnaf çarşısı

Tarihi Mudurnu esnaf çarşısı

Daracık sokakları, ahşap destekli kerpiç evleri ve hala ayakta duran ihtişamlı camileri sizi eski devirlere götürür. İpek yolu üzerinde olduğu için Osmanlı döneminde önemli bir şehirdir. Buradaki Yıldırım Beyazıt Camii ve hamamını görünce şehrin o zamanki büyüklüğü hakkında fikir edinebilirsiniz.

Yıldırım Beyazıt Camii

Yıldırım Beyazıt Camii

Mudurnu’nun neyi meşhur derseniz, bence Türkiye’nin en iyi pişmaniyesi olan Saray helvası ve kaplıcaları derim. Merkezde bulunan Yıldırım Beyazıt hamamı, halk arasında meşhur Babas kaplıcası ve son yıllarda yapılan Sarot kaplıcası ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Yıldırım Beyazıt Hamamı

Yıldırım Beyazıt Hamamı

Ziyaretçi akınına uğrayan bir yer de Şeyhul İmran Türbesidir. Temmuz ayının ilk haftasında bayramı yapılır. Ziyaretçilere etli pilav dağıtılır, mevlit ve  Kuran okunur.

Mudurnu

Şeyhul İmran Türbesinden Mudurnu Manzarası

Mudurnu’nun bir özelliği de piliç sektörünün buradan Türkiye’ye yayılmasıdır. Gerçi ilk kurulan tavuk firması iflas etmiştir ama meşaleyi diğerleri devralmıştır. Bugün Mudurnu ve çevresi tavukçuluğun başkentidir. Mudurnu, Göynük, Bolu ve Beypazarında Türkiye’nin en büyük tavuk firmaları bulunmaktadır.

Mudurnu sokakları

Mudurnu sokakları

Mudurnu’ya giderseniz Göynük’te bulunan Akşemsettin Hz. Türbesine de ziyarette bulunabilirsiniz. Veya kısa yoldan Abant’a gidebilirsiniz.

Bu yazı 1771 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA