Edirne Müzeleri

Edirne müzeleri
Paylaş
 

Edirne’de gezilecek yerler yazı dizimize müzelerle devam ediyoruz.

TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ

Selimiye Camii’nin Dar’ul Hadis Medresesi’nde yer almaktadır. Müzenin bölümleri ve sergilenen eserler şu şekildir.

Edirne İslam Eserleri Müzesi

İslam Eserleri Müzesi

 

Kırkpınar Odası : Kırkpınar güreşlerinin ünlü başpehlivanlarının fotoğrafları ile Kırkpınar Ağası giysili ve kıspetli mankenler bulunmaktadır.
Tekke Eşyaları Odası : Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasıyla halkevlerine verilen çeşitli eşyalar sergilenmektedir. Duvarlarda çeşitli tekkelerden gelen el yazması levhalar bulunmaktadır. Cam ve niş vitrinlerde, pazarcı maşası, Mevlevi sikkesi ve tespihleri, kudümler, çalpareler, ney, rebab, keskül, şifa tasları, teberler, zikr tespihleri, zincirli topuzlar, el yazması Kur’an-ı Kerimler sergilenmektedir.

Silah odası

Silah odası

Silah Odaları : Çakmaklı tüfekler, süvari kılıçları, teberler, kalkanlar, oklar, miğfer, çakmaklı tabancalar, barutluklar, kamalar, tezhipli yaylarla oklar sergilenmektedir.

Balkan Harbi Odası : Balkan Harbi anısına hazırlanan bu odada Balkan Harbi’nde Edirne müdafii  Şükrü Paşa’nın fotoğrafları, savaşta kullanılan kanlı sancak, çeşitli alaylara ait sancaklar yer almaktadır.
Ağaç İşleri Odası : yazı ve para çekmeceleri, Edirnekâri yüklük, çeyiz sandıkları, sedef kakmalı yazı masası, geçme tekniğinde yapılmış şamdan altı ve Çeşitli Ahşap Eserler sergilenmektedir.
Medrese Bahçesi: mezarlıklardan toplanarak müzeye getirilen mezar taşı örnekleri sergilenmektedir. Ayrıca az sayıda örneği kalan yeniçeri mezar taşı örnekleri de, mezar taşı koleksiyonu içinde yer alır. Balkan Harbi’nde kullanılan yemek arabaları ile top ve gülleler de bahçede sergilenmektedir.

SELİMİYE VAKIF MÜZESİ

ar’ül Kurra Medresesi, Selimiye  Külliyesi içerisinde yer almakta olup,  cami ile birlikte Osmanlı Mimar Sinan tarafından 1569-75 yılları arasında yapılmıştır. Ortada bulunan dikdörtgen avluyu dört tarafından  revaklar çevrelemektedir. Kare planlı  büyük oda dershane ve mescit;  medrese hocaların ve öğrencilerin kaldığı odalar olarak kullanılmıştır. Müzeye giriş ücretsizdir.

 

Edirne Selimiye Vakıf Müzesi

Selimiye Vakıf Müzesi

Kuran Sınıfı (Dershane): Medresenin dershane bölümünde mankenlerle geçmişin eğitim düzeni canlandırılmıştır. Önemli ahşap, maden ve hat eserlerle donatılmıştır. Müzede ayrıca, Maden Eserleri Odasında bakır ve pirinçten şamdan, tombak, kapı tokmağı, mangal ve alem gibi eserler sergilenmektedir. Çini Eserleri Odasında Türk çini sanatının Osmanlı dönemine ait Selimiye Cami, Muradiye, Şah Melek cami gibi yapılara ait çini  örnekleri sergilenmektedir.  Saatler Odasında duvar tipi, kasalı saatler sergilenmektedir. Hat Eserleri Odasında,   çeşitli yazı üsluplarında hat levhaların yanında berat ve icazetname örnekleri sergilenmektedir. Ahşap Eserler Odasında Osmanlı ahşap işleme sanatının nadide örnekleri sergilenmektedir.

Edirne Sağlık Müzesi

Sağlık Müzesi

SULTAN II. BAYEZİD KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ

 Sultan II.Bayezid Külliyesi içerisinde bulunan Trakya Üniversitesi Sağlık Müzesi, Edirne’de en çok ilgi çeken müzelerinden biri durumundadır. Müze giriş ücreti 5 TL dir ve müze kart geçerli değildir. Bir Osmanlı darüşşifasını günümüzde gerçek anlamda yaşatan tek müze örneğidir. Bu özelliğiyle geçmişteki Selçuklu ve Osmanlı darüşşifalarının, tıp tarihimizdeki önemine ışık tutmaktadır.
Bundan 25- 30 yıl öncesine kadar mahallenin koyun ağılı olma durumundan, Trakya Üniversitesinin katkılarıyla bugün binlerce kişinin görmeye geldiği bir müzeye dönüşmüştür. Sultan II.Bayezid tarafından 1488 yılında Edirne’de yaptırılan külliyenin içinde yer alan darüşşifa ve hemen bitişiğindeki tıp medresesi, tarihimizin önemli bir eğitim ve sağlık kurumudur.

 

Edirne Sağlık Müzesi

Müzikle terapi

Darüşşifanın yataklı tedavi bölümünü aslına uygun şekilde mankenlerle canlandırarak bu müzeye eşsiz bir katkı yapmıştır. tıp medresesi ve ders ortamı mankenlerle canlandırılmış ve dönemin hekimlik eğitiminin bilinmeyen yönleri vurgulanmıştır. Bu bölümde ziyaretçiler, tıp eğitiminin tarihinde bir zaman yolculuğuna çıkarılmaktadır.  Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin temeli 1484 yılında atılmış, dönemin ekonomik ve insan gücüyle 4 yıl gibi kısa sürede bitirilerek 1488 yılında hizmete açılmıştır.
Çok kubbeli grafiksel yapısı ile dikkat çeken bu binalar topluluğunun mimarı ise Hayrettin’dir. Sultan II. Bayezid Külliyesi; döneminin en önemli, sağlık, sosyal, eğitim ve dini kurumlarından biridir. Külliye; hastane, tıp medresesi, cami, misafirhane, imaret, hamam ve köprü gibi çok sayıda birimden oluşur.  Külliyenin şifahanesinde hastalara bakılmış, medresesinde öğrenciler yetiştirilmiş, camisinde ibadet edilmiş,  tabhanesinde misafirler ağırlanmış, aşhanesinde ise fakir fukara doyurulmuştur. Benzerleri batıda ancak 200 yıl sonra yapılmaya başlamıştır.

Bu hastanede, musikinin ve su sesinin huzur verici tınıları taş duvarlarda yankılanarak şifaya dönüşür. İbni Sina’dan Farabi’ye; Selçuklulardan Osmanlılara uzanan köklü bir müzik terapi anlayışı, fiziksel ve ruhsal hastalıkların tedavisinde başarı ile uygulanır.
Bu hastanenin en büyük özelliği tedavide dönemin hekimlik bilgilerinin yanında musiki, su sesi ve güzel kokuların kullanılmış olmasıdır.
On kişiden oluşan hanende ve sazende topluluğu, haftanın üç günü müzik sahnesinde yerini alır, her hastalığa göre farklı makam çalıp söylerlerdi.
Örneğin, havale ve felç rahatsızlıklarında Rast, sinirli kişilere Irak, baş ağrısı için Rehavi, kalp hastalıkları için Zengule, zihni açıp zekâyı arttırmak için ise İsfahan makamı çalınırdı.

ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Selimiye Camisinin Kuzeydoğusunda bulunan müze Arkeoloji ve Etnografya olmak üzere iki bölümden  oluşmaktadır.

Arkeoloji Bölümü: Bu sergileme bölümünde Paleontolojik döneme ait fosiller bulunmaktadır.  Enez-Hocaçeşme Höyüğünde bulunan arkeolojik buluntular, Orta Neolitik-İlk Kalkolitik döneme ait taş, kemik ve pişmiş toprak buluntuları dır.

Etnografya Bölümü: Edirne Osmanlı İmparatorluğuna 94 yıl boyunca başkentlik yapmıştır. Sergilemede Osmanlı kültürünün etkileri görülmektedir. Gelin ve sünnet odasında halılar, işlemeler, edirnekari yüklükler devrin sanat değeri yüksek değerli eserler sergilenmektedir. . Hamam Köşesi, Edirne Oturma Odası Köşesi, Edirne Evleri Keten Sıva Örnekleri, çeşitli işleme ve kıyafetler ile takılar, oyalar bulunmaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi tarafından hediye edilen tombak ibrikler, buhurdanlıklar,  müzenin en değerli eserleridir.

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı 2936 kere okundu.
  • Site Yorum

4 adet yorum var.

  1. İrfan Eflani dedi ki:

    Gerçekten çok güzel ve ayrıntılı bir yazı olmuş, Edirne müzelerini görmüş kadar olduk. Gidecek olanlar için çok faydalı mutlaka bir yere gitmeden Geziyoruz.org a bakılmalı

  2. emrah dedi ki:

    erhan hocam cok başarılı. temmuz ayında kırkpınar güreşlerine ilişkin detaylı yorumlarımı bu site üzerinden takip edebilirsinizç.

  3. ali dedi ki:

    Edirne müzeleri Gezilmesi gereken güzel yerler

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA

Şehir plancısı, doğa aşığı, gezi planlaması uzmanı. Fotoğraf çekmek ve yöresel değerleri keşfetmekten hoşlanıyor.