Şehzadeler Şehri Manisa Gezilecek Yerler
4 Ekim 2019
Erhan Pala

Şehzadeler Şehri Manisa Gezilecek Yerler

NASIL GİDİLİR: Spil Dağının eteklerine konumlanmış olan Manisa İzmir merkezinden 35 km. Ankara’dan 565 km. İstanbuldan yeni açılan otobandan 430...

NASIL GİDİLİR: Spil Dağının eteklerine konumlanmış olan Manisa İzmir merkezinden 35 km. Ankara’dan 565 km. İstanbuldan yeni açılan otobandan 430 km. mesafededir. Uçakla gitmek isterseniz İzmir Adnan Menderes Havalimanından 55 km. dir. İstanbul ve Ankara’dan İzmir’e günde birçok sefer bulunmaktadır. Manisa şehir merkezinde birçok türbe cami ve gezilecek parklar bulunmaktadır. Ancak ben burada sadece bir günde gezebildiğimiz yerleri anlatacağım.

MANİSA ŞEHRİNİN TARİHİ: Manisa Şehzadeler şehri olarak bilinir. Osmanlı padişahlarının oğulları sancaklarda görevlendirilerek devlet teşkilatını ve yönetimini öğrenirlerdi. Lala denilen tecrübeli bir devlet adamının eğitiminde ve gözetiminde şehzadeler yetiştirilirdi. Manisa’da görev yapan şehzadelerden bazıları şunlardır; Yıldırım Beyazıd’ ın oğlu Süleyman Çelebi, II.Murat’ ın oğlu II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet), Yavuz Selim’in oğlu Süleyman ( Kanuni Sultan Süleyman), Kanuninin oğulları Mustafa ve Mehmet. Manisa 1313 yılının Ekim ayında Saruhan Bey tarafından fethedilmiş ve Saruhanoğulları Beyliği’nin merkezi haline getirilmiştir. Yıldırım Bayezid tarafından  1391 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1412 yılında ise Çelebi Mehmed kesin olarak Manisa’yı Osmanlı egemenliği altına alarak Saruhan Sancağı yapmıştır.  Mondros Mütarekesi ile 15 Mayıs 1919 da Yunan işgali başlamıştır. Yaklaşık üç yıl Yunan işgalinde kalan şehir 30 ağustos 1922 zaferinden sonra, 8 Eylül 1922 tarihinde kurtarılmıştır.

MESİR MACUNU VE MESİR FESTİVALİ: Manisa denince ilk akla gelen şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macunudur.  Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da bir hastalığa yakalanır. Sultan Cami Medresesi’nin başhekimi Merkez Efendi, 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar. Hafsa Sultan’ı kısa sürede iyileştiren bu şifalı macun Hafsa Sultanın emriyle her yıl Nevruz haftasında halka dağıtılmaya başlanır. Her yıl 21-23 Mart tarihlerinde aynı dönemde küçük kâğıtlara sarılan macun, Sultan Cami’nden halka saçılarak dağıtılır. Mesir macunu kavanoz içinde, mesir macunlu lokum, mesir macunu çayı olarak da satılmaktadır.

MANİSA’DA GEZİLECEK YERLER:

SULTAN (MESİR) CAMİİ: Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1522 yılında yaptırılmıştır. Üzerinden mesir macunu saçıldığından halk arasında mesir camii olarak bilinir. Etrafında medrese, misafirhane ve yemekhane vardır.

Manisa Sultan Camii

MURADİYE CAMİİ: 1583-1592 yılları arasında III. Murat tarafından yaptırılmıştır. Caminin yanında medrese, imarethane ve dükkanlar bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın egedeki tek eseri olan caminin inşaatını Mimar Mehmet Ağa yapmıştır.

ŞEHZADELER PARKI: Şehrin gelişim alanında yapılmış olan Şehzadeler parkında Manisada bulunmuş olan Şehzadelerin heykelleri bulunmaktadır. Müzenin yanında ücretsiz otopark bulunmaktadır ve giriş ücretsizdir. Ayrıca Manisa’da bulunan önemli tarihi eserlerin büyük maketleri ve ülkemizin değişik yerlerindeki tarihi eserlerin (Bursa Ulucami, İzmir Saat Kulesi, Sivas Divriği Ulucami, Konya Mevlana Türbesi, Kızkulesi, Edirne Selimiye Camii gibi) maketler bulunmaktadır. Parkın diğer kısmında ise çocuklara hitap eden masal kahramanlarının canlandırıldığı kısım bulunmaktadır. Burada pek çok masal ve çizgi film karakterlerinin maketleri bulunmaktadır.

DİORAMİK MESİR MÜZESİ: Mesir Müzesinde mesir macununun yapılması ve Hafsa Sultanın tedavisi mankenler ile tasvir edilmiştir. Panaromik resim ile sultan camii üzerinden mesir saçılması tarihi anı üç boyutlu olarak canlandırılmıştır. Ayrıca müze girişinde Mesir Macunu ve diğer mesir ürünleri satışı yapılmaktadır. Burada orjinal mesir macununu uygun fiyata alabilirsiniz.

Maketler

Mesir yapımı

Manisa mesir müzesi çocuk bölümü

Manisa mesir müzesi çocuk bölümü

 

AĞLAYAN KAYA: Spil Dağı’nın kuzeybatı eteklerinde Niobe diye anılan, kadın başı şeklinde bir kaya bulunmaktadır. Bu kayaya dere kenarından bakıldığında ağlayan bir kadın silueti görülmektedir. Ağlayan kaya ile ilgili şöyle bir  hikaye anlatılmaktadır. Niobe, Thebai kralı Amphion ile evlenir ve yedi kız, yedi erkek 14 çocuğu olur. Leto’ nun ise Apollon ve Artemis olmak üzere sadece iki çocuğu vardır. Niobe’ nin her fırsatta çocuklarının çokluğu ile övünerek Leto’yu küçümsemesi nedeniyle Apollon Niobe’nin oğullarını, Artemis ise kızlarını oklarıyla öldürürler.

Ağlayan kaya

Ağlayan kaya

Niobe çocuklarının cesetleri başında günlerce ağlar Sonunda Zeus Niobe’ nin acısına son vermek için onu Spil Dağı eteklerinde bir kaya haline getirir.

Bir Yorum Bırak

    Benzer Yazılar

Tüm Hakları Saklıdır © 2015-2022