KKTC de neden valilik yok
30 Nisan 2019
ibrahim YALAVAC

KKTC de neden valilik yok

KKTC’de hangisi yoktur sorusunun cevabının “Valilik” olması birçok kişiyi şaşırtmıştır. Peki KKTC neden valilik yok biliyor musunuz ? Kuzey Kıbrıs tatili,...

KKTC’de hangisi yoktur sorusunun cevabının “Valilik” olması birçok kişiyi şaşırtmıştır. Peki KKTC neden valilik yok biliyor musunuz ?

Kuzey Kıbrıs tatili, “nereye gitsem” düşünen birçok kişinin dikkate aldığı bir seçenek olarak akıllarda yer ediniyor. Doğu Akdeniz’in sıcak sularında keyifli bir deniz turizmi isteyenler için de, gece hayatında soluksuz bir eğlence arayanlar için de, gastronomi meraklıları için de, tarih ve kültür gezilerini sevenler için de Kıbrıs’ta tatil güzel bir seçenek. Henüz Kıbrıs tatil planlarınızı tamamlamadıysanız ve programınızı nasıl yapacağınıza karar vermediyseniz bu yazımızda size yardımcı olmayı ümit ediyoruz. Not almak için kağıdı kalemi yanınıza aldıysanız başlayalım…

KKTC seyahati düşünenlere hemen hatırlatalım: Ülke, altı ilçeden oluşuyor. Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, İskele, Güzelyurt ve Lefke. Türkiye’deki gibi büyükşehir veya il bulunmuyor. Bu altı ilçenin tümü göz önünde tutulduğunda en çok konaklama olanağı Girne’de ve turistik mekanların da hatırı sayılır bir kısmı burada bulunuyor.

Kuzey Kıbrıs’a Nasıl Gidilir?

Hava ve deniz yoluyla Ada’ya gidilebilir; ancak bizim tavsiyemiz havayoluyla ulaşım. Ercan Havalimanı, Lefkoşa’nın hemen yanı başında ve Türkiye’nin birçok noktasından AnadolujetAtlas GlobalPegasus ve THY gibi firmalarca tarifeli seferler yapılıyor. Uçak bileti için birkaç ay öncesinden planın kesinleşmesi ve biletin alınması, daha hesaplı gidiş – dönüş uçak bileti almanızı sağlayacaktır.

Ercan Havalimanı’ndan ulaşım için ise araç kiralanabilir, önemli noktalara belli saatlerde giden havalimanı servisleri tercih edilebilir veya taksiler kullanılabilir. Ayrıca, konaklayacağınız otele havalimanı transferi olup olmadığını da sormalısınız. Havalimanı transferleri önemli ölçüde zaman tasarrufu yapmanızı sağlayabilir ve ayrıca ek maliyetlerden kurtarabilir. Araç kiralarsanız dikkatli olmanızı öneririz; çünkü trafik soldan akmaktadır ve Türkiye’de olanın aksine, yayalara gerçekten saygı duyulmaktadır.

Kuzey Kıbrıs’ta Nerede Kalınır?

Çoğu konaklama seçeneği Girne’de bulunmaktadır. En lüksünden en hesaplısına, en çok olanağa sahip olandan en kafa dinlemeye uygun seçeneğe kadar Girne otelleri size hitap edecektir. Bütçenize ve nasıl bir yer istediğinize göre karar vermelisiniz. Her otel deniz kenarında olmayıp hepsinde casino bulunmamaktadır veya hepsi tam pansiyon olmayıp bir kısmı şehir merkezinin dışındadır.

Lefkoşa ve Gazimağusa otelleri ise duruma göre tercih edebileceğiniz seçenekler arasındadır. Eğer tüm ülkeyi karış karış gezmeyi planlıyorsanız Lefkoşa otelleri bulundukları konum itibariyle doğru karar olabilir. Diğer yandan seyahat planınızın şekline göre Gazimağusa’da bulunan otelleri de tercih etmek isteyebilirsiniz.

Otel rezervasyonu için yerli ve yabancı otel rezervasyon sitelerini deneyebilirsiniz. Hangi otelde kalacağınıza karar verince otelin internet sitesinde aynı tarihler için fiyatları karşılaştırmanızı ve mümkünse telefonla oteli arayıp ekstra indirim olup olamayacağını da teyit etmenizi öneririz.

Kuzey Kıbrıs’ta Nereye Gidilir, Ne Yapılır?

“KKTC’de ne yapılır?” yerine ne yapılmaz diye sorulursa yanıt daha kısa olur; çünkü Kuzey Kıbrıs seyahati içinde birçok olanak barındırıyor. Hemen her kişiye hitap eden az sayıda bile olsa seçenek mevcut.

Örneğin Salamis Harabeleri Gazimağusa sınırları içinde yer alan bir ören yeri ve tarih turizmine meraklılar için ideal bir seçenek. Diğer yandan Lefkoşa’nın en işlek caddesi olan ve kafe ve restoranlarıyla canlılığını sürdüren Dereboyu’na giderseniz de, Barbarlık Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Girne’de St. Hilarion KalesiGirne Kalesi ve Beylerbeyi ise diğer seçenekler. Beylerbeyi, yerel halk arasında daha çok Bellapais olarak biliniyor. Özellikle akşamüstü saatlerinde gerçekten harika bir manzaraya sahip ve şansınız varsa kültürel bir etkinliğe de denk gelebilirsiniz. Girne Barış ve Özgürlük Anıtı da uğramanız gereken yerlerden…

Deniz turizmi için kuşkusuz en güzel seçenek Karpaz ve onunla özdeşleşen Altınkum Sahili. Ilık ve berrak suyu ve ipek gibi kumuyla deneyimlemenizi öneririz. Onun dışında Gazimağusa’da Glapsides ideal bir diğer seçenek. Girne’de ise Alsancak civarındaki plajlar daha popüler. Eğer gün boyu plajda aktivite arıyorsanız tercihiniz Girne olmalı; ancak deniz, kum ve güneş önceliğiniz ise Karpaz ya da Gazimağusa’yı değerlendirmelisiniz.

Ada’nın kendine özgü mutfağını denemek isteyeceksinizdir. Şeftali kebabı ve hellim peyniri ilk akla gelenlerden. Gastronomi meraklıları ayrıca rotalarına Girne sınırları içinde olan; ancak Güzelyurt’a daha yakın konumlanmış Koruçam’ı da eklemek isteyebilir. Bu Maronit Köyü’nde Yorgo Kasap Restoran’da sunulan lezzetleri deneyimlemenizi öneririz. Mekan herkesçe biliniyor, ancak isim olarak Maria’nın Yeri kulağınıza çalınırsa, bilin ki aynı yerden bahsediliyordur. Girne’de deniz kenarında kurulu olan Eziç Peanuts ise bir diğer önerimiz. Eziç’in birçok şubesi var; ancak yağmurlu olmayan havalar için en ideali bu şubesi…

Hem turist, hem de yoğun bir öğrenci nüfusa sahip olmasından ötürü KKTC’de gece hayatı da önemli bir sektör. Özellikle Girne’de birbirinden güzel mekanlar var. Ayrıca şans oyunlarına dönük birçok tesis hemen her otelin yakınında bulunuyor.

Kıbrıs için pasaport gerekli mi ?

Kuzey Kıbrıs’a Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kimlikleriyle giriş yapabiliyor. Pasaportunuz varsa onu da kullanabilirsiniz. Pasaportla giriş durumunda, Türkiye’de iken çıkış harcı ödemeniz gerektiği için havalimanında kimlikle çıkış yapıp kimlikle girişinizi tamamlamanızı öneririz.

Trafik soldan akıyor ve araç sürerken de, yayayken karşıdan karşıya geçerken de dikkat edin. İlk birkaç saatte karışıklık olabiliyor.

Yazın Kıbrıs hava sıcaklığı oldukça yüksek. Özellikle gündüz saatlerinde şemsiye veya şapka bulundurmanız gerekebilir. Girne ve Gazimağusa bulundukları coğrafyadan ötürü yüksek oranda nem tuttuğu için gece saatlerinde de bunaltıcı olabiliyor. Lefkoşa ise görece daha karasal iklim özelliğinde ve diğer iki noktaya göre daha kuru geçiyor.

KKTC’de cep telefonu kullanımına dikkat etmenizde de fayda var. Telefonunuza yurtdışı aramalara açmak ve seyahatiniz öncesi uygun bir yurtdışı tarife seçmenizi öneririz. Son olarak hatırlatalım ki ülkenin kendi günlük gazeteleri var ve bu gazetelerde Türkiye’den de haberlere yer veriliyor. Öte yandan Türkiye’de okuduğunuz gazetelerin neredeyse tümüne ufak bir farkla ulaşabilirsiniz.

Şimdiden iyi yolculuklar ve iyi tatiller dileriz.

KKTC neden valilik yok ?

Çünkü il yok sadece ilçeler var. Birgün bu ilçelerden biri veya birkaçı il olursa vali de olacaktır sanırım.

Bir Yorum Bırak

Tüm Hakları Saklıdır © 2015-2022