İstanbul’un Keşfedilecek 10 Yeri

Kız Kulesi
Paylaş
 

İstanbul Türkiye’nin ve dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir, Şile’sinden, Ağva’sına kadar ayak basılmamış neredeyse hiçbir yeri kalmamış ama hala keşfedilecek yerleri vardır.

İstanbul’da yeni yerler keşfetmek için öncelikle gezi kavramına bakış açımızı değiştirmek, daha önce defalarca gördüğümüz mekanlara yeni bir bakış açısı ile bakmak gerekmektedir.

İstanbul’un Keşfedilecek 10 Yeri

Aşağıda İstanbul’un çok bilinen ama yeniden keşfedilmeyi bekleyen 10 yeri listeliyorum.

Barış Manço Müzesi

Barış Manço’yu neredeyse hepimiz severiz. Hem orijinal müzikleriyle hem de orijinal kişiliğiyle kalbimizde ayrı bir yeri vardır. Barış Manço’ nun Moda’da evinin olduğunu bir çok kişi bilmektedir. Fakat pek az yurdum insanı Barış Manço’nun ömrünün geçirdiği evin şimdilerde bir müze olduğunu bilmektedir.

Barış manço müzesi

Kurtalan Ekspres

Kadıköy Belediyesi Barış Manço’nun yaşadığı evi müzeye dönüştürmüştür. Burası Kadıköy İskelesine oldukça yakın bir mesafededir. Evde Barış Manço’nun bal mumu heykeli ve kişisel eşyaları yer almaktadır.

Adalar

İstanbul’un en az bilinen yerleri kısaca Adalar olarak bahsedilen Burgazada, Kınalıada, Heybeliada ve Büyükada gibi adalardır. Buraları İDO ile bir boğaz turu yaparak veya özel turlara katılarak ziyaret edebilirsiniz. Fakat Adaların bakir kalmış, tarihi ve doğal yerlerini yakından görmek için kiraladığınız bir aracıyla buralara gelip zaman mevhumu olmadan keşfe çıkmanız gerekmektedir.

Şehir Hatları Vapuru ve Topkapı Sarayı

Şehir Hatları Vapuru

Sultanahmet Camii

Tarih derslerinde genellikle Osmanlı Devleti’nin başarılarla dolu kuruluş ve gelişme dönemlerine ve hüzün dolu, ıslahat çalışmalarının fayda vermediği son dönemlerine fazlaca yer verilmektedir. Devlet yönetiminin bozulmaya başladığı kırılma noktalarına fazla değinilmemektedir.

Sultan Ahmet döneminde üç önemli kırılma noktası vardır:

Birincisi ;

Sultan Ahmet sancağa gitmeyip tahta çıkan ilk Osmanlı padişahıdır. Önceleri şehzadeler bir sancakta yöneticilik yaparak deneyim kazanıyorlar, onların bu yöndeki kabiliyetlerine göre ordu, halk ve bürokratlar bir şehzadeyi destekliyorlar, bir padişah ölünce yerine gelen kişi bileğinin hakkıyla tahta oturuyordu.

Sultan Ahmet ve sonrasında padişah belirleme işi saray entrikaları ile olmuş liyakat sistemi ortadan kalkınca devlet yönetimi bozulmuştur.

İkincisi;

Sultan Ahmet insancıl bir düşünce ile kardeş katlini kaldırmış ama padişah aday sayısı çok olunca saray entrikalarının önü alınamamış, sık sık padişah değişmiş, devlet bürokrasisi birbirine düşmüştür. Öte yandan sonraki yıllarda kardeş katli gene devam etmiş, hatta kuzenler, yeğenler, amcalar da öldürülmeye (her birisi padişah adayı olmaları sebebiyle bir kılıf bulunarak idam edilmişlerdir) başlanmıştır.

Üçüncüsü;

Sultan Ahmet bozulan ekonominin düzelmesi için “hazineye para gelsin de nasıl gelirse gelsin” yöntemini benimseyince ülkede adalet ve vergi sistemi iyice bozulmuştur. (Gelen paralarla da Sultan Ahmet Cami yapılmış)

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Cami İstanbul’a gelenlerin (yerli ve yabancı) uğramadan geçmediği bir yerdir. Yine de keşfedilecek bir noktası vardır. Avlusuna girdiğinizde gönlünüzün atmosferi değişecek Cami içine girince ayrı bir manevi aleme daldığınızı hissedeceksiniz.

Sultan Ahmet Camisini İstanbulda keşfedilecek yerler listeme almamın sebebi caminin bizzat kendisi değil içine girip biraz oturunca yaşayacağınız duygulardır. Kısacası bu cami İstanbul gibi kalabalık bir şehirde kendi içinize yolculuk yapmanızı ve kendinizi keşfe çıkmanızı sağlayan nadir mekanlardandır.

Abdest alıp camiye girince birkaç dakika zihninizi boş bırakın, az sonra berrak düşünceler akmaya başlayacaktır. İster Osmanlı’nın kırılma noktalarını düşünün, isterse kendi hayatınızdaki kırılma noktalarını düşünün, bu deneyimden memnun kalacaksınız.

Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı da İstanbul’un çok bilinen mekanlarındandır. Ama geçmişten beri sadece çok önemli şahsiyetlere ev sahipliği yapan bu yapının iç kısmını hakkıyla keşfedebilen kaç kişi vardır ?

Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı’na gittim diyenler çoğunlukla ya önünden geçmiş veya uzaktan bakmıştır. Sarayın içine giren az kişi vardır, onlar da sadece belli bazı bölümlerine girebilmişlerdir. Dolayısıyla Çırağan Sarayı hala keşfedilmeyi beklemektedir.

Kız kulesi

Mum dibini ışıtmadığı gibi bazen de her gün gördüğümüz bir mekan fırsat bulup keşfedemediğimiz bir mekan olabilir. Kız kulesi bunun en güzel örneklerindendir. İstanbulun simgesidir. İstanbul’a giden neredeyse herkes bu yapıyı görmüştür fakat içini çok az kişi bilmektedir.

Kız Kulesi

Kız Kulesi

Sarıyer Sahili

Sarıyer sahilinin bir çok diziye mekan olmasının bir sebebi vardır. Buraların apayrı bir atmosferi vardır. Tek yapmanız gereken bir banka oturup boğazı seyretmek. Bu duyguyu keşfetmelisiniz.

Galata Kulesi

Eğer Galata Kulesi’ne çıkarsanız vaktinizi selfi çekerek değil gözlerinizi açık tutmaya harcayınız. Çünkü kendinizi hergün görüyorsunuz ama Galata Kulesinin size sunduğu eşsiz manzarayı ancak orada tadabilirsiniz.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

 Topkapı Sarayı

İstanbul gezilerinin vazgeçilmez durağı olan Topkapı Sarayı’na daha önce birkaç defa gittiyseniz yine gidiniz keşfedecek mutlaka bir şeyler bulacaksınız. Çünkü sarayın geniş bir arşivi vardır ve sergilenen eserler zaman zaman değiştirilmektedir.

Dolayısıyla Topkapı Sarayı’na her gidişinizde daha önce görmediğiniz nadide eserleri görmeniz mümkün.

Dolmabahçe Sarayı

İstanbul’un keşfedilecek 10 yeri listesine Dolmabahçe Sarayı’nı eklememi garipseyebilirsiniz. İşin gerçeği müze kartı olan ve İstanbul’a gezi amaçlı olarak gelen çoğu kişi gezi listesine Dolmabahçe Sarayı’nı eklemektedir.

Ama atlanılan bir detaya değineceğim. Aya İrini, haremlik ve Selamlık bölümlerine Müze kart geçmediğinden Dolmabahçe Sarayı’na ziyarete gelen kişilerin neredeyse tamamı buraları görmeden  gitmektedir. Bence buraları da keşfetmek lazım…

Eminönü Pazarı

Herkesin bildiği Eminönü Pazarı’nı keşfedilecek yerler arasında saymamı merak etmiş olabilirsiniz. Eminönü Pazarı gayet bilindik bir yer ama iyi malı uygun fiyata satan sadece birkaç esnaf var. Eminönü Pazarı’na binlerce insan gelir ama kimden mal alınacağını çok azı bilir.

İstanbul’a yolunuz düşerse Eminönü Pazarı’na gidin ve bu “dürüst” esnafları keşfedin…

Bu yazı 274 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

YAZAR HAKKINDA